back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η νέα «ζωή» της Στοάς Νικολούδη

Διαβάστε επίσης

Δυναμική επιστροφή στη ζωή και την καθημερινότητα του αθηναϊκού κέντρου φιλοδοξεί να κάνει η Στοά Νικολούδη (Πανεπιστημίου 41). Με αφετηρία τις εργασίες ανακατασκευής και αποκαταστάσεως του κτιρίου από την Alpha Bank, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές του 2015, επιχειρείται όχι η αναβίωση, αλλά η εμπορική επανεκκίνηση του χώρου.

Γεγονός που αναμφίβολα έχει τη δική του σημασία σε μια περίοδο, όπου κεντρικοί και άλλοτε εμπορικά κραταιοί δρόμοι, όπως η Σταδίου και η Πανεπιστημίου, έχουν χάσει αρκετά από τα τοπόσημα που τις έκαναν δημοφιλείς τις προηγούμενες δεκαετίες.

Σήμερα, στο εσωτερικό της στοάς λειτουργούν 14 καταστήματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους: κοσμηματοπωλείο, παντοπωλείο, φαρμακείο, κατάστημα οπτικών, καφέ, κομμωτήριο, σοκολατοπωλείο, φαγάδικο, αλλά και καταστήματα με προϊόντα τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, είδη γραφείου και δώρων, οπτικά, υποδήματα, δερμάτινα είδη κ.ά. Εκεί βρίσκεται και ο πολιτιστικός χώρος της ALPHA BANK.

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, το κοινό είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί και να ανακαλύψει εκ νέου τη Στοά Νικολούδη χάρη στην ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο “Ανακαλύψτε την άλλη Αθήνα”. Ήταν μία ημέρα γεμάτη μουσική, γεύσεις και μεγάλες προσφορές από τα εμπορικά καταστήματα που στεγάζονται στη στοά, καθώς οι επισκέπτες συναντούσαν από τις 18:00 έως τις 20:00 την τζαζ μπάντα του Ωδείου Αθηνών και τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου, ο οποίος προσέφερε στο κοινό τις γευστικές δημιουργίες του. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τον διαχρονικό εμπορικό χαρακτήρα της Στοάς Νικολούδη, αλλά και να φέρει το κοινό σε επαφή με ένα κτίριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που ενώνει το παρελθόν με το παρόν της πόλης των Αθηνών.

Η Στοά Νικολούδη είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874 – 1944), με το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα τις αρχές της γαλλικής Σχολής Καλών Τεχνών, ενός πρωτοποριακού για την εποχή του αρχιτεκτονικού ρεύματος, που είχε ως βασικά αξιώματα την αισθητική εκλέπτυνση και τον διακοσμητικό πλούτο. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1918. Το 1938 η Στοά ανακαινίστηκε και πήρε τη σημερινή της μορφή, ενώ έξι χρόνια αργότερα, αμέσως μόλις πέθανε ο Νικολούδης, πήρε το όνομά του. Στο εσωτερικό της στεγάζονταν πολλά μαγαζάκια με αριστοκρατικό ύφος. Ξεχώριζαν το γνωστό βιβλιοπωλείο «Εστία» και το ιστορικό καφενείο του Λουμίδη, το πατάρι του οποίου φιλοξενούσε τις λογοτεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Γκάτσου, του Χατζιδάκι, του Σαχτούρη, του Εμπειρίκου, του Τσαρούχη και του Μόραλη. Η αφρόκρεμα της Αθήνας και σπουδαίοι καλλιτέχνες έκαναν το πέρασμα τους από τη στοά. Μέχρι το 1977, όταν και κατεδαφίστηκε το κτίριο της Alpha Bank, μέρος της στοάς ήταν κατειλημμένο από αυτό. Η τελευταία ανακαίνισή της έγινε το 2001. Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού του 1995 χαρακτηρίζει ιστορικά διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης το κτίριο της οδού Πανεπιστημίου 31 μαζί με τη Στοά Νικολούδη, λόγω της αξιόλογης σύνθεσης, λειτουργίας και τυπολογίας τους, καθώς αποτελούν από τα ελάχιστα εναπομείναντα δείγματα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου.

Σήμερα, η Στοά Νικολούδη, πλήρως ανακαινισμένη από την Alpha Bank, προσπαθεί να διατηρήσει κάτι από την αίγλη της παλιάς Αθήνας. Ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο, αφού λόγω της θέσης της στο πιο ζωντανό κομμάτι της πόλης έχει πέσει θύμα βανδαλισμού, με πιο πρόσφατο το περιστατικό εμπρησμού της τον Φεβρουάριο του 2012. Ωστόσο, στα τέλη του 2014 οι ζημιές αποκαταστάθηκαν.

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα