ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Τα απόνερα του Πολυνομοσχεδίου και ο… Σπύρος Δανέλλης

Δηλωτικά της πολιτικής τακτικής, που υιοθετεί εν όψει επικείμενων πολιτικών εξελίξεων το Κίνημα Αλλαγής αλλά και των προβλημάτων…ομοιογένειας, που είναι εύλογο να αντιμετωπίζει το νέο εγχείρημα είναι όσα προηγήθηκαν της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

  • Είναι σαφές πως στα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος Αλλαγής είναι πλέον εδραία η πεποίθηση πως η αύξηση της πολιτικής επιρροής και κατ’  επέκταση των εκλογικών ποσοστών του νέου φορέα περνά μέσω του διμέτωπου αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Συντονιστικής Γραμματείας της Ο.Ε.Σ. όσο και κατά τη χθεσινή της ομιλία, η Φώφη Γεννηματά επεχείρησε να ταυτίσει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, ως τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος επιχειρηματολογώντας ότι, επί του πρακτέου δεν υπάρχουν  πολιτικές διαφορές, μόνον εναλλακτικές προσεγγίσεις στο πεδίο της διαχείρισης της λιτότητας. Η προαναφερθείσα τακτική συνάδει, εξάλλου, με την διακηρυγμένη θέση του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία και επανάκτηση του πρωταγωνιστικού ρόλου, που είχε στο πρόσφατο παρελθόν το κραταιό ΠΑΣΟΚ.
  •  Η μη επίτευξη ενιαίας γραμμής ανάμεσα σε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα του υπερψηφισθέντος πλέον πολυνομοσχεδίου, όπως αυτό του τρόπου κήρυξης της απεργίας, πιστοποιεί την ελεγχόμενη, πάντως ανησυχία, αρκετών, πως μένει να διανυθεί σοβαρή απόσταση, έως ότου ο νέος φορέας αποκτήσει μία στοιχειώδη πολιτική ομοιογένεια και ως εκ  τούτου ισχυρό πολιτικό μήνυμα σε ευρύτερα ακροατήρια. Μολονότι, η διαφοροποίηση προήλθε ως προϊόν…συνεννόησης, η διαφορετική οπτική ανάμεσα σε Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως είναι ευδιάκριτη σε μία γκάμα ζητημάτων. Εάν συνεκτιμηθούν, μάλιστα, και οι παράγοντες…Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης, που εννοούν να διατηρούν ως ένα σημείο την πολιτική τους αυτονομία, τότε η πολιτική εξίσωση καθίσταται αυτομάτως δυσεπίλυτη. Οι πλέον αισιόδοξοι δείχνουν προς το Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου φορέα, το τριήμερο 16-18 Μαρτίου, όπου το Κίνημα Αλλαγής θα αποκτήσει οργανωτική υπόσταση και συλλογικά όργανα, απαραίτητοι όροι, ώστε να υπάρχει ενιαία και το σημαντικότερο πολιτικά νομιμοποιημένη προσέγγιση έναντι των πολιτικών εξελίξεων.
  •  Η απουσία του βουλευτή Ηρακλείου του Ποταμιού, Σπύρου Δανέλλη, δεν ήταν από αυτές, που μπορεί κανείς εύκολα να προσπεράσει ως συγκυριακή. Και αυτό γιατί είναι γνωστό τόσο στη Σεβαστουπόλεως όσο και στην πιο διακριτική στο εν λόγω ζήτημα Χαριλάου Τρικούπη, πως ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, επί θητείας Γιώργου Παπανδρέου, δεν συμμερίζεται την πολεμική του Κινήματος Αλλαγής κατά του επάρατου…ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, ο κ. Δανέλλης μοιάζει πιο ευεπίφορος να απαριθμήσει και θετικά σημεία από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά τη «στροφή» προς το ρεαλισμό, που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική,  ύστερα από το αλήστου μνήμης πρώτο 7μηνο του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δανέλλης προτίμησε να μη μετάσχει στην χθεσινή ψηφοφορία, καθώς, όπως εξήγησε, διαφώνησε με «το παρόν» του Ποταμιού στον τρόπο κήρυξης της απεργίας, όντας ο ίδιος…δύο κλικ θετικότερος με την κυβερνητική διάταξη. Πρόσωπα, που γνωρίζουν το παρασκήνιο στο Ποτάμι, επιμένουν πως ο κ. Δανέλλης θα εξακολουθήσει να τηρεί φιλικότερη προς την κυβέρνηση στάση, αδυνατώντας, πάντως, να επιβεβαιώσουν σενάρια, που φέρουν τον βουλευτή Ηρακλείου να ανεξαρτητοποιείται. Κυρίαρχη είναι, πάντως, η αίσθηση, τόσο στην Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και στο Ποτάμι πως ο κ. Δανέλλης εξετάζει σοβαρά την κάθοδο του στις επικείμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές με στόχο να διεκδικήσει τον Δήμο Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Δανέλλης δείχνει να προσδοκά πέραν της στήριξης του Κινήματος Αλλαγής και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, εάν βεβαίως επιβεβαιωθεί η μετακίνηση του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.     

Σπύρος Μουρελάτος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων