back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μια ημέρα με τη MOnuMENTA στην Οικία Θεοτοκοπούλου

Διαβάστε επίσης

Σε χώρο φιλοξενίας της MOnuMENTA μετατρέπεται για μια ημέρα η Οικία Θεοτοκοπούλου, στον αριθμό 34 της ομώνυμης οδού στα Άνω Πατήσια.

Εστία δημιουργικότητας

Το διατηρητέο νεοκλασικό έχει κατορθώσει σε πολύ μικρό διάστημα να γίνει μια νέα εστία δημιουργικότητας, που παρέχει στέγη και βήμα έκφρασης για τις ομάδες της πόλης, δεδομένου ότι το διώροφο, εμβληματικό για την περιοχή, κτίριο έχει επιστρέψει από τις 23 Φεβρουαρίου ανακαινισμένο από τον δήμο Αθηναίων ως χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.

Η Διεύθυνση Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού (AthensCultureNet) του δήμου Αθηναίων, με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διαθέτουν τον χώρο σε πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της δημοτικής αρχής να φέρει τον πολιτισμό στις γειτονιές.
Αρχιτεκτονική κληρονομιά

Η MOnuMENTA, που ασχολείται με την προστασία και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, καλεί τους κατοίκους της γειτονιάς στα Άνω Πατήσια και όχι μόνο, να ανακαλύψουν την ιστορία της, καθώς και των σπιτιών που την περιβάλλουν.

Ειδικά για σήμερα, Τετάρτη 18 Απριλίου διεξάγονται:

α) μια πρωινή δράση από τις 11.00 έως τις 13.00, που απευθύνεται σε ενήλικές που ζουν στη γειτονιά και σε όλους όσοι θα ήθελαν να μάθουν την ιστορία της Αθήνας. Με αφηγητές τους κατοίκους της γειτονιάς, οι συμμετέχοντες συλλέγουν προφορικές μαρτυρίες για την οικία και τα Πατήσια, για τα παλιά κτίρια και την περιοχή.

Στην ανοιχτή συζήτηση που θα διεξαχθεί στο ισόγειο, λαμβάνουν μέρος τόσο κάτοικοι όσο και μη κάτοικοι Πατησίων, με σημείο αναφοράς το πώς γνωρίζουμε και πώς προστατεύουμε ένα μνημείο. Εκτός της Οικίας Θεοτοκοπούλου, οι περίπου 15 συμμετέχοντες μαθαίνουν και δίνουν οι ίδιοι πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για τη Βίλα Κλωναρίδη (που ήταν βιομηχανία παρασκευής πάγου) και το κτήμα Δρακοπούλου, ένα βιομηχανικό κτίριο του 19ου αιώνα.

β) μια απογευματινή δράση από τις 17.00 έως τις 19.00, που συνίσταται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 9-14 ετών, προκειμένου αυτά να γνωρίσουν την έννοια της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τους τρόπους και τα «εργαλεία» προστασίας των μνημείων, αλλά και να ανακαλύψουν την ιστορία της οικίας της οδού Θεοτοκοπούλου. Ο τίτλος της είναι: «Καταγράφω ένα παλιό κτίριο, ανακαλύπτω την ιστορία του». Σημειώνεται ότι το κτίσμα οικοδομήθηκε τη δεκαετία του 1920, σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων από μάστορες του Τσίλερ. Ο αρχικός του ιδιοκτήτης ήταν ένας Ναξιώτης, ο Γιάννης Τζανής, που ήρθε από το νησί για να γίνει καλλιεργητής πατάτας στην Αθήνα. Το κτήμα παρέμεινε στην οικογένεια, από γενιά σε γενιά, ωστόσο όταν όλα άλλαξαν με την ανοικοδόμηση στην περιοχή, πωλήθηκε και μετά από αρκετές αλλαγές χρήσης και με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής, στο τέλος του 2005 αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων. Τα παιδιά πληροφορούνται τα βασικά στοιχεία για το κτίριο, με αναφορά στην ιστορία και τις αλλοτινές και τωρινές χρήσεις του, ενώ καλούνται να προτείνουν και άλλους τρόπους αξιοποίησής του.

Αμφότερες οι δράσεις είναι δωρεάν και ανοιχτές σε όσους σκοπεύουν να τις παρακολουθήσουν, καθώς δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός συμμετοχών. Κεντρική εισηγήτρια και στις δύο είναι η κ. Ειρήνη Γρατσία, αρχαιολόγος και συντονίστρια της MOnuMENTA.

Για όσους αναρωτιούνται γιατί οι δύο δράσεις δεν προγραμματίστηκαν με αντίστροφη σειρά, ώστε οι ενήλικες που εργάζονται το πρωί, να μπορούν να συμμετάσχουν τουλάχιστον στην απογευματινή, οι ιθύνοντες της MOnuMENTA απαντούν ότι τα παιδιά μπορούν μόνο το απόγευμα, ενώ οι κατά βάση ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής -που είναι και οι άτυποι ξεναγοί και αφηγητές ιστοριών ανθρώπων και τοποσήμων- προτιμούν τις πρωινές ώρες.

Έρευνα και νέα στοιχεία

Παράλληλα, η MOnuMENTA πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Τεκμηρίωση και Ανάδειξη κτιρίων του 19ου και 20ου αιώνα στην Αθήνα» με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που περιλαμβάνει την καταχώριση όλων των καταγεγραμμένων κτιρίων στην ελεύθερα προσβάσιμη ιστοσελίδα-βάση δεδομένων του Προγράμματος, την τεκμηρίωση 1.000 κτιρίων, τη συστηματική συλλογή προφορικών μαρτυριών για τα κτίρια της Αθήνας και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων που θα αναδείξουν τα αποτελέσματα της καταγραφής, αλλά και την αθηναϊκή αρχιτεκτονική.

Η έρευνα έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πληθώρα νέων στοιχείων για τα κτίρια της Αθήνας, που προέρχονται κυρίως από τις προφορικές μαρτυρίες των ιδιοκτητών τους και τη συλλογή αρχειακού και φωτογραφικού υλικού. Η ανάπτυξη σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες των γειτονιών της Αθήνας και τους εκπροσώπους των δημοτικών κοινοτήτων (συναντήσεις σε καφενεία, ξεναγήσεις, ομιλίες) έχει ενεργοποιήσει τους πολίτες, οι οποίοι έχουν γίνει οι ίδιοι ερευνητές της ιστορίας των κτιρίων και των γειτονιών, στις οποίες ζουν και εργάζονται.

Η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων διευκολύνεται από την ιστοσελίδα του προγράμματος και τη mobile εφαρμογή, που σύντομα θα είναι διαθέσιμη.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων για τη νεότερη αρχιτεκτονική κληρονομιά μέσα από την καταγραφή και την έρευνα της ιστορίας του σχολείου τους ή ενός παλιού κτιρίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην έρευνα των αρχείων των σχολείων από τους ίδιους τους μαθητές.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα