back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σε ρυθμούς πολυνομοσχεδίου η Βουλή

Διαβάστε επίσης

Με μια αντιπαράθεση ηπιότερων τόνων από τους αναμενόμενους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με αιχμηρότερη τοποθέτηση εκείνη του Νίκου Φίλη, ολοκληρώνεται η συζήτηση και επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης στις τέσσερις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Σκληρή κριτική στις περισσότερες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα 120 άρθρα άσκησαν οι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς που εκλήθησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στη σημερινή συνεδρίαση. Μειώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, ΕΝΦΙΑ, πλειστηριασμοί, υπερφορολόγηση και κατάργηση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά συγκέντρωσαν τις αντιδράσεις των περισσότερων εξ αυτών.

Κατά τη συζήτηση επί της αρχής η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών, παρείχε τη διαβεβαίωση ότι με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους και την είσοδο της χώρας σε μια νέα μεταμνημονιακή εποχή, όπου τα δύσκολα θα μείνουν πίσω. «Δεν είναι όλα ρόδινα αλλά δεν είναι και για καταστροφολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ε. Τσακαλώτος, παραδεχόμενος ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί αλλά με νέους όρους χαλαρότερης εποπτείας.

Τα σημεία τριβής

Τα σημεία πολιτικής τριβής κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, εστιάζονταν κυρίως στην επιχειρηματολογία περί μεταμνημιονιακού αφηγήματος της κυβέρνησης, αλλά και στο άρθρο 109 του νομοθετήματος, που κατά την αντιπολίτευση αποτελεί τον πιο επώδυνο συμβιβασμό με τους δανειστές, αφού προβλέπει τη δέσμευση δημόσιας περιουσίας ποσού έως 25 δισ. ευρώ ως εγγύηση έναντι του ESM, στο ενδεχόμενο το ελληνικό δημόσιο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του.
«Δεν μπορούσαμε να πάμε καλύτερα.Αυτό μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε» παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος, επιχειρώντας να «παίξει με τις λέξεις», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για υποθήκη αλλά για εγγύηση.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι με τη νέα ρύθμιση δεν θα πληγούν οι λαϊκές συνοικίες.

Βολές εκ των έσω

Φίλια πυρά επεφύλαξε για το νομοσχέδιο ο Νίκος Φίλης. «Το Yπερταμείο με όποια ονομασία και αν έχει ΤΧΣ ή ΤΑΙΠΕΔ, συνιστά επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους» σημείωσε εμφατικά ο Νίκος Φίλης, αποδομώντας με «το γάντι» στην τοποθέτηση του τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου. Αφού επεσήμανε ότι, τα αντίμετρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ανακουφίσουν μισθωτούς και συνταξιούχους και ότι τα πλεονάσματα δεν θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έστρεψε τα πυρά του και στο Νίκο Παππά, αναφορικά με την μείωση της φορολογίας στους ιδιοκτήτες καναλιών, λέγοντας ότι είναι προκλητικό ενώ θα υπάρξουν 70 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των καναλιών να υπάρχει μείωση που ξεπερνά αυτό το ποσό.

Άδεια έδρανα

Υποτονικό και χαλαρό ήταν το κλίμα και στους διαδρόμους, το καφενείο και το εντευκτήριο της Βουλής, καθώς παρότι η συζήτηση αποφασίστηκε να γίνει στην αίθουσα της Ολομέλειας, λόγω του όγκου των επιτροπών που είναι αρμόδιες για την επεξεργασία του νομοθετήματος, τα έδρανα δεν γέμισαν ούτε κατά το ήμισυ.

Τι είπαν οι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς

Να προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ να μην επιμείνουν στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, γιατί οι συνταξιούχοι θα χάσουν πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο, ζήτησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Χρήστος Μπουρδούκης, ενώ πρόσθεσε ότι τα αντίμετρα δεν είναι ικανά να αντισταθμίσουν τις συνέπειες των νέων περικοπών, ακόμη και αν υπάρξει μηδενισμός συμμετοχής στα φάρμακα.
Την αντίθεση της ΚΕΔΕ στο πολυνομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος της Γιώργος Πατούλης, λέγοντας ότι με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου διαλύεται το κύτταρο της κοινωνίας που είναι οι δήμοι και θα ακολουθήσει η ακυβερνησία στην οποία στοχεύει το νομοσχέδιο Κλεισθένης. «Η επόμενη μέρα θα είναι δοκιμασία για τους δήμους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός.
«Τα υψηλά υπερ-πλεονάσματα του μεσοπρόθεσμου εξασφαλίζονται με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές» τόνισε ο Κώστας Κόλλιας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου, ενώ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επεσήμανε ότι ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών μένε εκτός ρυθμίσεων.
Να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος του ΕΝΦΙΑ, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα νοικοκυριά
Νομοθετική ρύθμιση που να εξαιρεί τα γεννόσημα φάρμακα από το clowback ζήτησε ο Βασίλης Πενταφράγκας, από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, ενώ ο Παναγιώτης Παπανικολάου από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του στο πολυνομοσχέδιο, όπως τόσα χρόνια απέναντι στις μνημονιακές καταστροφικές πολιτικές.
Ο πρόεδρος της ΠΕΟΔΗΝ Μιχάλης Γιαννακός, τόνισε ότι οι νοσηλευτές παίρνουν 700, 800 ευρώ το μήνα και με το αφορολόγητο θα πέσουν 100 ευρώ, κινδυνεύοντας να χάσουν και το ανθυγιεινό επίδομα.

Σφοδρή κριτική άσκησε η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Παιδάς έκανε λόγο για μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 40% και για οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, καθώς όπως είπε, γίνονται ζητιάνοι με το νόμο Κατρούγκαλου. «Τα νέα μέτρα οδηγούν στη διαιώνιση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, καταγγέλλοντας την άρνηση του πρωθυπουργού να συναντήσει το προεδρείο.
Από την ΕΣΕΕ ο Αντώνης Μέκουλης ζήτησε από την κυβέρνηση να σκεφτεί ένα τρόπο να διατηρηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, ή να βρεθεί ένας τρόπος να το ισοσκελίσει, όπως το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο.
«Για σκληρή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που σκέφτεται μόνο την ικανοποίηση των δανειστών», έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη ρύθμιση για την μεταφορά των λογαριασμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ενιαίο λογαριασμό.
«Να μην βάλουν το χέρι τους να καταστρέψουν τον ΕΔΟΕΑΠ» ζήτησε ο πρόεδρος του ταμείου Νίκος Καρούτζος, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Πετρόπουλο, ότι με τους χειρισμούς του επιδιώκει να χάσει την ανεξαρτησία του ο Οργανισμός που μπορεί να διαχειρίζεται ελεύθερα τα έσοδα του.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα