back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η απονομή δικαιοσύνης, οι ρυθμοί χελώνας και το Πρωτοδικείο Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν θεωρείται μόνο αλλά και κατά γενική ομολογία είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της , καθώς πολλές φορές για να εκδικαστούν υποθέσεις περνούν πολλά χρόνια.

Τόσα που το … φάντασμα της αρνηδισικίας πλανάται συχνά πάνω από τα δικαστήρια. Το στοίχημα για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, ιδιαίτερα σήμερα πια που ο χρόνος εκδίκασης μιας υπόθεσης συνδυάζεται ευθέως με την πολυπόθητη ανάπτυξη και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει  την οικονομική διάσταση της λειτουργίας της δικαστηρίων.

Για μία ακόμα φορά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ελληνικό δικαστικό σύστημα πηγαίνει με ρυθμούς χελώνας. Και την ίδια ώρα, η εξαγγελλία για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, – του μεγαλύτερου δικαστηρίου της χώρας- αποτελεί, όπως φαίνεται, αιτία πολέμου.

Ήδη από χθες Τρίτη οι δικηγόροι της πρωτεύουσας άρχισαν να ψηφίζουν για το καυτό αυτό ζήτημα.

Το δημοψήφισμα ολοκληρώνεται στις 11 Ιουνίου και για πρώτη φορά επιτρέπεται και η ηλεκτρονική ψήφος ,με σκοπό το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό για το δικηγορικό σώμα

Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα λοιπόν, για να ολοκληρωθεί η δικαστική εκκαθάριση μιας υπόθεσης στην Ελλάδα απαιτούνται κατά μέσον όρο 1.580 ημέρες, δηλαδή περίπου τεσσεράμισι χρόνια.

Επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στα 47 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν την ίδια χρονική περίοδο ο αντίστοιχος χρόνος διεκπεραίωσης μίας υπόθεσης στη Βουλγαρία υπολογίζεται ότι είναι 564 ημέρες  και στην Αλβανία 523 ημέρες.

Και να σκεφτεί κανείς ότι έχουν υπάρξει υποθέσεις, όπως για παράδειγμα κληρονομικών διεκδικήσεων, που για  εκδικαστούν οριστικά και αμετάκλητα χρειάστηκε να  περάσουν σχεδόν τρεις δεκαετίες!

Η εικόνα γίνεται ακόμα δραματικότερη καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική Δικαιοσύνη συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία  όσον αφορά τον βαθμό χρήσης  τεχνολογιών της πληροφορίας για τη διαχείριση των υποθέσεων και τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία στη χρήση ηλεκτρονικών επικοινωνιών των δικαστηρίων με τους διαδίκους.

Η κατάσταση που επικρατεί στον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης – γιατί είναι αλήθεια πως η ποιότητα των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο – είναι αποτρεπτική για έναν υποψήφιο επενδυτή, λένε νομικοί επισημαίνοντας το αυτονόητο. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούν η πολυετής δικαστική περιπλάνηση μειώνει τον δείκτη της ασφάλειας δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης έχει στοιχίσει στη χώρα μας περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια ευρώ, καθώς κατ επανάληψη έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβίαση της βασικής διάταξης  της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προβλέπει ότι οι δικαστικές εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα .

Για τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, η μάχη για τη βελτίωση του χρόνου έκδοσης των αποφάσεων είναι στις άμεσες προτεραιότητές του.

Με το θεσμό της διαμεσολάβησης που ψηφίστηκε πρόσφατα αλλά και με την επικείμενη θέσπιση της Δικαστικής Αστυνομίας – πάγιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών – επιχειρείται με σύγχρονα πλέον νομοθετικά εργαλεία να δοθεί ώθηση στον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, βασική αναγκαιότητα όπως λένε όσοι εκ των έσω ζουν το πρόβλημα, είναι η αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και η  διεύρυνση των υποδομών, δικαστικές αίθουσες και μηχανοργάνωση, που σε συνδυασμό με την αποποινικοποίηση ήσσονος σημασίας αδικημάτων, μπορούν να γυρίσουν τον τροχό της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα