ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
υπηρεσία ασύλου

Υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών: Να πέσει αυλαία με τη χορήγηση ασύλου

Την ανάγκη να «πέσει η αυλαία» με τη χορήγηση ασύλου από την ελληνική Δικαιοσύνη -με βάση το διεθνές δίκαιο- στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι εισήθαν στη χώρα μας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γείτονα, επεσήμαναν οι νομικοί παραστάτες του και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, περιγράφοντας την επόμενη ημέρα.

Χορήγηση εγγράφων για να ταξιδέψουν μόνιμα σε χώρα της επιλογής τους

Στόχος, όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου οι καθηγητές Ν. Αλιβιζάτος, Χρ. Μυλωνόπουλος, ο δικηγόρος Βασ. Παπαδόπουλος και ο συγγραφέας Απ. Δοξιάδης είναι με τη χορήγηση ασύλου να δοθούν στους 8 τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, ώστε να μπορέσουν νομίμως να ταξιδέψουν σε χώρα της επιλογής τους.

Η επίλυση της υπόθεσης με βάση το νομικό μας πολιτισμό και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου θα επιφέρει και αποφόρτιση της Ελλάδας από τις πιέσεις της Τουρκίας, πρόσθεσαν.

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος χαρακτήρισε υποδειγματικό το βούλευμα του Αρείου Πάγου για την μη έκδοσή των 8.

Σημείωσε ότι, ο Άρειος Πάγος ύψωσε τείχος προστασίας και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ περιέγραψε αναλυτικά με βάση επίσημα στοιχεία τις καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά παραβιάσεων των διατάξεων της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), όπου κατέχει θλιβερή πρωτιά στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.

Ν. Αλιβιζάτος: Συμφέρει την Πολιτεία η χορήγηση ασύλου

Ως τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού, χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου ο Νίκος Αλιβιζάτος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρόσθεσε η Σύμβαση της Γενεύης εισάγει κριτήρια για την πολιτική αποσυμφόρηση της υπόθεσης.

«Για να μην υπάρχει η τριβή αυτή, αφαίρεσε την αρμοδιότητα της χορήγησης ασύλου από την κυβέρνηση και την ανέθεσε σε ανεξάρτητες αρχές», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Γι αυτό και το να πάρουν πολιτικό άσυλο οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί είναι κρίσιμο, καθώς έτσι θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα για όποια χώρα επιθυμούν».

Ωστόσο, όπως είπε, «για να γίνει αυτό, πρώτα πρέπει να πάρουν άσυλο, γιατί αυτό λέει και ο νόμος» ενώ κατέληξε λέγοντας ότι, «συμφέρει την ελληνική Πολιτεία να πάρουν άσυλο, να φύγουν και η Ελλάδα να μην έχει αυτό το βάρος».

Χρ. Μυλωνόπουλος: Σώθηκαν χάρις στο βούλευμα του Αρ. Πάγου

Και ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Χρίστος Μυλωνόπουλος αναφερόμενος στον κεντρικό ρόλο -όπως τον χαρακτήρισε- ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8, επεσήμανε ότι, χάρη στη απόφαση αυτή σώθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διοικητική απέλαση γιατί αυτό θα καταστρατηγούσε το βούλευμα περί της μη έκδοσής τους», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μυλωνόπουλος αναφέρθηκε και σε προσπάθειες που έχουν γίνει για να παραταθεί η κράτησή τους ή να μη χορηγηθεί άσυλο, ενώ διατυπώνοντας προσωπική εκτίμηση, όπως είπε, διέβλεψε ανησυχία καθώς «εάν αφεθούν ελεύθεροι υπάρχει μέγας κίνδυνος να αρπαγούν».

Β. Παπαδόπουλος: Παράνομη η συνεχιζόμενη κράτησή τους

Από την πλευρά του ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Δικηγόρος στο Διεθνές Συμβούλιο Προσφύγων τόνισε ότι, δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους σε αξιόποινη πράξη, που να τους στερεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.

«Είναι ξεκάθαρο πως δικαιούνται άσυλο, δηλαδή προστασία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ. Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με βάση τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της κράτησής τους.

«Αποσοβήθηκε», πρόσθεσε, «το οξύμωρο σενάριο να δούμε να παρίσταται σε ελληνικό δικαστήριο ως πολιτική αγωγή η Τουρκία ή ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν». Χαρακτήρισε δε, την συνεχιζόμενη κράτησή τους παράνομη.

Απ. Δοξιάδης: Αποδεικνύεται ότι δεν είναι πραξικοποιματίες

«Είμαστε στη στιγμή που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ της υπόθεσης», είπε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Ανέφερε δε ότι, «όταν προ ημερών ο Ερντογάν πήγε εμμέσως πλην σαφώς να συσχετίσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παρανόμως κρατούνται, με αυτή των 8 Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Δοξιάδης χαρακτήρισε την υπόθεση ως «εθνική νίκη και πεδίο δόξης για τους δημοκρατικούς θεσμούς», επισημαίνοντας ότι η τιμή ανήκει στη Δικαιοσύνη, την ελεύθερη δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών.

Στη συνέχεια, επικαλούμενος στοιχεία μόνο με βάση τα δεδομένα των τουρκικών Αρχών επισήμανε ότι, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι 8 δεν ήταν πραξικοπηματίες ούτε είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη.

«Η ολοκλήρωση της υπόθεσης αυτής με νομικό αλγόριθμο είναι η χορήγηση του ασύλου για να μπορέσουν οι 8 να έχουν μία ζωή στο εξωτερικό. Πρέπει να φτάσει στο τέλος η υπόθεση αυτή για να ολοκληρωθεί ο εθνικός θρίαμβος», κατέληξε ο κ. Δοξιάδης.

Μίνα Μουστάκα 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων