back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία εξακολουθούν να απασχολούν τον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Για Γιούνκερ: “Υπερασπίστηκε το ευρώ και την Ιταλία” σχολιάζει το Politico τη χθεσινή ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Οικονομικό Φόρουμ στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρεμβαίνοντας στη δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, υπερασπίστηκε το κοινό νόμισμα. “Το μέλλον της Ε.Ε είναι το μέλλον του ευρώ και το μέλλον του ευρώ είναι το μέλλον ολόκληρης της Ε.Ε” τόνισε.

Εν μέσω… κολάσεως. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο μπήκε στον χορό των παρεμβάσεων λέγοντας από τη δική του πλευρά ότι “θα πρέπει να σταματήσουμε να διαχειριζόμαστε το ευρώ ως πείραμα”. Επί της ουσίας προειδοποίησε να μην “παίζουμε με τη φωτιά” προσκαλώντας τις αγορές να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις όπου ορισμένες χώρες έχουν δεσμευθεί για πάντα γύρω απο το ευρώ. “Πήγαμε στην κόλαση και ρίξαμε μεγάλες ποσότητες νερού για να το σώσουμε και να το υπερασπιστούμε κόντρα σε όσα ήταν εναντίον του” είπε ο Σεντένο, ενώ τόνισε πως “το ευρώ δεν μπορεί απλά να είναι ένα σύμβολο”.

Από την πλευρά του ο Γιούνκερ έδωσε έμφαση στο πώς επέδρασε η Ιταλία για την δημιουργία του ευρώ. “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που ο Μάρκο Μπούτι τιμά την μακρά παράδοση των Ιταλών στη διαχείριση των οικονομικών υποθέσεων στην Επιτροπή” είπε ο Γιούνκερ, αναφερόμενος στον γενικό διευθυντή των οικονομικών και χρηματοικονομικών υποθέσεων, που ήταν στο ακροατήριο. “Η παράδοση δείχνει ότι η Ιταλία είναι στο επίκεντρο της Ευρώπης και του ευρώ. Και αυτό αντανακλά το πόσο έχει συμβάλει η χώρα αυτή στο οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης”.

Για τις μεταρρυθμίσεις: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου θα σηματοδοτήσει την θεσμική μεταρρύθμιση της Ε.Ε. Ο Γιούνκερ, πάντως, έχει ήδη περιορίσει τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, τις οποίες παρουσίασε το φθινόπωρο, σε μερικά σημεία. Στο τραπέζι πάντως βρίσκεται η “ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης” πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση του όρου αυτού σε Σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα μας απασχολήσει για αρκετά χρόνια – δεν υπάρχει άλλωστε περίπτωση τουλάχιστον τώρα να ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Μάρκο Μπούτι θα πρέπει να βρεθεί πρώτα συμβιβασμός για την εγγύηση των καταθέσεων.

Συνοπτικά οι προτάσεις Γιούνκερ:

  1. Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης εξελίσσοντας τον ΕSM σε Ευρωπαϊκο Νομισματικό Ταμείο
  2. Μια ισχυρή γραμμή του προϋπολογισμού που θα ενισχύει τις εθνικές μεταρρυθμίσεις

  3. Κατάλληλη προετοιμασία για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωζώνη

Δύο ακόμα ιδέες του Γιούνκερ μάλλον δεν θα πραγματοποιηθούν: Ζήτησε να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του ευρώ “συλλογικά με διαφανή τρόπο, με ισχυρό κοινοβουλευτικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα”. Επί της ουσίας θέλει ο νέος ESM να υπόκειται έλεγχο μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Επιπλέον είπε: “Θα ήθελα στην Ευρωζώνη να μιλά με μια φωνή” εννοεί ότι θέλει έναν άνθρωπο να εκπροσωπεί το ευρώ, όχι δύο Επίτροποι και ένας πρόεδρος Eurogroup.

«Οι προθέσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης ανησυχούν πολύ τους Ευρωπαίους, γράφει η Handelsblatt. Ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί για κινδύνους με αφορμή τα σχέδια της ευρωσκεπτικιστικής συγκυβέρνησης στη Ρώμη. Μιλώντας σε συντηρητικούς βουλευτές στο Βερολίνο ο κ. Ρέγκλινγκ είπε σύμφωνα με συμμετέχοντες: ‘Το καλοκαίρι όλα θα πάνε καλά. Το φθινόπωρο όμως θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει μόνο το 50% όσων έχουν τεθεί ως στόχος. Ήδη όμως από τώρα προδιαγράφεται σύγκρουση Ρώμης-Βερολίνου. Την περασμένη εβδομάδα οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο κανόνων για τις τράπεζες, Οι κανόνες προβλέπουν για το ενδεχόμενο εκκαθάρισης τη συμμετοχή στο κόστος, πρώτα των επενδυτών και μετά των φορολογουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, ωστόσο η Ιταλία θέτει εν αμφιβόλω τη ρύθμιση αυτή. Και θεωρεί ότι στην σύνοδο κορυφής του Ιουνίου θα αποφασιστεί ότι ο ΕΜΣ θα αναλάβει εγγυητής του κόστους εκκαθάρισης. Η ανάγνωση του Βερολίνου είναι όμως διαφορετική. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς συμφωνεί με τον ρόλο του ΕΜΣ ως εγγυητή. Θέτει ωστόσο προϋποθέσεις, όπως να περιοριστούν οι κίνδυνοι στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Παράλληλα ο γερμανός υπουργός βλέπει την παρέμβαση του ΕΜΣ όχι μεμονωμένα, αλλά ως κομμάτι ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων».

Για Ιταλία: “Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας δηλώνει περήφανος λαϊκιστής” σχολιάζει το Politico. Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε χθες ότι είναι περήφανος επικεφαλής μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης. Στην πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο ο Τζιουζέπε Κόντε, δικηγόρος χωρίς πολιτική εμπειρία, απευθυνόταν στη Γερουσία (ή την Άνω Βουλή) λίγες μόνο μέρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Κόντε χρησιμοποίησε την ομιλία του – που διήρκεσε μια ώρα και 11 λεπτά – για να πει θετικά πράγματα για την Ε.Ε (το σπίτι μας) και το ΝΑΤΟ, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δήλωσε ότι τα δύο κυβερνώντα κόμματα κατηγορούνται ότι είναι λαϊκιστικά και αντι-συστημικά… λοιπόν, εάν ο λαϊκισμός σημαίνει να ακούς τις ανάγκες του λαού… αν αντι-συστημικός σημαίνει να στοχεύεις σε ένα νέο σύστημα… τότε και οι δύο πολιτικές δυνάμεις καλά κάνουν και είναι λαϊκιστικές και αντι-συστημικές”. Ο Κόντε απέφυγε να μιλήσει για το ευρώ, ένα θέμα – αγκάθι για την κυβέρνηση που οδήγησε τον Ματαρέλα, τον πρόεδρο της χώρας να απορρίψει τον Πάολο Σαβόνα ως υπουργό Οικονομικών. Ο Σαβόνα τελικά αντικαταστάθηκε από τον Τζιοβάνι Τρία, σε μια κυβέρνηση που τελικά θα εγκριθεί.

Αλλά, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για την Ευρώπη και την άμυνα. Η κυβέρνηση του αναμένεται να μειώσει τον αριθμό στρατευμάτων στο Αφγανιστάν κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί το Κίνημα 5 Αστέρων. Για το ΝΑΤΟ, ο Κόντε δήλωσε ότι η Ιταλία αποτελεί μέλος της συμμαχίας και σύμμαχος με προνόμια με τις ΗΠΑ. Αλλά προειδοποίησε: “προσέξτε, θα στηρίξουμε το άνοιγμα των σχέσεων με τη Ρωσία… θα προωθήσουμε την αναθεώρηση του συστήματος κυρώσεων”. Για την Ε.Ε, ο Κόντε δήλωσε ότι ένας από τους στόχους του είναι να μειωθεί το κενό ανάπτυξης μεταξύ Ρώμης και της υπόλοιπης Ε.Ε και επιβεβαίωσε την επιθυμία για μείωση του δημόσιου χρέους, που ανέρχεται σε 2,2 τρισ ευρώ. “Θέλουμε να το μειώσουμε αλλά μέσω ανάπτυξης και όχι μέτρων λιτότητας” αναφέρει. Δήλωσε ότι “είμαστε κάπως αισιόδοξοι” για πετυχημένες σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε και της Ιταλίας, επειδή “τα συμφέροντα της Ιταλίας είναι παρόμοια με εκείνα της ΕΕ με τον στόχο να εμποδίσει την περαιτέρω επιδείνωση”.

Στην Ισπανία: Η παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόϊ από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος είναι το βασικό θέμα στις ισπανικές εφημερίδες. Ο τίτλος της Mundo “Με δάκρυα στα μάτια και κανέναν διάδοχο”.

Η Pais επικεντρώθηκε στον διορισμό “ειδικών” στη νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Τη σύνθεση της κυβέρνησής του παρουσιάζει σήμερα ο νέος Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Παράλληλα ο πρόσφατα παραιτηθείς από την πρωθυπουργία Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του και από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος. “Είναι καλύτερα για μένα, το κόμμα και είναι το καλύτερο για την Ισπανία” δήλωσε ο Ραχόι, ανακοινώνοντας την παραίτηση από την ηγεσία του κόμματός του, ενώ θα παραμείνει επικεφαλής έως ότου το συνέδριο του κόμματος επιλέξει τον διάδοχό του. Ο Μαριάνο Ραχόι ήταν ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην Ισπανία ο οποίος κλήθηκε πέρυσι να καταθέσει σε δίκη ως μάρτυρας για τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν το Λαϊκό Κόμμα, γεγονός που είχε εντείνει την πίεση να παραιτηθεί. Ο ίδιος έχει αρνηθεί το οποιοδήποτε αδίκημα. Είκοσι εννέα άτομα που έχουν σχέση με το Λαϊκό Κόμμα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην τα- μία και άλλων κορυφαίων στελεχών, καταδικάστηκαν τον Μάιο, με κατηγορίες που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων την παραποίηση λογαριασμών. Ο Σάντσεθ, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα μετά την παραίτηση από την πρωθυπουργία του Ραχόι, θα παρουσιάσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα, έχοντας ήδη διαρρεύσει ονόματα για το ποια πρόσωπα θα μετάσχουν σε αυτό. Η πρώην σύμβουλος από την Ανδαλουσία, τη φτωχότερη περιφέρεια της Ισπανίας, η Μαρία Χεσούς Μοντέρο, αναλαμβάνει το υπουργείο Προϋπολογισμού. Η Μοντέρο, στενή συνεργάτιδα του Σάντσεθ, καλείται να συγκεράσει την υπόσχεση των Σοσιαλιστών για αύξηση των δημοσίων δαπανών μετά την πολυετή λιτότητα, με τη δέσμευση προς τις Βρυξέλλες για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,2% από 3,1% το 2017. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Μπορέλ έχει αντιταχθεί στην καταλανική ανεξαρτησία, ζήτημα το οποίο έχει επανακάμψει δριμύτερο τις τελευταίες ημέρες

Για δασμούς ΗΠΑ: “Ο κόσμος εναντίον του Τραμπ” σχολιάζει το Politico. “Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και επίσης εργαζόμαστε με άλλες χώρες επειδή δεν είναι μόνο της Ε.Ε εναντίον των ΗΠΑ”. Αυτό δήλωσε η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ σε συνέντευξή της στο CNN και την Κριστιάν Αμανπουρ. “Επομένως, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε άλλες χώρες όπως με Μεξικό, Ιαπωνία και Καναδα… θέλουμε να πετύχουμε εμπορικές συμφωνίες με πολλές άλλες χώρες, δημιουργώντας τον κύκλο φίλων, που πιστεύουν σε διεθνείς κανόνες”. Μιλώντας στη Figaro ο υπουργός Οικονομικών, Μπρύνο Λεμέρ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για “ιστορικές συμμαχίες” . Ο Λεμέρ δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μονομερείς εμπορικούς περιορισμούς “για νομικούς λόγους… για οικονομικούς λόγους και τελικά για πολιτικούς λόγους”.

Στη Βρετανία: Ο βρετανικός Τύπος επικεντρώνεται στο Brexit. Σύμφωνα με τους Times ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν θέλει πλέον το “πιο ήπιο Brexit” σε μια προσπάθεια να ενώσει το κόμμα του.

Ο Guardian αναφέρει από την πλευρά του ότι οι Εργατικοί θα επιδιώξουν “πλήρη πρόσβαση” στην ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Στη Γερμανία: η Tageszeitung έχει φωτογραφία μιας άκρως σκεπτικής Άγκελα Μέρκελ στο πρωτοσέλιδό της ενόψει της συζήτησης στην ολομέλεια για τις τιμές των ενοικίων. “Μια ερώτηση κα Μέρκελ: Πότε τελικά θα σταματήσετε την τρέλα γύρω από τα ενοίκια” γράφει η εφημερίδα.

Η Welt αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια να απελαθούν αιτούντες ασύλου από τη Γερμανία ακόμα και τον Αύγουστο.

Η FAZ ασχολείται με την επίσκεψη Πούτιν στην Αυστρία σχολιάζοντας πως αυτό που επιθυμεί είναι “στενότερες σχέσεις με την Ε.Ε”.

Για ΗΠΑ – Β. Κορέα: “Η Σύνοδος Τραμπ – Κιμ θα γίνει στο νησί Σεντόζα” αναφέρει το BBC. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραμπ με τον ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν θα λάβει χώρα σε ξενοδοχείο του νησιού Σεντόζα, από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σιγκαπούρης. Η ιστορική σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου, αλλά περαιτέρω λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές. Θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Βορειοκορεάτη ηγέτη με έναν εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κ Τραμπ δήλωσε χθες ότι τα “σχέδια προχωρούν πολύ ωραία”. “Αρκετές σχέσεις έχουν χτιστεί και αρκετές διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πριν από το ταξίδι. Είναι πολύ σημαντικές οι επόμενες μέρες” προσέθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Για Ελλάδα: “Ελληνοτουρκική όξυνση λόγω των 8” αναφέρει η DW. Η Άγκυρα απειλεί με την απαγωγή των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Η Αθήνα λαμβάνει σοβαρά υπόψη την απειλή. Σπάνια η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη, σημειώνει η Neue Zürcher Zeitung. H ελβετική εφημερίδα προσθέτει ότι «οι τελευταίοι τέσσερεις από τους συνολικά οκτώ αξιωματικούς εγκατέλειψαν το Ολυμπιακό Χωριό όπου κρατούνταν εδώ και ενάμιση χρόνο. Μαζί με τους υπόλοιπους αξιωματικούς εγκαταστάθηκαν τώρα σε άγνωστη τοποθεσία.

Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν την αποστολή τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην Ελλάδα με σκοπό των απαγωγή των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Η υπόθεση και η ρητορική της Άγκυρας θυμίζει τη σύλληψη του ηγέτη του κουρδικού εργατικού κόμματος PKK Αμπντουλά Οτσαλάν την στιγμή που εξέρχονταν από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα και τη μεταφορά του στην Τουρκία. Το ότι η Άγκυρα εννοεί όσα λέει, δείχνει και η απαγωγή οπαδών του ιμάμη Γκιουλέν από το Κοσσυφοπέδιο που πραγματοποίησαν τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας. Αφορμή θα μπορούσε να αποτελέσει όχι μόνο η υπόθεση των ‘8‘, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Έλληνας ιστορικός εξειδικευμένος σε ναυτικά ζητήματα είχε δηλώσει πρόσφατα στην ελβετική εφημερίδα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καταλάβει όχι ένα μεγάλο, αλλά ένα μικρό νησί, όπως το Φαρμακονήσι η την Ψέριμο για να αναγκάσει την Αθήνα να διαπραγματευθεί νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο πως θα αντιδρούσε η Δύση σε αυτή την περίπτωση, διερωτήθηκε ο ιστορικός».

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα