back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Άνθρωπος και χρόνος» στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Διαβάστε επίσης

«Ο μόνος αληθινός θεός είμαι εγώ!», λέει ο Χρόνος στη συνομιλία του με τον Άνθρωπο, και αυτός ο κομβικός στίχος του Δημήτρη Βίκτωρος στην ποιητική του συνομιλία με την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ διατρέχει το πολυμεσικό έργο «Ανθρωπος & Χρόνος», που βασιζόμενο στο ομώνυμο βιβλίο των δύο ποιητών ενώνει σε μία παράσταση την ποίηση και την φιλοσοφία με τις τέχνες και την τεχνολογία.

Η Μάγδα Μαυρογιάννη υπεύθυνη και για τη σκηνοθεσία της παράστασης μίλησε στον Αθήνα 9.84:

Κατά βάθος είναι μια δραματοποιημένη φιλοσοφία, που βασίζεται σ αυτό το βιβλίο. Φιλοσοφεί δηλαδή τι κάνει ο άνθρωπος πάνω στη γη, καθώς και το πότε θα έρθει η στιγμή που θα τον πάρει ο χρόνος. Ζούμε όλη αυτή την απορία, την αναμονή του ανθρώπου, η οποία γράφεται με πολύ περίτεχνο τρόπο από την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, αλλά και από τη μεριά του χρόνου ο Δημήτρης Βίκτωρ δίνει τις απαντήσεις και παίζει τη ζωή, τον άνθρωπο, ειρωνεύεται τον άνθρωπο, τον κάνει να μάθει να περιμένει, έχει μια ομορφιά αυτός ο διάλογος.

…Στη σκηνή βρίσκονται δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι υποδύονται τους ρόλους του ανθρώπου και του χρόνου αντίστοιχα. Ο χρόνος, τον οποίο παίζει ο Δημήτρης Λιγνάδης, είναι ένα είδος επιστήμονα και εγώ από την άλλη μεριά υποδύομαι τον άνθρωπο, περιμένω πότε θα έρθει η στιγμή μου, αλλά παρόλα αυτά ζω, ευχαριστιέμαι τους έρωτες της ζωής και ενδιάμεσα υπάρχει ένα εικαστικό δρώμενο, το οποίο έχει φτιάξει ο Άγγελος Πλέσσας.

…Καθόλη τη διάρκεια του δρώμενου υπάρχει μια πολύ μεγάλη προβολή, που ακριβώς υποδεικνύει, οδηγεί το κοινό σε όλη αυτή την εσωτερική σκέψη και συνομιλία μεταξύ του ανθρώπου και του χρόνου. Υπάρχει και ένας πιανίστας, ο Τίτος Γουβέλης, ο οποίος ερμηνεύει πολύ ωραία έργα των Λίμπερμαν και Μπραμς”.

Την έκδοση προλογίζουν ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Δημήτρης Νανόπουλος και ο αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος.

Χαιρετίζει ο Βρετανός καθηγητής Νεολληνικής Φιλολογίας, Πίτερ Μάκριτζ και μεταφράζει στα αγγλικά ο Αμερικανός ποιητής και μεταφραστής Φίλιπ Ραμπ.

  • Η παράσταση ανεβαίνει την Πέμπτη, 7 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ στο Ίδρυμα Β και Μ Θεοχαράκη.
    Εισιτήρια 10 και 8 ευρώ.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα