back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Kinems: Tεχνητή νοημοσύνη και διάδραση με έξυπνα video games στην υπηρεσία της ειδικής εκπαίδευσης

Διαβάστε επίσης

Μπορεί να συνδυαστεί η μάθηση με το παιχνίδι και την κίνηση σε ένα ελκυστικό, εκπαιδευτικό περιβάλλον; Η απάντηση είναι ναι και η απόδειξη είναι η Kinems, η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που αναπτύσσει διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αξιοποιώντας την τεχνολογία της κάμερας βάθους.

Σε συνεργασία με θεραπευτές και ειδικούς παιδαγωγούς, αναπτύσσει διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως ο αυτισμός ή η δυσπραξία, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες φυσικής αλληλεπίδρασης. Με βάση την τεχνολογία της κάμερας βάθους, τα παιδιά παίζουν τα παιχνίδια της Kinems μέσω κινήσεων των χεριών και γενικότερα του σώματος, χωρίς να χρησιμοποιούν ποντίκι ή πληκτρολόγιο. Η τεχνολογία της κάμερας βάθους πολύ απλά αναγνωρίζει τον σκελετό του σώματος και τα παιχνίδια κινητοποιούν τα παιδιά, κρατώντας το ενδιαφέρον τους σε υψηλό επίπεδο.

Στο επίκεντρο ο θεραπευτής

Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό στα παιχνίδια της Kinems είναι ότι διατηρούν στο επίκεντρο της παρέμβασης τον ρόλο του θεραπευτή, ο οποίος μπορεί να προσαρμόζει το επίπεδο δυσκολίας κάθε άσκησης, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα καταγραφής της επίδοσης των παιδιών τόσο σε επίπεδο ανταπόκρισης και βελτίωσης κινήσεων όσο και σε επίπεδο συνολικής μάθησης. Οι αναφορές που προκύπτουν από τις καταγραφές βρίσκονται άμεσα στην διάθεση των συναδέλφων θεραπευτών και φυσικά των γονέων.

Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν η Microsoft κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την κάμερα του Κinect. Δύο νέοι ερευνητές, ο Σίμος Ρετάλης και ο Μιχάλης Μπολουδάκης και οι δύο δραστήρια πνεύματα με χρόνια πειραματισμών και εφαρμογών πάνω στις εκπαιδευτικές τεχνολογίες, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία της Microsoft για να βγάλουν στην αγορά σύγχρονα και πάνω από όλα διασκεδαστικά εκπαιδευτικά εργαλεία που θα επικεντρώνονταν στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Λίγο το προσωπικό τους ενδιαφέρον για τα παιδιά αυτά και λίγο η έρευνά τους που προϋπήρχε πάνω στην ανάπτυξη εργαλείων για τη σχολική εκπαίδευση γενικότερα αποτέλεσαν αφορμές για να ξεκινήσουν αυτήν την προσπάθεια.

Τρία χρόνια μετά η ιδέα πήρε επιχειρηματική υπόσταση και αμέσως άρχισε η παραγωγή των πρώτων τότε demo παιχνιδιών. Ακολούθησε μία σημαντική διάκριση ως μία από τις 9 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στον κόσμο  στο πρόγραμμα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων Startup Bootcamp, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και 6 μήνες παραμονής στη χώρα, όπου η ομάδα της Kinems έλαβε mentoring από κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη που την βοήθησαν να τελειοποιήσει την τεχνολογία της.

Αφού συγκέντρωσαν την απαραίτητη τεχνογνωσία και όλα τα εφόδια, το 2015 βγήκαν δυναμικά στην αγορά, ξεκινώντας αρχικά από την Αμερική και τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται και η έδρα της επιχείρησης και συνέχισαν σε αγορές της Ευρώπης μέσα σε αυτές και η Ελλάδα.

Η Κinems σε 5 Πολιτείες της Αμερικής

Παρ’ ότι η Kinems έχει εισχωρήσει σε περίπου 150 σχολεία, σε 5 Πολιτείες της Αμερικής και σε αρκετά αντίστοιχα στην Ελλάδα, η ομάδα ανάπτυξης δεν σταματάει λεπτό την έρευνα προκειμένου να βρει νέους τρόπους εξέλιξης της πλατφόρμας. Με μία καλή και σταθερή γραμμή παραγωγής, που μεταφράζεται σε ένα παιχνίδι το μήνα και συνολικά μέχρι σήμερα 31 διαθέσιμα παιχνίδια στην αγορά, η Kinems έχει ανοίξει το δρόμο στην αναβάθμιση των παραδοσιακών μεθόδων εκμάθησης με νέες και κυρίως καινοτόμες τεχνολογικές προσεγγίσεις.

Ο κ. Σίμος Ρετάλης, συνιδρυτής της Kinems και καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μίλησε στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη και το ένθετο «Η Ώρα της Καινοτομίας».

 

Ακούστε την συνέντευξη:

Νάντια Σκεπετάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα