back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η επόμενη μέρα στην Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Στο Κυρηνάλιο Μέγαρο την περασμένη βδομάδα ορκίστηκε- ενώπιον του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα- η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η οποία αναμένεται να πάρει τη ψήφο εμπιστοσύνης του Ιταλικού Κοινοβουλίου σήμερα το απόγευμα, ενώ χτες πέρασε από τη Γερουσία.

Μετά από πολλές αναταράξεις που προκάλεσαν ανησυχία στην Ευρώπη οι πολιτικές δυνάμεις κατάφεραν να φτάσουν στην άρση του αδιεξόδου με … τη δεύτερη φορά !

Ωστόσο, ακόμη δεν έπιασαν δουλειά και ξεκίνησαν να αλλάζουν τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης…
Στις δηλώσεις του Ματτέο Σαλβίνι, πριν και μετά την ορκωμοσία, αποτυπώθηκε εκ νέου ο ξενοφοβικός λόγος του ακροδεξιού κόμματος ενάντια στους μετανάστες.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών επιμένει ότι θα κάνει πράξη την προεκλογική του υπόσχεση για απέλαση περίπου 500.000 ανθρώπων, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Μάλιστα, σημείωσε ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης του θα είναι να «στείλει σπίτι τους» τους μετανάστες.
«Ήδη μίλησα με τον υπουργό Οικονομικών. Του είπα ότι πρέπει να προσέξουμε αυτά τα πέντε δισ. που ξοδεύουμε για να υποδεχόμαστε μετανάστες. Μου φαίνονται πολλά και μπορούν να περικοπούν», είπε νωρίτερα σε ομιλία πριν την ορκωμοσία.
Όσο για τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, το σύνθημα του είναι «Η Ιταλία πρώτα». Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει τη μεταρρύθμιση για τα εργασιακά που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι. Η ιδέα είναι να τιμωρήσει τις εταιρείες που μετακομίζουν εκτός των συνόρων, και περικόπτουν θέσεις εργασίας στη χώρα του, ένα θέμα που ήδη έχει απασχολήσει το κόμμα του από τα τέλη του 2013.
O Ντι Μάιο διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του νεοσύστατου Υπουργείου Εργασίας και Βιομηχανίας.
Η μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε το 2015 έδινε στις μεγάλες επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευχέρεια στις απολύσεις, ενώ παρείχε ευνοϊκά, προσωρινά φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που προσελάμβαναν μόνιμους εργαζόμενους με νέους, λιγότερο προστατευμένους όρους.
«Ο κόσμος όχι μόνο δεν έχει καμιά (εργασιακή) ασφάλεια για να παντρευτεί, αλλά δεν έχει ούτε (εργασιακή) ασφάλεια για να κλείσει κάπου να πάει στις διακοπές του», έγραψε ο Ντι Μάιο, επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, σε μήνυμά του στο Facebook.

Ο Τζουζέπε Κόντε ορκίστηκε πρωθυπουργός έπειτα μια συμφωνία μεταξύ Λέγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων και οι ηγέτες των δύο κομμάτων, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, αλλά και τα χαρτοφυλάκια Εργασίας και Εσωτερικών αντίστοιχα.

Ο συμβιβασμός κατέστη εφικτός μετά τη μετακίνηση του Πάολο Σαβόνα στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών από τον φιλο-ευρωπαϊστή Τζοβάνι Τρία.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων εκπροσωπείται από εννέα υπουργούς, η Λέγκα του Βορρά από έξι, ενώ τρεις είναι τεχνοκράτες.
Επί συνόλου 18 υπουργών οι πέντε είναι γυναίκες.
Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι στην θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο τεχνοκράτης βρισκόταν στις κυβερνήσεις Λέττα και Μόντι ενώ έχει εργαστεί για δύο δεκαετίες στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά η σύνθεση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε, της 65ης της Δημοκρατίας της Ιταλίας από το 1946 είναι η παρακάτω:

Πρωθυπουργός: Τζουζέπε Κόντε
Υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης: Τζανκάρλο Τζορτζέτι
Υπουργός Εξωτερικών: Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι
Υπουργός Εσωτερικών: Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υπουργός Δικαιοσύνης: Αλφόνσο Μποναφέντε
Υπουργός Άμυνας: Ελισαμπέτα Τρέντα
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Τζοβάνι Τρία
Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εργασίας: Λουίτζι Ντι Μάγιο (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)
Υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και την Άμεση Δημοκρατία: Ρικάρντο Φρακάρο
Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Πάολο Σαβόνα
Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζούλια Μποντζόρνο
Υπουργός Υγείας: Τζούλια Γκρίλο
Υπουργός Περιφερειών: Έρικα Στέφανι
Υπουργός αρμόδια για τη Νότια Ιταλία: Μπάρμπαρα Λέτσι
Υπουργός Περιβάλλοντος: Σέρτζο Κόστα
Υπουργός αρμόδιος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και την Οικογένεια: Λορέντσο Φοντάνα
Υπουργός Γεωργίας: Τζαν Μάρκο Τσεντινάιο
Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Ντανίλο Τονινέλι
Υπουργός Παιδείας: Μάρκο Μπουσέτι
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Αλμπέρτο Μπονισόλι

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα