ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Δεκάδες μαθητές εκπαιδεύονται καθημερινά στην οδική ασφάλεια στο The Mall Athens

Με εντυπωσιακή προσέλευση και εξαιρετική ανταπόκριση συνεχίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής και διεξάγονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο The Mall Athens, στο Μαρούσι.

Οι μαθητές και οι συνοδοί-καθηγητές τους παρακολουθούν με ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Κάν’το Σωστά» του Ινστιτούτου. Πρόκειται για ένα τρίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνδυάζει το θεωρητικό μέρος με οπτικοακουστικό υλικό και το βιωματικό μέρος με τη χρήση επιλεγμένων προσομοιωτών της κινητής μονάδας του Ινστιτούτου. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές μυούνται στους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν στο δρόμο και στις σωστές πρακτικές που τους βοηθούν να κινούνται με ασφάλεια και, παράλληλα, ενημερώνονται για τις ολέθριες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μη ασφαλής οδήγηση, καθώς τα παιδιά του σήμερα είναι οι πολίτες- άρα και οι οδηγοί- του αύριο.

Το πρόγραμμα, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και υλοποιείται σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Αττικής και την Πάτρα, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, που για πρώτη φορά περιλαμβάνει το θέμα της Oδικής Ασφάλειας. Έχει ξεκινήσει από τις 19 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου, με το πέρας των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς. Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.200 μαθητές έχουν ήδη εκπαιδευτεί και ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τους 2.000 από περίπου 30 σχολεία.

Κάθε μέρα της σχολικής εβδομάδας, από τις 9:30 έως τις 13:00, επισκέπτονται το The Mall Athens κατά μέσο όρο περίπου 80 παιδιά Γυμνασίου ή Λυκείου από δύο σχολεία της Αττικής. Σήμερα (16/5), στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο 3ο επίπεδο του The Mall Athens, βρίσκονται περίπου 200 μαθητές από το Α’ Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά, με τη βοήθεια του κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού του Ινστιτούτου (της Υπεύθυνης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Κατερίνας Δρανδάκη και της κοινωνιολόγου-εκπαιδεύτριας Δανάης Σταύρου), αρχικά ενημερώνονται και συζητούν για τα στατιστικά, τα κύρια αίτια και τα αποτελέσματα των τροχαίων ατυχημάτων. Ακολουθεί η θεματική ενότητα της Ασφαλούς Οδήγησης και η προβολή βίντεο, τα οποία δίνουν βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις κύριες αιτίες των τροχαίων και με τη συμπεριφορά μας ως επιβάτες οχημάτων και γενικότερα ως χρήστες της οδού. Στη συνέχεια, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν μέρος των προσομοιωτών της Κινητής Μονάδας Οδικής Ασφάλειας του Ινστιτούτου (γυαλιά προσομοίωσης μέθης, δραστηριότητες απόσπασης προσοχής, ζυγαριά μάζας αδράνειας κ.ά.), ώστε να μπορέσουν να εμπεδώσουν με τρόπο βιωματικό τα όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια του θεωρητικού μέρους της εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση εστιάζει στο γεγονός ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός στον οποίο οφείλονται κατά κύριο λόγο τα τροχαία και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της επίδρασης του αλκοόλ στον εγκέφαλο, του χρόνου αντίδρασης και της απόσταση ακινητοποίησης ενός οχήματος, αλλά και σε εξωτερικούς και ψυχολογικούς παράγοντες που επιδρούν στον οδηγό.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα τροχαία συμβάντα είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 16 – 29 στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από το 2012 και έχει παρουσιαστεί έως τώρα σε περισσότερους από 65.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς έχει αναπτυχθεί και αντίστοιχη προσέγγιση για γονείς και εκπαιδευτικούς. Συνολικά, από το 2008 έως σήμερα από το Ινστιτούτο έχουν εκπαιδευτεί με αντίστοιχα προγράμματα περισσότεροι από 150.000 μαθητές.

Γιώργος Κυριακίδης

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων