ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Μιχάλης Σταθόπουλος

Mιχάλης Σταθόπουλος: «O κ Σακελλαρίου πολιτικολόγησε και αυτό δεν ταιριάζει σε δικαστικό»

Ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Στάση των 2” με τον Αρη Τόλιο.

Αναλυτικά :

Αρης Τόλιος : Ολα αυτά που συνέβησαν δείχνουν μια γκρίζα, ασταθή και προβληματική εικόνα ενός βασικού πυλώνα της δημοκρατίας.

Μιχ Σταθόπουλος: “Εχετε δίκιο. Ολα αυτά τα δημιούργησε η παραίτηση του πρώην πλέον προέδρου του ΣτΕ κ Σακελλαρίου που έγινε με έναν πολύ ηχηρό, θα έλεγα εκκωφαντικό τρόπο που προκάλεσε νέες, μεγάλες αντιπαραθέσεις.”

Αρης Τόλιος : Η ομιλία του κ Σακελλαρίου βγάζει μιαν ιδεολογική ατμόσφαιρα.

Μιχ Σταθόπουλος: “Πέραν του περιεχομένου, ο τρόπος τον οποίο επέλεξε ο κ Σακελλαρίου ήταν πολύ ηχηρός, όπως προείπα, αλλά και θεατρικός. Ενας τρόπος που τον συνηθίζουν μεν οι πολιτικοί, αλλά όχι οι δικαστικοί. Σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και φορώντας την τήβεννο…προς τι; γιατί; Ετσι και αλλιώς ο Πρόεδρος του ΣτΕ έχει το κύρος της θέσης που κατέχει, το αξίωμα

το οποίο κατέχει του δίνει ένα κύρος από μόνο του και κατά τα λοιπά όποιο κύρος έχει η προσωπικότητά του. Δεν χρειάζεται να ενισχυθεί με μια τέτοια θεατρική αυτοπροβολή, που νομίζω ότι δεν ταιριάζει. Ηταν μια θεατρική παράσταση όμοια με τις ανάλογες εμφανίσεις της κυρίας Θάνου με την τήβεννο. Γιατί άραγε, για να αυξήσει το κύρος τους;”

Αρης Τόλιος: Και μάλιστα έναν μήνα πριν ολοκληρωθεί η θητεία του και συνταξιοδοτηθεί. Αυτό θίγει και τους συναδέλφους του, επί της ουσίας.

Μιχ Σταθόπουλος: “Ο λόγος που επικαλέστηκε ο κ. Σακελλαρίου για την παραίτησή του δεν νομίζω ότι πείθει, ότι δηλαδή υπήρξαν οι διαρροές. Οι διαρροές είναι πράγματι ένα αρνητικό φαινόμενο στο χώρο της δικαιοσύνης, αλλά υπάρχουν από χρόνια, από δεκαετίες θα έλεγα σε θέματα που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη. Δεν το βλέπουμε αυτό; Κακώς, κάκιστα , αλλά βέβαια οι διαρροές ξεκινούν εκ των έσω. Δεν ήταν κάτι καινούργιο αυτό για τον κ Σακελλαρίου. Τα περί διαρροής ήταν η αφορμή για την ομιλία του, που ήταν πολιτικής φύσεως. Ο κ. Σακελλαρίου πολιτικολόγησε και αυτό δεν ταιριάζει σε δικαστικό λειτουργό. Το βασικό που εισπράξαμε όλοι δεν ήταν τόσο αυτό περί του απορρήτου , αλλά η θέση του για τη μη συμβατότητα του μνημονίου με το Σύνταγμα. Εκρινε και μάλιστα αυθεντικά, όχι σαν γνώμη του, χωρίς δεύτερη άποψη ότι ζούμε σε μια εποχή που έχει υποχωρήσει το Κράτος δικαίου.Οταν η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ αποφάνθηκε επί Πικραμένου για το θέμα, έπρεπε ο κ. Σακελλαρίου να σεβαστεί αυτή την απόφαση και να μην εξαπολύσει αυτούς τους μύδρους κατά των συναδέλφων του. Ηταν πολιτικολογία”.

Αρης Τόλιος: Ουσιαστικά μια τέτοια ιδεολογικοπολιτική ρητορική , από δικαστικά χείλη ναρκοθετεί και την αντικειμενικότητα μιας απόφασης επί των μνημονίων, επί θεμάτων προσαρμογής, επί οικονομικών ζητημάτων. Δηλαδή δημιουργεί ένα ερώτημα μήπως η δικαιοσύνη ενδεχομένως παίζει πολιτικά παιχνίδια.

Μιχ Σταθόπουλος:Μου θύμισε την αντιμνημονιακή ρητορική που είναι σεβαστή να την ακούς από πολιτικούς της εποχής εκείνης, αλλά όχι από δικαστικούς. Επειδή εκκρεμούν στο ΣτΕ και άλλες σοβαρές υποθέσεις, όπως αυτή για το νόμο Κατρούγκαλου, ήταν σαν μια προσπάθεια επηρεασμού των εν ενεργεία συναδέλφων του”.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων