back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μασσαλίας: Ο πεζόδρομος της απόγνωσης

Διαβάστε επίσης

Πολλά χρόνια τώρα,το Πάρκο Ελλήνων Λογοτεχνών ο δενδρόφυτος περίβολος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Ακαδημίας 50, πίσω από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και δίπλα στη Νομική Σχολή έχει μετατραπεί σε «πάρκο» διακίνησης ναρκωτικών και το χειρότερο δημόσιας χρήσης τους.

Με φόντο την υπαίθρια γλυπτοθήκη με αγάλματα προσωπικοτήτων της πνευματικής ζωής της χώρας από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών άνθρωποι εξαρτημένοι εξαθλιωμένοι κοιμούνται, ζητιανεύουν, κάνουν χρήση, αλλά και τις υπόλοιπες ανάγκες τους, περιμένοντας τους εμπόρους για να εξασφαλίσουν την δόση τους.
Οι κάτοικοι και οι μαγαζάτορες της περιοχής δηλώνουν αγανακτισμένοι, απορημένοι και ξεχασμένοι από την πολιτεία.

Πάρκο Λογοτεχνών Μασσαλίας

«Οι εικόνες είναι πολύ άσχημες για όλους και κυρίως για τα παιδιά της Νομικής», λέει στον Αθήνα 9.84 ο Νίκος Κολιοπαπάς ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην περιοχή «επιπλέον έχουμε τα ωραιότερα κτήρια της Αθήνας εδώ, έχουμε φτιάξει έναν ωραίο πεζόδρομο είναι κρίμα να είναι σε αυτήν την κατάσταση, είναι κρίμα και για τους ίδιους τους ναρκομανείς οι οποίοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από σηψαιμία ή μολύνσεις.

Παρκο Λογοτεχνών Μασσαλίας «Καλύτερα αυτοί οι άνθρωποι», προσθέτει ο κ. Κολιοπαπάς,«να ήταν σε ένα χώρο προστατευμένο, ασφαλή. Η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι αυτοί οι άνθρωποι είναι άρρωστοι και να τους πιάσει την άλλη μέρα θα είναι ελεύθεροι, μόνο θα τους ταλαιπωρήσει, όσον αφορά στους εμπόρους, επειδή δεν κουβαλάνε επάνω τους μεγάλες ποσότητες τους συλλαμβάνουν και μετά από λίγο είναι πάλι εδώ. Η δημιουργία ενός χώρου ελεγχόμενης χρήσης στην Αθήνα πιστεύω είναι μία καλή λύση».

Στον χώρο στεγάζεται ο ΟΠΑΝΔΑ, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου. Οι εργαζόμενοι εκεί σε απόγνωση. «Ζούμε μέσα στην ηπατίτιδα λέει χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών στον Αθήνα 9.84 «πατάμε πάνω σε σύριγγες, σε αίματα, ακαθαρσίες και περιττώματα Δεν ενδιαφέρεται κανείς τόσα χρόνια να κάνει κάτι να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που ζούμε».

«Η αστυνομία είναι ανύπαρκτη, πριν μέρες έσπασαν το αυτοκίνητο ενός συναδέλφου που τόλμησε να τους κάνει παρατήρηση», συμπληρώνει άλλος εργαζόμενος.

Οι επαγγελματίες και κάτοικοι διαμαρτύρονται συνεχώς και κάνουν λόγο για υποβαθμισμένο και επικίνδυνο κομμάτι της πόλης.

«Έχει ευθύνη και ο Δήμος και η Αστυνομία, μας λέει ιδιοκτήτης καφετέριας, πριν λίγο καιρό είχε γίνει μια συγκέντρωση κατοίκων για το θέμα,ήταν παρόντες εκπρόσωποι του Δήμου και της Αστυνομίας Ο ένας έριχνε το μπαλάκι στον άλλον» και επισημαίνει ότι «ένας χώρος ελεγχόμενης χρήσης θα ήταν λύση όχι όμως εντός της πόλης».

Άστεγοι στο κέντρο της Αθήνας

Η πλειοψηφία των πολιτών, που συναντήσαμε στην περιοχή βλέπει θετικά το θέμα της δημιουργίας χώρων ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ουσιών.

Σημειώνεται ότι, πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος Αθηναίων δέχθηκε φοιτητές της Νομικής Σχολής, οι οποίοι συζήτησαν με τον κ. Καμίνη την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον πεζόδρομο και προσφέρθηκαν να ενώσουν τη φωνή τους για την αντιμετώπισή της.

Η «Μασσαλίας» στο δημοτικό συμβούλιο

Για το ζήτημα, έκανε αναφορά στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Καμίνης, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του και λέγοντας ότι, «δοκιμάζει τις αντοχές τις δικές μας αλλά και των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής». Μάλιστα, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που συνέβη προσφάτως στην περιοχή. «Βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να μου ανακοινωθεί ότι ματαιώθηκε εκδήλωση με φοιτητές, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα EUROPE DIRECT του δήμου Αθηναίων, που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, δεκάδες συμμετέχοντες δέχθηκαν επίθεση από παρευρισκόμενους στον πεζόδρομο».

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε στο σώμα την επιστολή που είχε στείλει από τον Ιούνιο του 2016 προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με την οποία είχε ζητήσει «επιτακτικά και με επιμονή, σχέδιο αστυνόμευσης για την περιοχή γύρω από τη Νομική, τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και την Εθνική Βιβλιοθήκη, που βρίσκονται στο έλεος εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών». Παράλληλα, επανέλαβε ότι κάλεσε «την κυβέρνηση να πάρει θέση στο ζήτημα της δημιουργίας χώρων ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης ουσιών. Υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και στη λειτουργία τους ο δήμος είναι έτοιμος να συμβάλει. Θεωρώ ότι είναι ώριμες οι συνθήκες να ανοίξει μία γενναία συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση προκαλεί αποτροπιασμό και αγανάκτηση και δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα