back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ακόμα ένα βραβείο για την Τήλο, το Πρώτο Πράσινο Νησί της Μεσογείου

Διαβάστε επίσης

Ένα ακόμα βραβείο απέσπασε ο δήμος Τήλου στο πλαίσιο των European Research Innovation Days, για το καινοτόμο Tilos Project, μέσω του οποίου το νησί είναι σχεδόν αυτόνομο, ενεργειακά. Η συγκεκριμένη βράβευση είναι η τέταρτη συνολικά για το νησί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συνοδεύεται από 100.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται, από το πρόγραμμα Horizon 2020.

Οι τρεις νικητές του IslandRenewablesPrize είναι: πρώτο το νησί της Δανίας Aero, δεύτερο το El Hierro των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία και τρίτο η πανέμορφη, δική μας,Τήλος.

«Το Tilos Project, αφορά στη δημιουργία υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας, με δυνατότητα αποθήκευσης σε μπαταρίες, μέσω του οποίου, εδώ και 2 χρόνια καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εξασφαλίζουμε 80-85% ενεργειακή αυτονομία. Το χειμώνα το ποσοστό ανεβαίνει στο 100%. Στο πικ της τουριστικής σεζόν, Ιούλιο – Αύγουστο, το ποσοστό κάλυψης φτάνει περίπου το 70-75%», εξηγεί η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά, μιλώντας στον Αθήνα 9.84. «Παράλληλα εξάγουμε  καθαρή ενέργεια και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Κω μέσω του υποβρύχιου καλωδίου. Η ενέργεια η οποία διοχετεύεται στην Κω από τις ανανεώσιμες πηγές, έχει μειώσει κατά 1200 μεγαβατώρες ετησίως την παραγωγή του δηλαδή μιλάμε για μείωση κατανάλωσης 220 τόνων μαζούτ ετησίως και εκπομπής 750 τόνων διοξειδίου του άνθρακα».

«Αν τοποθετήσουμε ακόμα μία μικρή ανεμογεννήτρια, μεσαίου μεγέθους, και ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο το νησί μπορεί να γίνει απόλυτα αυτόνομο, ενεργειακά. Τώρα διαθέτουμε μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 KW, φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 160 KWp και συσσωρευτές χωρητικότητας 2,8 MWh» συνεχίζει η κα Καμμά.
«Η υλοποίηση του έργου αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν συνολικά 13 εταίροι από 7 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Από τη χώρα μας, συμμετείχαν το πρώην ΤΕΙ Πειραιά και νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο ιδιωτικός όμιλος Eunice, ο ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς. Χρηματοδοτήθηκε με 11 εκ. ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020».

Τα βραβεία της Τήλου

«Αυτό είναι το τέταρτο βραβείο που κατακτά η Τήλος με το Tilos Project, και το πρώτο που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό.
Το ταξίδι του, ξεκίνησε το 2015, στην πλανητική συνδιάσκεψη για την πλανητική αλλαγή στο Παρίσι, όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με το Tilos Project. To 2017 κατακτήσαμε το βραβείο του Ενεργειακού Νησιού καθώς και το Βραβείο των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης αποσπώντας πάνω από το 50% των ψήφων του κοινού. Επίσης και το βραβείο του ενεργειακού νησιού.
Το 2019 σε διαγωνισμό στο Ελσίνκι για την προώθηση της επιχειρηματικότητας ο Δήμος κατέβηκε με το Tilos Project και στην κατηγορία της «υποστήριξης της ανάπτυξης των πράσινων αγορών και της αποδοτικής χρήσης των πόρων», πήραμε το πρώτο βραβείο» αναφέρει η κα Καμμά.

Τα επόμενα πράσινα βήματα

« Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ χαρακτήρισε τη Τήλο το Πρώτο Πράσινο Νησί της Μεσογείου επισημαίνει η δήμαρχος. «Εδώ και δύο χρόνια στη Τήλο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ένας δημόσιος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης έχουμε τοποθετήσει σε δρόμους και πλατείες πολλά αυτόνομα φωτιστικά συστήματα και περιμένουμε να παραλάβουμε και άλλα. Η διαχείριση υδάτινων πόρων, δηλαδή, γεωτρήσεις δεξαμενές κλπ και οι φωτισμοί αξιοθέατων γίνονται εξ αποστάσεως μέσω έξυπνων συστημάτων του Tilos Project. Περιμένουμε να έρθει στο νησί το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον της δημοτικής συγκοινωνίας επίσης έχει προγραμματιστεί και η προμήθεια 2 ηλεκτροκίνητων φορτηγών και ενός ΙΧ. Παράλληλα έχουμε υποβάλει και μια μεγαλόπνοη πρόταση στο πρόγραμμα «Τρίτσης» για την αντικατάσταση όλων των οχημάτων του δήμου με ηλεκτρικά. Ένα ακόμα έργο που ξεκινάμε είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος αφαλάτωσης, το οποίο, ωστόσο, θέλουμε να χρησιμοποιεί ενέργεια από ΑΠΕ».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα