ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Κυρ. Μητσοτάκης

Κυρ. Μητσοτάκης: Aπαραίτητη προϋπόθεση η συνταγματική αλλαγή στην πΓΔΜ

Η χώρα μας «δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό» από την συνταγματική αλλαγή ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σόφια όπου συμμετείχε το απόγευμα της Τετάρτης στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι η λύση πρέπει να είναι «συνολική και ενιαία» και χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση» την τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας προκειμένου να γίνει πράξη η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η οποία -όπως είπε- «αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας».

«Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας» διευκρίνισε και αναφερόμενος στην πΓΔΜ συμπλήρωσε: «Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ με τον οποίο συζήτησαν διμερή θέματα, καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Δεδομένου εξάλλου ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που έχουν σύνορα με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης «έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στον οποίο εξέφρασε- όπως αναφέρει η ΝΔ- την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ. Γ. Ντολ.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ. είχε σύντομη συνάντηση με την Επίτροπο για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Μαρίγια Γκαμπριέλ, την οποία ενημέρωσε και για την πρόταση που έχει ετοιμάσει η ΝΔ για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή, που- όπως είπε- «θα φροντίσει να χρηματοδοτήσει και από κοινοτικά κονδύλια του προϋπολογισμού 2020-2027, τα οποία εννιαπλασιάστηκαν».

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων