back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην τελική ευθεία η διαδικασία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων περιπτέρων στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Στο κάτω μέρος της πλατείας Βικτωρίας, στη δεξιά πλευρά, υπάρχει ένα περίπτερο με κατεβασμένα ρολά που μοιάζει πλήρως εγκαταλελειμμένο.

Σύμφωνα με περιπτερούχους της περιοχής, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση εδώ και περίπου 6,5 μήνες, όταν ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το αφήσει. Το συγκεκριμένο περίπτερο είναι ένα από τα εκατοντάδες που αναμένεται να αφαιρεθούν από τον Δήμο Αθηναίων τους επόμενους μήνες.

Στόχος είναι να περιοριστεί ο χώρος που καταλαμβάνουν αυθαίρετα ορισμένα εξ αυτών, ειδικά στο κέντρο της πόλης και σε πολυσύχναστες και τουριστικές περιοχές όπως το Σύνταγμα.

Από ό,τι φαίνεται, αποφασιστικό ρόλο στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας έπαιξε η εισήγηση της τροχαίας σε συνδυασμό με το τμήμα μελετών του Δήμου και την εισήγηση της επιτροπής ποιότητας ζωής. Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τη νέα κανονιστική απόφαση του δήμου Αθηναίων, η οποία ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο για τον δημόσιο χώρο, σε ό,τι αφορά τα περίπτερα επιτρέπεται η τοποθέτηση σε εξωτερικό χώρο μόνο ενός ψυγείου πώλησης παγωτών, ενός ψυγείου αναψυκτικών και ροφημάτων και δύο σταντ πώλησης εντύπων.

Παράλληλα, για τα περίπτερα τα οποία βρίσκονται μπροστά σε κτίρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή μνημεία ή ιδιαίτερου κάλλους, εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν εισήγησης της οικείας δημοτικής κοινότητας, δεν παραχωρείται καθόλου κοινόχρηστος χώρος.

«Το 2011 είχαμε παραλάβει 931 φακέλους περιπτέρων. Έχουμε ήδη αποξηλώσει 331 και είναι σε διαδικασία απομάκρυνσης άλλα 51, κάτι που υπολογίζουμε να έχει συμβεί μέχρι το τέλος του έτους. Σε κάποια περίπτερα, ο δικαιούχος τους είναι εν ζωή, ενώ τα υπόλοιπα έχουν περιέλθει στον Δήμο Αθηναίων. Από τα συνολικά 473 που ανήκουν στον Δήμο, τα 104 θα διατηρηθούν, 45 θα παραμείνουν για ένα χρονικό διάστημα επειδή έχουν μισθωτή και ένα είναι σε διαδικασία μετακίνησης», λέει στον Αθήνα 9,84 η Νέλλη Παπαχελά, Αντιδήμαρχος Εμπορίου Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων.

Πλέον, ο δήμος προχωρά στη δεύτερη φάση, καταργώντας οριστικά 323 θέσεις, με κριτήριο τους κανόνες βιώσιμης κινητικότητας, το εύρος των πεζοδρομίων, την ασφάλεια που απορρέει από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την εμπορικότητα των δρόμων.

«Πάμε με βάση αυτά που έχουμε καταργήσει, δηλαδή όσα δεν έχουν μισθωτή. Ξεκινάμε από το κέντρο και επεκτεινόμαστε προς τις γειτονιές, με πρώτο κριτήριο την επικινδυνότητα, βάσει της σχετικής έκθεσης της τροχαίας. Ορισμένα περίπτερα εμποδίζουν την ορατότητα των οδηγών ή βρίσκονται κοντά σε φανάρια. Αποφασίζουμε κατά περίπτωση. Η διαδικασία δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη και μην ξεχνάμε πως ακόμα κι αν σήμερα τα περίπτερα αυτά είναι παράνομα, πολλά είχαν τοποθετηθεί από τη Νομαρχία πριν από τον Νόμο Μπιρμπίλη (Μάιος 2010) σε ακατάλληλες θέσεις. Οπότε, την εποχή που μπήκαν, ήταν νόμιμα», διευκρινίζει η κ. Παπαχελά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, «η οριστική κατάργηση του ενός τρίτου των θέσεων εγκαταλελειμμένων περιπτέρων στην Αθήνα απελευθερώνει χώρο για τους πεζούς και βοηθά σημαντικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Αθήνας».

Ειδικότερα, στην 1η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται 128 θέσεις περιπτέρων, ενώ διατηρούνται 43, στη 2η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται 43, στην 3η Δημοτική Κοινότητα καταργούνται 8, στην 4η Δημοτική Κοινότητα 21, στην 5η Δημοτική Κοινότητα 22, στην 6η Δημοτική Κοινότητα 62, ενώ στην 7η Δημοτική Κοινότητα, αν και το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση όλων των θέσεων περιπτέρων που έχουν μείνει κενά, ο δήμος Αθηναίων λόγω των υποχρεώσεών του που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία, διατηρεί 12 θέσεις περίπτερων και καταργεί 39.

«Από όσες θέσεις περιπτέρων διατηρούμε, για το 30% θα γίνει κλήρωση σε κάθε Δημοτική Κοινότητα και θα δοθεί στους τυχόν δικαιούχους (ανάπηρο, παθόντα εν υπηρεσία, απόστρατο στρατιωτικό ή σε όποιον τα χρειαστεί), ενώ το υπόλοιπο 70% θα βγει σε δημοπρασία-διαγωνισμό για μίσθωση. Σε βάθος διετίας ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης και επαναμίσθωσης των περιπτέρων σε όλη την Αθήνα», συνεχίζει η κ. Παπαχελά. «Είχαμε παραγγείλει μια μελέτη, όπου αποτυπώθηκαν όλες οι θέσεις περιπτέρων με φωτογραφίες και διάφορες παραμέτρους στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S.), στον διαδικτυακό χάρτη δηλαδή. Υπολογίστηκε και η εμπορική τους αξία με βάση διεθνή στάνταρ, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε σε δημοπρασία όσα περίπτερα έχουν περιέλθει στον Δήμο. Όσοι ήταν μισθωτές και δεν είχαν χρέη στον Δήμο, παραμένουν στις θέσεις τους. Ορισμένα περίπτερα οφείλουν τεράστια ποσά από συσσωρευμένα χρέη που δεν έχουν ρυθμίσει, μέχρι και 60.000 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις, έχουμε προχωρήσει και σε εξώσεις, όπου δεν υπάρχει εν ζωή δικαιούχος. Πολλά περίπτερα έχουν κλείσει λόγω μείωσης του συντελεστή κέρδους. Αρκετά είναι εστίες μόλυνσης, ειδικά σε σημεία που γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, όπως στην 3ης Σεπτεμβρίου, στη Στουρνάρη που είναι μισοκαμένο και αλλού».

Όσο για το περίπτερο στην πλατεία Βικτωρίας; Σύμφωνα με την αρμόδια Αντιδήμαρχο, είναι έτοιμο να φύγει: «Περιμένουμε τη ΔΕΗ να διακόψει την παροχή του ρεύματος και να μας στείλει έγγραφο που να λέει ότι τα συνεργεία μας μπορούν να πάνε με ασφάλεια να ξηλώσουν το περίπτερο. Η καθυστέρηση οφείλεται στην επίσχεση εργασίας του εργολάβου της ΔΕΗ. Ένα περίπτερο θέλει πολλές μέρες και προσωπικό για να ξηλωθεί».

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα