back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι 10 τρόποι αντιμετώπισης του καύσωνα

Διαβάστε επίσης

Ο πρώτος καύσωνας του 2018 έρχεται να δοκιμάσει τις αντοχές μας πριν καν συνειδητοποιήσουμε ότι το ελληνικό καλοκαίρι έχει ήδη έρθει.

Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας που θα επικρατήσουν μπορούν να αντιμετωπιστούν αν ακολουθήσουμε τις 10 χρήσιμες συμβουλές που δίνει το υπουργείο Υγείας.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα επικίνδυνα συμπτώματα των παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, η κόπωση και η εξάντληση, η τάση για λιποθυμία, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι έμετοι και η ταχυπαλμία.

Τα συμπτώματα αυτά γίνονται ακόμα πιο έντονα στις περιπτώσεις θερμοπληξίας η οποία εξελίσσεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης.

Η θερμοπληξία είναι μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση καθώς μπορεί να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου με επακόλουθο την κωματώδη κατάσταση ή και τον θάνατο.

Πρώτες βοήθειες

Η αντιμετώπιση των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.

Μέτρα προστασίας κατά τον καύσωνα

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο με αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων.

2. Ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό και οπωσδήποτε χρήση καπέλου ή ομπρέλας.

3. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν καύσωνας με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

4.Πρόσληψη άφθονων υγρών, νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.

5.Δίαιτα λίγων θερμίδων, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα , με περιορισμό των λιπαρών.

6.Συχνά ντους.

7.Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λπ.

8.Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν, περιλαμβάνονται τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ.

Επίσης περιλαμβάνονται και τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

9.Οι χρόνιοι ασθενείς ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

10.Συστήνεται οι χώροι εργασίας να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους.

Καύσωνας και ατμοσφαιρική ρύπανση

Σε περίπτωση υπέρβασης ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το υπουργείο Υγείας συστήνει:

Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.

Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα

Επισημαίνεται ότι και οι δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα