ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
delfini

Διαμαρτυρία Ευρωπαϊκών οργανώσεων κατά της αιχμαλωσίας δελφινιών στην Αθήνα

Με σύνθημα «τα δελφίνια ανήκουν στους ωκεανούς και δεν πρέπει να ζουν αιχμάλωτα χάριν της ανθρώπινης διασκέδασης», διοργανώνεται διαμαρτυρία έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στις 06 Μαΐου από τις 10.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται από δύο μεγάλους γερμανικούς ακτιβιστικούς οργανισμούς για την προστασία των κητωδών, τους ProWal και Whale and Dolphin Conservation Forum (WDSF) σε συνεργασία με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Το παρόν θα δώσει και ο Ευρωβουλευτής Stefan Β. Eck, γνωστός για τις δράσεις του υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις των οργανώσεων με τα αρμόδια υπουργεία και βουλευτές.

delfini

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι βάζουμε ένα ακόμη λιθαράκι προκειμένου κάποια στιγμή να κλείσει το δελφινάριο του Αττικού Πάρκου και αργότερα και ο ζωολογικός του κήπος», δηλώνει στον Αθήνα 9.84 η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Η τάση που επικρατεί πια σε όλη την Ευρώπη είναι να μην υπάρχουν δελφινάρια. Να μη φυλακίζονται και βασανίζονται άγρια ζώα προκειμένου κάποιοι να βιοπορίζονται από αυτό και κάποιοι να διασκεδάζουν βλέποντας άγρια ζώα σε κατάθλιψη πίσω από κάγκελα ή μέσα σε πισίνες να παριστάνουν τους κλόουν. Δεν αξίζει στα ζώα τέτοια συμπεριφορά» τονίζει η κα Μπομπολάκη.

Η οργάνωση ProWal

«Μιλήσαμε με πολλούς Έλληνες σχετικά με τα δελφινάρια και κανείς δεν υποστήριζε την αιχμαλωσία των δελφινιών», αναφέρει ο Γερμανός ακτιβιστής Andreas Morlok της οργάνωσης ProWal, ο οποίος επισκέφτηκε το Αττικό Πάρκο στις 19 Νοεμβρίου 2017. «Όλοι τους ήταν πολύ οργισμένοι και πολλοί περιέγραψαν το θάνατο των έξι δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από το 2010 ως σκάνδαλο. Η κυβέρνηση έχει καθήκον να βάλει ένα τέλος σε αυτό το θλιβερό κεφάλαιο».

delfini

Την κακοποίηση που υφίστανται τα δελφίνια στην αιχμαλωσία (σωματική και ψυχοδιανοητική), αλλά και την έλλειψη κάθε εκπαιδευτικής αξίας των παραστάσεων που πραγματοποιούνται στα δελφινάρια, επισημαίνει και το δίκτυο Dolphinaria-Free Europe

«Πρέπει επιτέλους το κράτος να αποφασίσει για το κλείσιμο του δελφινάριου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και την απαγόρευση εισαγωγής κητωδών στην Ελλάδα, συμπληρώνει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. «Όπως έγινε και με την απαγόρευση των τσίρκο με ζώα, η οποία επιτεύχθηκε με νόμο το 2012, μετά από πολύχρονους αγώνες».

zoologikoi_kipoi

Από την πλευρά του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο σε σχετική ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων αναφέρει:.

«Θεωρούμε ότι η ερώτηση αυτή εντάσσεται σε μια συστηματική χρόνια προσπάθεια δυσφήμισης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, υποκινούμενη από μια συγκεκριμένη μειοψηφική ομάδα, η οποία –όπως και ανοιχτά εκφράζει- έχει στόχο την εν γένει απαγόρευση λειτουργίας των Ζωολογικών Πάρκων.
Η ομάδα αυτή όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με μέλη πολλών οικολογικών οργανώσεων με σοβαρή δράση στο πεδίο αλλά, κυρίως, έρχεται σε αντίθεση με τις επιταγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (οδηγία 1999/22/ΕΚ), η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι σημαντική η «ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι οι Ζωολογικοί Κήποι επιτελούν αποτελεσματικά το σημαντικό τους έργο για τη διατήρηση των ειδών, την εκπαίδευση του κοινού και την επιστημονική έρευνα», της ελληνικής νομοθεσίας που προστατεύει τα Ζωολογικά Πάρκα, αλλά και δικαστικών αποφάσεων που έχουν δεχτεί ότι η λειτουργία του Ζωολογικού Πάρκου «προάγει το δημόσιο συμφέρον» (1490/2005 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών -14ο Τμήμα), λόγος άλλωστε που τα 2/3 των ευρωπαϊκών Ζωολογικών Πάρκων χρηματοδοτούνται ανέκαθεν από κρατικούς προϋπολογισμούς».

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων