ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Η αλήθεια είναι ότι ο κεντρώος χώρος δέχεται, από καιρό, επιθέσεις «γοητείας» τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Προς προετοιμασία του εδάφους και εγγραφή υποθηκών για μετεκλογική χρήση. Καθώς, παρά την ιδρυτικά διακηρυγμένη πρόθεσή του, δεν έχει κατορθώσει να περιφρουρήσει την αυτονομία του. Την υπόστασή του δηλαδή ως πολιτικά αυτοδύναμος χώρος. Κι έτσι μοιραία ετεροκαθορίζεται.

Ο Πρωθυπουργός «παρεμβαίνει» στις διεργασίες της κεντροαριστεράς…

Του Βασίλη Πάικου

Βασίλης ΠάικοςΈνα βήμα παραπέρα προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας την «επίθεση φιλίας» του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του. Εκεί που πρότεινε την συγκρότηση «ενιαίου προοδευτικού μετώπου» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Εξηγώντας ότι η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στην πρόοδο και στην συντήρηση. Εισηγείται, μ’ άλλα λόγια την μετατροπή του υφιστάμενου σήμερα δικομματισμού, σε ένα είδος οιονεί διπολισμού. Το σηκώνει, βλέπετε, η εποχή.

Καθώς πρόκειται ακριβώς για την συζήτηση που διεξάγεται αυτό τον καιρό στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Συζήτηση που, εδώ που τα λέμε, λίγο θέλει να το διαλύσει. Είπε λοιπόν, καθώς φαίνεται, ο Πρωθυπουργός «να παρέμβει» στη σχετική συζήτηση, με τον τρόπο του. Αν τώρα αυτό θα βγει σε καλό, θα το δείξει ο χρόνος. Και οι εξελίξεις. Εξάλλου απάντηση στην πρόσκληση δεν αναμένεται προς το παρόν. Σε τρία-τέσσερα τέρμινα, και βλέπουμε…

Η αλήθεια είναι ότι ο κεντρώος χώρος δέχεται, από καιρό, επιθέσεις «γοητείας» τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Προς προετοιμασία του εδάφους και εγγραφή υποθηκών για μετεκλογική χρήση. Καθώς, παρά την ιδρυτικά διακηρυγμένη πρόθεσή του, δεν έχει κατορθώσει να περιφρουρήσει την αυτονομία του. Την υπόστασή του δηλαδή ως πολιτικά αυτοδύναμος χώρος. Κι έτσι μοιραία ετεροκαθορίζεται. Η συζήτηση σχετικά με το «με ποιον θα πάει και ποιον θ’ αφήσει», παρ’ ό, τι προσπάθησε να την αποφύγει σαν τον διάολο έχει, φαίνεται, τέτοια δυναμική, ώστε προέκυψε εξ΄ αντικειμένου και, σήμερα, κυριαρχεί. Δίχως μάλιστα να του επιβληθεί έξωθεν. Είναι διά των ιδίων αυτού δυνάμεων που προεκλήθη και εξελίσσεται. Τι κι αν η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να κρατήσει τις δέουσες ισορροπίες. Επ’ αυτού «είναι οι προσπάθειές της σαν των Τρώων» που λέει κι ο ποιητής. Που πάει να πει εντελώς μάταιες. Βλέπουμε έτσι σήμερα να κοντεύει το ΚΙΝ.ΑΛ. να γίνει χίλια κομμάτια, «για τα μάτια του ΣΥΡΙΖΑ». Αν και δεν πρόκειται παρά για την – φυσική και μάλλον αναμενόμενη- αντίδραση στην διαρκή προσπάθεια του διδύμου Βενιζέλου-Λοβέρδου, να εγκλωβίσει το Κίνημα στα δίχτυα της ΝΔ.

«Η διαχωριστική γραμμή βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στην πρόοδο και στην συντήρηση» είπε ο Πρωθυπουργός. Προκειμένου να επενδύσει ιδεολογικά το προσκλητήριο προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Και ήταν, θα πρέπει να πούμε, η κατάλληλη στιγμή. Καθώς δεν πάνε παρά λίγες μέρες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε την περί τα εργασιακά κυβερνητική του ατζέντα, σε όλο της το νεοφιλελεύθερο μεγαλείο. Με κατάργηση του 8ώρου, με συμβάσεις «νέου τύπου» (βλέπε ατομικές), με απαξίωση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με παρεμβάσεις του ιδιωτικού τομέα επί παντός. Θέσεις τις οποίες δεν θα μπορούσε ποτέ να δεχτεί και να προσυπογράψει, η οποιαδήποτε κεντροαριστερά, και στην πιο λάιτ εκδοχή της. Και δεν πάνε επίσης παρά λίγες μέρες όπου η ΝΔ έδειξε για μια ακόμη φορά, με τη στάση της στο θέμα της αναδοχής, την απέχθειά της απέναντι σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των στοιχειωδώς αυτονόητων. Όπως ακριβώς είχε πράξει και με την ταυτότητα φύλου, και με το σύμφωνο συμβίωσης. Ήξερε δηλαδή που να πατήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν τώρα όλ’ αυτά αρκούν, προκειμένου να συγκροτηθεί το «ενιαίο προοδευτικό μέτωπο» το οποίο ευαγγελίζεται, και αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Και οι εξελίξεις.

Ας μη λησμονείται πάντως, πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019. Πιθανώς μαζί με τις εθνικές εκλογές. Ενώ θα έχουν προηγηθεί οι ευρωεκλογές. Οπότε παρεμβαίνουν πλήθος παραμέτρων στο παζλ των κριτηρίων συγκρότησης ή όχι μετώπων και ποιων. Ο δε πολιτικός χρόνος είναι τόσος, ώστε θα κυλήσει ως τότε πολύ νερό, πάρα πολύ νερό στο αυλάκι…

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων