back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπισκότα από Βελανίδια Κέας – Φτιάχνονται με αλεύρι βελανιδιών από το αρχαίο βελανιδόδασος της Τζιάς

Διαβάστε επίσης

Ξέρουμε κι έχουμε δοκιμάσει μπισκότα βρώμης, ξέρουμε κι έχουμε δοκιμάσει μπισκότα με ταχίνι, δεν ξέρουμε όμως και δεν έχουμε δοκιμάσει, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς μπισκότα από βελανίδια. Κι όμως τα βελανίδια τρώγονται και μάλιστα είναι και πολύ θρεπτικά!

Κάπου λοιπόν, στο νησί της Τζιάς και συγκεκριμένα στην περιοχή της Φλέας, υπάρχει ένα αγρόκτημα με ξενώνα, που ακούει στο όνομα «Κόκκινο Τρακτέρ». Εκεί μία Αμερικανίδα από την Καλιφόρνια έχει φτιάξει μία μεγάλη κουζίνα στην οποία παρασκευάζει τα πολύ ιδιαίτερα σε γεύση και σε θρεπτική αξία μπισκότα από βελανίδι Κέας.

Η Μάρσι Μάγιερ ήρθε στην Ελλάδα πριν από 33 χρόνια, φοιτήτρια τότε, για διακοπές. Κάτι όμως από την ομορφιά αυτού του τόπου την έκανε να παραμείνει εδώ και να μην επιστρέψει ποτέ πίσω στην Καλιφόρνια.

Αρχικά έμενε στην Μύκονο, αργότερα ήρθε στην Αθήνα όπου και άνοιξε το πρώτο εστιατόριο με Μεξικάνικα φαγητά στην περιοχή του Ψυρρή το 1989. Ένα ταξίδι της όμως στην Τζιά που της είχε προτείνει μία φίλη την έκανε να ερωτευτεί αυτό το νησί και να μην το αποχωριστεί ποτέ. Την περίοδο που πήγε εκεί, το νησί ήταν γεμάτο μεγάλα – ώριμα βελανίδια. Άλλωστε, η Τζιά διακρίνεται για επεξεργασία και στο εμπόριο βελανιδιούήδη από πολύ παλιά και υπήρχε εποχή (έως το 1965 περίπου) που τα βελανίδια αποτελούσαν βασική πηγή εσόδων της.

Η Μάρσι θυμήθηκε τότε που ήταν μικρή και έβλεπε στην Βόρεια Καρολίνα όπου κατοικούσε τους Ινδιάνους να έχουν τα βελανίδια στην βάση της διατροφής τους και κάπως έτσι ξεκίνησε η περιέργειά της γύρω από αυτόν τον καρπό. Ακολούθησαν περισσότερα από 10 χρόνια έρευνας και πειραματισμών, έχοντας ήδη μία μικρή ατομική παραγωγή μέχρι να καταλήξει στην τελική συνταγή για τα μπισκότα που έμελλε να κερδίσουν τους ουρανίσκους των κατοίκων της Τζιάς, αλλά και άλλων περιοχών ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.

Τα γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά

Απίστευτα νόστιμα, μαλακά μπισκοτάκια, με λίγη σοκολάτα, σταφίδα και καστανή ζάχαρη. Τόσο νόστιμα που αν δεν έγραφαν πάνω στην συσκευασία ότι γίνονται από αλεύρι βελανιδιών Κέας, δεν υπήρχε περίπτωση να πάει ο νους σου πως γεύεσαι κάτι τέτοιο. Κι αν κάποιοι βιαστούν να πουν ότι το αλεύρι από βελανίδι είναι ένα «ευτελές» προϊόν, τότε θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι τα βελανίδια περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών, ποτάσιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, καθώς και βιταμίνη Β6, ενώ το αλεύρι τους υπερέχει σε φυτικές ίνες από τα άλευρα των σιτηρών και του καλαμποκιού και είναι και χωρίς γλουτένη. Ένας μικρός θρεπτικός θησαυρός δηλαδή!

Oι βραβεύσεις

Η υψηλή ποιότητα και η μοναδική γεύση των μπισκότων αναγνωρίστηκε με βραβεία σε δύο σημαντικούς διαγωνισμούς γεύσης. Ο πρώτος υλοποιήθηκε από το Αθηνόραμα το 2015 και βραβεύτηκε ως το πιο καινοτόμο προϊόν της χρονιάς και ο δεύτερος μόλις πριν από μερικούς μήνες στα Superior Taste Awards στο Βέλγιο, σε μία blind taste δοκιμή.

Η εξαγωγική δραστηριότητα και η στήριξη της οικονομίας της Τζιας

Η Μάρσι πέραν της παραγωγής προϊόντων από αλεύρι βελανιδιού έχει αναπτύξει και μία σημαντική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση και του «καπέλου» του βελανιδιού, το οποίο δεν τρώγεται. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Χαμάδα», στην οποία συλλέγει, σε συνεργασία με τους αγρότες της περιοχής, τα καπέλα από τα βελανίδια και τα εξάγει στην Ευρώπη για επεξεργασία δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο συνδράμει στη διατήρηση των δέντρων και στην αποκατάσταση του βελανιδιού ως σημαντικό στοιχείο της τζιώτικης υπαίθρου και οικονομίας. Από αυτή την δραστηριότητα κάθε χρόνο συλλέγονται και στέλνονται στο εξωτερικό περίπου 20 τόνοι καπέλων που αποφέρουν στο νησί περί τις 25.000€ που διανέμονται σε 20 – 30 οικογένειες.

Με όλη αυτή την διαδικασία αναβιώνει μια παλιά δραστηριότητα του νησιού, που γνώρισε άνθηση μέχρι την δεκαετία του 1960, κατά την οποία τα «καπέλα» αγοράζονταν από τα βυρσοδεψεία και αποτελούσαν την πρώτη ύλη τους για την επεξεργασία των δερμάτων.

Τα λαχταριστά μπισκότα τα βρίσκουμε σε επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα και μεγάλα σούπερ μάρκετ, όπως Θανόπουλος και Μπαλάσκας, ενώ έχουν διαπρέψει και στο εξωτερικό και βρίσκονται στα ράφια της αλυσίδας ελληνικών προϊόντων Μικρομάτης στην Γαλλία και σε άλλα σημεία στην Ελβετία και την Σλοβενία.

Η τιμή τους ανέρχεται στα 8,50€ η συσκευασία των 300gr. Με το τέλος μάλιστα του καλοκαιριού αναμένουμε και μία νέα λιχουδιά που βρίσκεται στα σκαριά και είναι μπάρες ενέργειας με βάση το αλεύρι βελανιδιού.

Ακούστε την συνέντευξη που μας παραχώρησε η Μάρσι Μάγερ, την οποία φιλοξενήσαμε στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα»με τη Νόνη Καραγιάννη για το ένθετο «Η Ώρα της Καινοτομίας».

Info: www.iloveacorns.com

Νάντια Σκεπετάρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα