back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη επανακτά την δυναμική της

Διαβάστε επίσης

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την μικρή κυκλική πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, καθώς έχει μετατραπεί σε αγαπημένο στέκι των Αθηναίων.
Η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Επτανήσου, Ιθάκης, Ύδρας και Αντιπάρου και μοιάζει σαν πλατεία χωριού. Στα λίγα τετραγωνικά της μπορείς να βρεις εστιατόρια, καφενείο, μπαράκια, μανάβικο, ζαχαροπλαστείο, φούρνο, κουρείο, καθαριστήριο, ψιλικατζίδικο και κρεοπωλείο.
platia_agiou_georgiou

Η παρακμή και η ανάκαμψη

Με την σχετικά πρόσφατη (το 2014) ανάπλαση της πλατείας Αγίου Γεωργίου και τα καινούργια μαγαζιά που προστέθηκαν στα ήδη υπάρχοντα αναζωογονήθηκε η οικονομική και κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής.
Κάναμε μια βόλτα στην πλατεία και διαπιστώσαμε ότι πράγματι υπάρχει η αίσθηση του νέου, η πεποίθηση ότι κάτι συμβαίνει.
«Την δεκαετία του ’60 και του ΄70 η πλατεία εδώ ήταν όπως το Κολωνάκι» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Γιάννης Βούδας ιδιοκτήτης του οπωροπωλείου της πλατείας. «Είχαμε πελάτες την Έλλη Λαμπέτη, τον Αλέκο Σακελλάριο, τον Ντέμη Ρούσσο, τον Μίμη Πλέσσα. Ποιον να πρωτοθυμηθώ. Στην περιοχή τότε κατοικούσαν πολλοί ηθοποιοί, διανοούμενοι, εφοπλιστές. Αργότερα όλοι μετακόμισαν στα βόρεια προάστια και με τα χρόνια η περιοχή παρήκμασε. Τα τελευταία χρόνια με την έλευση των μεταναστών η πλατεία «πήρε τα κάτω της», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βούδας. «Σήμερα όμως με τα καινούργια καταστήματα που άνοιξαν κυρίως εστίασης και με την ανάπλαση που έγινε από τον δήμο, μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή μαζεύει πιο πολύ κόσμο από τη Φωκίωνος Νέγρη».
platia_agiou_georgiou
«Εδώ γυρίστηκαν γνωστές ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου», θυμάται ο κ. Βούδας όπως «Το σοφεράκι», «Οι παπατζήδες», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποιος Θανάσης».
Χαρακτηριστικά της πλατείας είναι ο ορειχάλκινος φανοστάτης στο κέντρο της, και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στα Ανατολικά της.

Οι τρεις έρωτες

platia_agiou_georgiou

Ο μεταλλικός φανοστάτης, μια μπαρόκ σύνθεση με τρεις στεφανωμένους έρωτες, που περιστρέφονται γύρω από ένα μεταλλικό στύλο είναι σχεδόν όμοιος με αυτόν της πλατείας Εξαρχείων. Στα χέρια τους κρατούν ο πρώτος ένα κύπελλο, ο δεύτερος ένα κλαδί και ο τρίτος ένα κέρας. Στην κορυφή του γλυπτού υψώνονται τέσσερις φανοί. Το έτος κατασκευής  και το έτος τοποθέτησης του φανοστάτη στην πλατεία είναι άγνωστα.
Στον φανοστάτη της πλατείας Εξαρχείων, οι διαφορές στο γλυπτό είναι ότι  οι έρωτες κρατούν ένα αγγείο, ένα έγχορδο μουσικό όργανο και ένα κοχύλι ενώ στην κορυφή του υψώνονται πέντε φανοί.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου

platia_agiou_georgiou

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου θεμελιώθηκε το 1917. Αγιογραφήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 από σημαντικούς ζωγράφους, όπως οι: Φώτης Κόντογλου, Δημήτρης Πελεκάσης, Ιωάννης Τερεζής, Σπύρος Παπανικολάου, κ.ά.

Η καμπυλότητα

Άλλο ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της πλατείας είναι το γεγονός ότι οι γύρω της, πολυκατοικίες έχουν ελλειπτική πρόσοψη, που δένει αρμονικά με την κυκλική πλατεία.
platia_agiou_georgiou
Καλλιόπη Ασλανίδου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα