ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
loatki

«Ναι μεν αλλά» σε ότι αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα στην Ελλάδα

Διεθνής Ημέρα Κατά της Ομοφοβίας – Τρανσφοβίας – Αμφιφοβίας σήμερα και οι οργανώσεις που εκπροσωπούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και φορείς που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα δηλώνουν: Ναι μεν αλλά σε ότι αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα.

Στην αίθουσα του αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα, ανάμεσα στις σημαίες των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστέθηκε η σημαία του ουράνιου τόξου, σύμβολο των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση, που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα: «Καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Σύγχρονες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» ξεκίνησε με την παραδοχή πως «η καταπάτηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων απειλεί τη Δημοκρατία».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές εκπρόσωποι από την ΟΛΚΕ, tο Colour Youth, την Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528 – Δίπλα σου» τηλεφωνική γραμμή «Δίπλα σου», το Γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη, την ΓΣΣΕ, την Διεθνή Αμνηστία, την Θετική Φωνή η Ανεξάρτητη Κίνηση Νομικής Αθηνών και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη.

loatki

«Να μη φοβάται κάποιος να περπατήσει χέρι-χέρι με τον σύντροφό του»

«Αν μου έλεγαν πριν μερικά χρόνια ότι θα είχαν ψηφιστεί τόσοι νόμοι για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΛΚΕ Τέλης Ράπτης «θα το αντιμετώπιζα ως αστείο. Ωστόσο σήμερα βλέπω ότι έχουμε πάρει τα μισά. Έχουμε νόμους αλλά πρέπει και να εφαρμόζονται. Να μη φοβάται κάποιος να περπατήσει χέρι-χέρι με τον σύντροφό του. Υπάρχουν εκεί έξω άτομα που διώκονται και που τρώνε ξύλο. Δεν διώκονται τα άτομα αλλά οι ταυτότητές τους», κατέληξε ο κ. Ράπτης αναρωτώμενος γιατί να απαγορεύεται ο γάμος μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.

«Τα τρανς άτομα δεν είναι ψυχικά ασθενή»

Στο βασικό αίτημα της κοινότητας να μη θεωρούνται τα τρανς άτομα ως ψυχικά ασθενή αναφέρθηκε ο Φίλιππος Παγάνης από την οργάνωση Colour Youth επισημαίνοντας ότι «ακόμα υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που υπόσχονται ότι θεραπεύουν την ταυτότητα φύλου ή υπόσχονται να αλλάξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων. Θα πρέπει κάθε χώρα και η Ελλάδα να απαγορεύσει αυτού του είδους τις θεραπείες στα πρότυπα της νομοθεσίας της Μάλτας».

«Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη»

Οι καταγγελίες που δέχεται από ΛΟΑΤΚΙ άτομα ο Συνήγορος του Πολίτη όπως τόνισε η Καλλιόπη Λυκοβαρδή βοηθός του Συνήγορου για τα Ίσα Δικαιώματα «έχουν να κάνουν με την αστυνομική αντιμετώπιση τις συνδιαλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και το δικαίωμα στην υιοθεσία. Η κα Λυκοβαρδή παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή των νόμων και υστέρηση της ελληνικής κοινωνίας να αποδεχθεί τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο ομοφοβικός και ρατσιστικός λόγος αυξάνεται σημαντικά

Για αύξηση των εγκλημάτων μίσους λόγω διαφορετικότητας και ταυτότητας φύλου έκανε λόγο ο διευθυντής του ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πολλαπλές διακρίσεις

Στο ζήτημα των διακρίσεων που υφίστανται οι άνθρωποι που ζουν με ΗΙV αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΜΚΟ Θετική Φωνή Γιάννος Λιβανός. «Διακρίσεις που οδηγούν σε απολύσεις εργαζομένων σε άρνηση προσφοράς υπηρεσιών ακόμα και από νοσηλευτικό προσωπικό, διαπόμπευση οροθετικών από συντρόφους τους».

athenspride

Οι φοιτητές

Ο Παναγιώτης Βαλιανάτος φοιτητής, από την πλευρά του δήλωσε ότι «το φαινόμενο της ομοφοβίας στα Πανεπιστήμια της Αθήνας είναι περιορισμένο και πως εν γένει η κουλτούρα των φοιτητών αλλά και των καθηγητών είναι ανεκτική έως και υποστηρικτική για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα».

«Στην πλειοψηφία του ο επιστημονικός λόγος είναι κακοποιητικός»

Η Έλενα Όλγα Χρηστίδη ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια τόνισε ότι στην πλειοψηφία του ο επιστημονικός λόγος είναι κακοποιητικός με ισχυρές επιπτώσεις στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, οι αυτοτραυματισμοί και οι αυτοκτονίες.

Τα συνδικάτα είναι αλλού

«Η καθημερινότητα μας απογοητεύει» δήλωσε η Έλλη Βαρχαλαμά νομική σύμβουλος της ΓΣΕΕ. Τα συνδικάτα δεν έχουν αντιληφθεί την ανάγκη να διεκδικήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της κοινότητας στους χώρους εργασίας.  Γίνονται προσπάθειες αλλαγής των αντιλήψεων ωστόσο είμαστε ακόμα πίσω. Έχουμε ισχυρά εργαλεία που δεν αξιοποιούνται».

Η 17η Μαΐου, αναγνωρίζοντας τα ίσα δικαιώματα των LGBGTQ+ ατόμων, γιορτάζεται σε περισσότερες από 130 χώρες, στις 37 από τις οποίες οι ομόφυλες συμπεριφορές είναι παράνομες.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων