ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Καταρχήν συμφωνία για τη χρέωση προμηθευτή και τα ΝΟΜΕ – Σε εκκρεμότητα η ΔΕΠΑ

Στα 50 εκ. ευρώ φθάνουν σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας τα χρέη των ΕΛΤΑ από τους παρακρατηθέντες λογαριασμούς της ΔΕΗ και όπως σημείωσε ο υπουργός βρέθηκε ο τρόπος της σταδιακής αποπληρωμής της ΔΕΗ.

Καταρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε για τη χρέωση προμηθευτή και τα ΝΟΜΕ) ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη και τους εκπροσώπους των θεσμών στο σκέλος των διαπραγματεύσεων για τα ενεργειακά.

Σε ό,τι αφορά τη χρέωση προμηθευτή ο υπουργός σημείωσε ότι επιτεύχθηκε «καταρχήν συμφωνία να παραταθεί μέχρι το 2020 και να αποκλιμακώνεται σταδιακά έως τότε. Μετά θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά. Πρόκειται για έναν μηχανισμό μέσα στο target model».

Ο υπουργός παρουσίασε ο υπουργός την πρόταση για τα εναλλακτικά σενάρια πώλησης της ΔΕΠΑ και συμφωνήθηκε περιθώριο διαβούλευσης μέχρι το Σάββατο.

Στην πρώτη συνάντηση σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του 65% της ΔΕΠΑ, αλλά και του 17% της ΔΕΗ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ενώ όλα δείχνουν ότι τα τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή τα ΝΟΜΕ και η χρέωση προμηθευτή δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, τα πράγματα δεν θα είναι εξίσου απλά σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα μπορεί τα πράγματα να έχουν πάρει το δρόμο τους σε ότι αφορά τον ΔΕΣΦΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, όμως παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ όλες οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, αν και δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση, έλεγαν ότι έχουν κλείσει οι συμφωνίες με την ΕΝΙ για την πώληση του 49% της ZeniΘ με παράλληλη διατήρηση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στη δραστηριότητα των δικτύων, και με την Shell για την εξαγορά του ποσοστού της στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κλείσει και τα διαδικαστικά θέματα των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ.

Ωστόσο ανοικτό και προς συζήτηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών παραμένει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ίδιας της ΔΕΠΑ, την οποία έχει παγώσει ο κ. Σταθάκης επιδιώκοντας να περάσει το δικό του εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας holding που θα εισαχθεί μελλοντικά στο Χρηματιστήριο και κάτω από την οποία θα δημιουργηθούν τρεις θυγατρικές για την εμπορία, τα δίκτυα και τις διεθνείς διασυνδέσεις.

Το σχέδιο Σταθάκη στο οποίο φαίνεται να έχει αντιρρήσεις ο μέτοχος του 35% της ΔΕΠΑ, δηλαδή τα ΕΛΠΕ, παρουσιάστηκε στους θεσμούς αν και παραμένει ερωτηματικό το πως θα καλυφθούν τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί ως έσοδα από την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ.

Όσο δε για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, είναι ένα θέμα που το υπουργείο θεωρεί πως δεν μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα φάση όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πώληση των λιγνιτικών μονάδων, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη μετασχηματισμό της ΔΕΗ.

Χρ. Κούσιου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων