back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Η ελληνική κρίση στα διεθνή ΜΜΕ»

Διαβάστε επίσης

Με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η έρευνα του Αθήνα 9.84 για το πώς αντιμετωπίζει ο ξένος Τύπος την κρίση στην Ελλάδα.

Η έρευνα φιλοξενήθηκε όλη την εβδομάδα στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Η Ανθή Καρασάββα, δημοσιογράφος των Λος Άντζελες Ταϊμς και του Σκάι Νιους, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από ένα σημείο και πέρα μεγάλες οικονομικές εφημερίδες όπως οι Φαϊνανσιαλ Τάιμς ξεπέρασαν το όριο της δημοσιογραφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αισθανόμουν ότι διάβαζα ενημερωτικά φυλλάδια χρηματοπιστωτικών οίκων», ενώ ανέφερε ότι διέκοψε τις συνεργασίες της με άλλα μέσα καθώς -όπως είπε- παραποιούσαν το ρεπορτάζ της.

Η Ανδριάνα Φλόρες, δημοσιογράφος από ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, η οποία συμμετείχε επίσης στη συζήτηση, χαρακτήρισε φυσιολογικό το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Πρέπει να καταλάβουμε -τόνισε- ότι η κρίση που περνά η Ελλάδα είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός, πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο αυτές τις ημέρες. Αναφερόμενη στους Ισπανούς δημοσιογράφους, δήλωσε ότι μπορεί να είναι λιγότερο εχθρικοί προς την Ελλάδα αλλά είναι επικριτικοί.

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, μεταδιδακτορικός υπότροφος του ιδρύματος Μποδοσάκη και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ με αντικείμενο την ελληνική κρίση στα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αυτά, πολύ εντονότερο ενδιαφέρον για την οικονομική διάσταση της κρίσης στην Ελλάδα έδειξαν οι εφημερίδες Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και Γουολ Στριτ Τζέρναλ σε σχέση με άλλα οικονομικά έντυπα του εξωτερικού που έδειξαν μικρότερο ενδιαφέρον. Σε ό,τι αφορά την πολιτική διάσταση της κρίσης ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου έναντι του γαλλικού και ιταλικού.

Τέλος, σε τηλεφωνική του δήλωση ο Στέλιος Μπερμπεράκης, δημοσιογράφος στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, υποστήριξε ότι τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μέσα είναι μάλλον πιο αιχμηρά συγκριτικά με τα τουρκικά, τα οποία είναι πιο προσεκτικά στην ανάγνωση του ελληνικού προβλήματος.

Την Πέμπτη, οι δημοσιογράφοι του Αthens International Radio 104.4 fm, Αθηνά Κορλίρα και Θύμης Τσιλιόπουλος παρουσίασαν την άποψη συναδέλφων και αναλυτών από την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Γερμανία, τη Φιλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η έντονη συσχέτιση της ελληνικής κατάστασης με την επιδείνωση της ισπανικής οικονομίας, καθώς συχνά η Ισπανία εξομοιώνεται με την Ελλάδα, είναι αρκετά έντονη, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Έντουαρτ Χιού, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε : «Ο λαός της Ισπανίας βλέπει την ελληνική κατάσταση με μεγάλη ανησυχία. Επικρατεί μεγάλη νευρικότητα. Οι Ισπανοί φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενοι που θα μπουν σε πρόγραμμα στήριξης».

Από την Ιρλανδία, μίλησε στην Αλεξάνδρα Βουδούρη ο Ντόναλντ Ο’ Ντόνοβαν, οικονομικός συντάκτης, της εφημερίδας Irish Independent, οποίος παρουσίασε την διαφορετική στάση της Ιρλανδίας στο «ελληνικό πρόβλημα». Μίλησε για τον φόβο των Ιρλανδών για μία «άμεση μόλυνση» και μετάδοσης της κρίσης στην χώρα του. Ωστόσο διαφοροποίησε το Ιρλανδικό πρόβλημα από το ελληνικό λέγοντας ότι η κρίση στην Ιρλανδία είναι κυρίως χρηματοπιστωτική ενώ στην Ελλάδα, μάλλον πολιτική.

Από την Γερμανία, μίλησε στην Κατερίνα Μπατζάκη, ο επικεφαλής του γραφείου της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες Christian Trippe , για τα αρνητικά δημοσιεύματα που έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό στον Γερμανικό Τύπο, αλλά και για τον φόβο των Γερμανών να μην χάσουν τις οικονομίες τους, αν το ευρώ καταρρεύσει.

Από την Φιλανδία, που διατηρεί παρόμοια στάση με την Γερμανία, μίλησε από την εφημερίδα Helsingin Sanomat ο Ούχανα Ρόσι, ο οποίος είπε ότι η φινλανδική κυβέρνηση ακολουθεί την γερμανική διαπραγματευτική θέση, ότι δηλαδή οι όροι πρέπει να είναι σχετικά αυστηροί για να μην υπάρχει η ελάχιστη υπόνοια δημοσιονομικού μαγειρέματος και ότι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να επωμισθούν κάποιο απ’ το βάρος.

Τέλος, από τη Βρετανία, μίλησαν ο PAUL MASON ο οικονομικός συντάκτης του πρακτορείου BBC αλλά και η MEGAN GREENE από το περιοδικό ECONOMIST, η οποία βλέπει πιθανή την αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε αυτή τη συγκυρία πιο πολύ έχουμε να κάνουμε με την πολιτική παρά με ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά , επισήμανε, την Τετάρτη, μιλώντας στο πλαίσιο της έρευνας, ο ανταποκριτής του Ιντιπέντεντ στην Αθήνα, Ντάνιελ Χάουντεν. Υπάρχει μια αίσθηση -πρόσθεσε-όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι ένα δεύτερο σχέδιο σωτηρίας για την Ελλάδα , δεν θα λειτουργήσει όπως συνέβη και με το πρώτο.

Ο ανταποκριτής πορτογαλικών μέσων ενημέρωσης Ντάνιελ Ροζάριο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η Πορτογαλία παρακολουθεί πολύ στενά τα γεγονότα στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει ένα γενικό ενδιαφέρον για το τι ακριβώς συμβαίνει αλλά κυρίως γιατί ο κόσμος ανησυχεί πολύ πως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί αργότερα να συμβεί και στην Πορτογαλία. Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημείωσε, όλες οι χώρες μιλούν για αλληλεγγύη αλλά στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν.

Ένα μεγάλο θέμα που προκλήθηκε από ακροδεξιά κόμματα και ολοένα αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες , αφορά το γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε την Ελλάδα, επισήμανε ο Αντρέ Σιγκατβάρι, οικονομικός συντάκτης της αυστριακής εφημερίδας Der Standard. Υπάρχει μια πίεση -πρόσθεσε – αλλά προς το παρόν δεν έχει καταφέρει αυτή η πίεση να αλλάξει την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Όσο πιο σύντομα προχωρήσεις και πληρώσεις το τίμημα τόσο πιο εύκολα θα ξεπεράσεις το πρόβλημα, ανέφερε ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μπιλγκι της Τουρκίας Ασάφ Σαβάς Ακάτ. Αυτό όμως που βλέπω σήμερα στην Ελλάδα-σημείωσε- είναι ότι ο κόσμος στην πλειοψηφία του δεν φαίνεται να συμφωνεί στο τίμημα και στο ποιος θα πρέπει να το πληρώσει και επομένως η αγωνία κορυφώνεται με το πέρασμα του χρόνου και αυτό δεν είναι καθόλου καλό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα