back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

διαΝΕΟσις στον Αθήνα 9.84: 30+1 Πράγματα Που Πρέπει Να Διεκδικήσει Η Ελλάδα Στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις έρχεται να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως -μεταξύ άλλων- ποιες θέσεις πρέπει να υποστηρίζει η χώρα μας στο θέμα της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, τι εργαλεία πρέπει να προτείνει ή να διεκδικήσει για την ενίσχυση της απασχόλησης και των επενδύσεων, τι πρέπει να διεκδικήσει στις πολιτικές μετανάστευσης που θα σχεδιάσει η Ε.Ε., στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, στη δικαιοσύνη, στη φορολογία, στην αγροτική πολιτική, στην εκπαίδευση ή στην ενέργεια.

Η μελέτη «30+1 πράγματα που πρέπει να διεκδικήσει η Ελλάδα στην Ευρώπη», εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ και προυσιάστηκε σήμερα Πέμπτη 07 Ιουνίου 2018, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη.

Στο στούντιο μαζί της ο διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος ενώ παρενέβησαν τηλεφωνικά ο κ. Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ και συντονιστής της μελέτης και ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος.

Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη άνοιξε με αφορμή την κρίση

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος στην εισαγωγή της εκμπομπής, «η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης ξεκίνησε πιο νωρίς από τις προτάσεις Μακρόν, λόγω της κρίσης. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να σκέφτονται ποιές είναι οι βασικές μεταρρυθμίσεις για το νέο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η ομάδα κατέγραψε όλα τα διακυβεύματα της Ε.Ε και στη συνέχεια έφτιαξαν τις προτάσεις που πρέπει να έχει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το νέο οικοδόμημα. Οι προτάσεις καλύπτουν όχι μόνο ελλείψεις του ελληνικού μηχανισμού αλλά και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.Βλέπουμε ότι αναδεικνύονται θέματα όπως τι πρέπει να κάνουμε για να αποφευχθεί μια νέα κρίση, αλλά και άλλα θέματα που προέκυψαν όπως το μεταναστευτικό.

Μεταξύ των προτάσεων των ερευνητών βρίσκονται ενδεικτικά

-Η πρόταση για ένα «χρυσό» κανόνα που θα εξαιρεί κάποιες δαπάνες από το δημοσιονομικό έλλειμμα.

-Η δημιουργία ενός κώδικα οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης παρακολουθούν συγκεκριμένα στοιχεία για να αποφευχθούν αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε

– Δημιουργία ταμείου Μακροοικονομικής σταθεροποίησης για της χώρες της ευρωζώνης με συγκεκριμένες αρμοδιότητες

-Ανασχεδιασμός της ΚΑΠ.

-Ενεργειακή ένωση

-Φορητότητα των συνταξιοδοτικών ζητημάτων των Ευρωπαίων πολιτών

Όλες αυτές οι προτάσεις σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο είναι προς το συμφέρον της χώρας μας. «Αποτελούν μια εργαλειοθήκη που μπορεί να αξιοποιήσει, πάρει ο καθένας υπουργός, να τις διαμορφώσει και να τις υποστηρίξει προς όφελος των πολιτών».

Αναγκαίο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προστασίας Επενδύσεων και Προστασίας Ανέργων

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παγουλάτο, στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υπάρξει ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Προστασίας Επενδύσεων, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί επενδύσεις, αλλά και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Προστασίας των Ανέργων.

«Σκοπός της έρευνας είναι να διατυπώσουμε προτάσεις που δεν είναι απαραίτητα οι πιο προφανής. Προσαρμόσαμε τις προτάσεις σε τομείς που θα μπορούσαμε να έχουμε δράσεις με προστιθέμενη αξία για την ελλάδα» επεσήμανε.

Οι προτάσεις αποτελούν εργαλεία για να στηρίξουν τις επενδύσεις στις οικονομίες της ευρωζώνης που έχουν ύφεση, ασύμμετρη ύφεση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Προτείνονται ως εργαλεία

1. «Χρυσό» κανόνα από τον οποίο να εξαιρούνται οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις από τον έλλειμμα και χρέος. Προσδιορίζεται ανάλογα με το προφίλ και τις ανάγκες τις χώρας.

2.Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Προστασίας Επενδύσεων. Ένα ταμείο που να στηρίζει χρηματοδοτεί επενδύσεις αναγκαίες με χαμηλού κόστους δανειοδότηση, ώστε να μπορεί το επίπεδο των δημοσίων επενδύσεων να παραμένει σε ένα επίπεδο που δεν θα υπονομεύει τις επενδύσεις.

3. Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου προστασίας των ανέργων.  Όταν μια χώρα μπαίνει σε ύφεση δυσκολεύεται να χρηματοδοτεί πολιτικές προστασία των ανέργων. Να χρηματοδοτεί την ανεργία λόγο της ύφεσης όχι τη δομική ανεργία.

4.Έκδοση κρατικών ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης και ευρωπαϊκής εταιρίας ενεργητικού για κόκκινα δάνεια.

5. Πρόταση στήριξη επαγγελματικής κατάρτισης Στη χώρα μας έχουμε σοβαρή υστέρηση εκπαιδευτικής κατάρτισης. Εκεί λοιπόν υπάρχει ένα εύρος επιχειρήσεων αμφίβολης ποιότητας . Προτείνουμε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης εκπαιδευτών και εκπαιδευτηρίων. Χρησιμοποιούμε την Ευρώπη ως δύναμη αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

6. Άμυνα -Ασφάλεια. Στην Άμυνα οι προτάσεις, μεταξύ άλλων είναι: μια μόνιμη ευρωπαϊκή δύναμη στην ανατολική μεσόγειο και δημιουργία διοικητικής υποστήριξης στην Κρήτη. Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα. Θέλουμε να εκμεταλλευτεί η χώρα τη δυναμική ανάπτυξη στη Ευρώπη ως ενός τομέας με πολλαπλασιαστικά οφέλη . Είμαστε χώρα που προσφέρει πολλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες για αμυντικά συστήματα. Θα ήταν σημαντικό η αμυντική βιομηχανία να συμβάλει στο αναπτυξιακό μοντέλο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παγουλάτος «ορισμένες προτάσεις είναι φιλόδοξες. Άλλες όμως είναι προτάσεις χαμηλότερης πολιτικής που χρειάζονται την ανάπτυξής τους σε αναζήτηση συμμαχιών. Η χώρα έχει εξαιρετικά στελέχη στους ευρωμηχανισμούς που θα μπορούσαν να προωθούν τις προτάσεις αυτές που έχουν οφέλη για τη χώρα μας». Σύμφωνα με τον ίδιο οι αποδέκτες των προτάσεων πρέπει να είναι τα υπουργεία σε επίπεδο σχεδιασμού πολιτικής και σε συνεργασία με την εκπροσώπηση της χώρα στο συμβούλιο και την ΕΕ που έχει το προνόμιο να υποβάλει της προτάσεις.

Η Ένωση δεν πρόκειται να προχωρήσει με τη σημερινή μορφή της

Την άποψη ότι, η ΕΕ δεν πρόκειται να μείνει στάσιμη, εξέφρασε ο Κώστας Χρυσόγονος. Όπως είπε, «πάντα πήγαινε μπροστά. Αποδεικνύεται ότι ορισμένα από τα βήματα όμως έγιναν με τρόπο πρωθύστερο και άναρχο . Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα τροποποιηθεί τα επόμενα χρόνια, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει όχι απλά ομοφωνία αλλά ούτε καν ευρεία συναίνεση ως προς την κατεύθυνση την οποία πρέπει να πάμε».

Στην ερώτηση ποιος είναι ο μηχανισμός αυτής της αλλαγής, ο κ. Χρυσόγονος απάντησε ότι, είναι η ίδια η παγκοσμιοποίηση, «η ίδια οικονομική και κοινωνική εξέλιξη που φέρνει τις κοινωνίες και τις εθνικές οικονομίες κοντύτερα τη μία στην άλλη. Τα μικρά μεγέθη πλέον δεν μπορούν να επηρεάσουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Οι ευρωπαϊκές χώρες από μόνες τους η καθεμιά τους είναι μικρό μέγεθος, δεν συγκρίνονται με γίγαντες όπως Κίνα, Αμερική, Ινδία. Άρα είναι υποχρεωτικό να υπάρχει κάποια μορφή ευρωπαϊκής συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, «συμφέρον μας είναι» , είπε, «να βρισκόμαστε μέσα σε αυτή την διαδικασία, διότι εμείς καλώς η κακώς , βλέπουμε κατάφατσα ένα γείτονα που είναι επτά φορές μεγαλύτερος σε πληθυσμό, 6 φορές μεγαλύτερος σε έκταση και 5 φορές μεγαλύτερο σε οικονομικά μεγέθη και ο οποίος έχει άκρως επεκτατικές διαθέσεις σε βάρος μας. Άρα λοιπόν η στήριξη στη συνεργασία, στη σύγκλιση των άλλων Ευρωπαίων για μας είναι περίπου μονόδρομος».

Μια σύνοψη της έρευνας

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2018/06/dianeosis-europe-30-1.pdf”]

 

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα