back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μια καλημέρα από τη Γερανίου

Διαβάστε επίσης

Μια σύγχρονη Βαβέλ επισκεφθήκαμε σήμερα το πρωί, παρέα με τον Βακάρ από το Κασμίρ, που βρίσκεται δώδεκα χρόνια στη χώρα μας και εργάζεται ως ρακοσυλλέκτης, στους δρόμους γύρω και μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά για να τα βγάλει πέρα. Δύσκολο αυτό το οδοιπορικό σκέφτηκα με τόσα που έχω ακούσει για το συγκεκριμένο σημείο της Πόλης. Μόλις φτάσαμε στην οδό Γερανίου τα σύννεφα άρχισαν να αραιώνουν.

Ο Βακάρ, έκανε τις συστάσεις με τους καινούργιους φίλους μας, που ζουν και εργάζονται εκεί και χωρίς να μιλάμε καλά καλά την ίδια γλώσσα, καταφέραμε να συνεννοηθούμε και να τα πούμε σαν να γνωριζόμασταν από παλιά.

Στην πλειοψηφία τους, στην οδό Γερανίου, μένουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά Μπανγκλαντεσιανοί. Οι περισσότεροι πουλάνε μικροπράγματα στους περαστικούς για να ζήσουν.

Ο πρώτος σταθμός της πρωινής μας βόλτας, ήταν ένα εστιατόριο με έθνικ φαγητά, που τα καρυκεύματα έχουν τον πρώτο λόγο. Ο ιδιοκτήτης, είναι από το Μπαγκλαντές. Ζει στην Ελλάδα εννέα χρόνια και ακόμα δεν έχει πείσει τους Έλληνες καλοφαγάδες, όπως τους αποκαλεί, για το ταλέντο και το μεράκι του στη μαγειρική.

Οι πελάτες του, είναι κυρίως από Ινδία, Μπαγκλαντές και Πακιστάν. Η κουζίνα τους είναι κυρίως χορτοφαγική και το ελάχιστο κρέας που καταναλώνουν, είναι κοτόπουλο και αρνί.

Αν και η Γερανίου είναι μια δημιουργική γειτονιά, για αρκετούς Έλληνες και ξένους, τα τελευταία χρόνια αποτελεί άβατο και μία από τις απαγορευμένες ζώνες της Αθήνας.

Όπως υποστηρίζει, μετά το απόγευμα αλλά και πολύ νωρίς το πρωί, δεν κυκλοφορεί κόσμος λόγω εγκληματικότητας, λαθρεμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών, αλλά δε φοβόμαστε, υποστήριξε με σθένος, γιατί αγαπάμε τη ζωή κι έχουμε μάθει να παλεύουμε γι΄αυτήν.

Ο επόμενος σταθμός μας ήταν ένα μπαρμπεράδικο που δουλεύουν δύο νέα παιδιά και εκείνα από την ίδια χώρα. Κούρεμα, ξύρισμα και μασάζ μόλις πέντε ευρώ. Κι όμως ούτε κι εκεί πηγαίνουν, παρά την οικονομική κρίση Έλληνες, μας είπαν, με παράπονο.

Με εκείνον που είπαμε δυο λόγια παραπάνω, ήταν ο Μαμούν Αλί, ο οποίος μας καλωσόρισε στο μίνι μάρκετ του και μας κέρασε, σεβόμενος την περίοδο της νηστείας που διανύουμε, σοκολάτα υγείας.

Στο μεγάλο μαγαζάκι του, όπως το λέει χαϊδευτικά, έχει τα πάντα και σε πολύ καλές τιμές. Το μεροκάματο βγαίνει.

Ένα είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά, όπως μας ανέφερε γελώντας… Οι Ελληνίδες νοικοκυρές. Δεκαεπτά χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει καταφέρει να τις μάθει. Τον ρωτήσαμε γιατί…

Η απάντησή του ήταν αποστομωτική. Άλλα ψάχνουν, άλλα θέλουν και άλλα ψωνίζουν στο τέλος, μας είπε. Κάθε μέρα το ίδιο βιολί. Ερωτήσεις των ερωτήσεων και στο τέλος εγώ δεν κατάλαβα, σημειώνει με χιούμορ. Το δικό μας συμπέρασμα από αυτό τον περίπατο που ήταν και ένα μεγάλο μάθημα ζωής; Ένα και μόνο: «Αγαπάτε αλλήλους».

Δέσποινα Μπαρδάκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα