ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Ακτιβιστές της Greenpeace έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση βάφοντας τον πύργο του ΑΗΣ Κοζάνης

Ξεκίνησαν οι επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ – Εκτός λειτουργίας μονάδες της ΔΕΗ

Χωρίς προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, παρά το γεγονός ότι 6 μονάδες τέθηκαν εκτός, ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πού έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Oι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν έγκλημα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, και εμφανίζονται έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τέσσερις περισσότερες μονάδες της ΔΕΗ σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα (με ίδια πρόβλεψη για ζήτηση, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά και εισαγωγές) έχουν δηλωθεί για σήμερα στην προημερήσια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.

Οι περισσότερες μονάδες θα λειτουργήσουν σε χαμηλότερη ισχύ, δίνοντας έτσι το περιθώριο στο διαχειριστή εάν και εφόσον λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ βγει κάποιο εργοστάσιο εκτός λειτουργίας, να υποκαταστήσει τις απώλειες ζητώντας περισσότερη ισχύ από τις μονάδες που θα βρίσκονται σε τεχνικό ελάχιστο.

Αισιόδοξος ο ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με στελέχη του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η διαθέσιμη ισχύς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών είναι σχετικά χαμηλή, δημιουργεί αισιοδοξία ότι αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική μεταβολή, η ημέρα μπορεί να κυλήσει χωρίς μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Οι μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν είναι τρεις λιγνιτικές (Καρδιά 4, ‘Αγιος Δημήτριος 4 και 5) και τρεις φυσικού αερίου (Λαύριο 4, Αλιβέρι 5 και Κομοτηνή). Στην κάλυψη της ζήτησης συμβάλλουν και τα αυξημένα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών. Από την πλευρά της κατανάλωσης η αιχμή της ζήτησης προβλέπεται να φθάσει το βράδυ στα 6.100-6.200 μεγαβάτ.

Με εφεδρείες η κάλυψη των αναγκών

Γενικά η εικόνα της προημερήσιας αγοράς δείχνει ότι το σύστημα διαθέτει πολλές εφεδρείες (θερμικές μονάδες ΔΕΗ, υδροηλεκτρικά) ακόμη και για τις δύσκολες ώρες το βράδυ και δε δικαιολογείται να υπάρξουν αποκοπές ισχύος από το δίκτυο, παρά μόνο εάν τεθούν εκτός λειτουργίας και τα 11 θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ.

Η εικόνα πάντως που υπάρχει από το μέτωπο της απεργίας της ΓΕΝΟΠ είναι ότι δύσκολα θα κλείσουν μονάδες (ίσως στη Μεγαλόπολη, ώστε συμβολικά μαζί με τη Μελίτη που ούτως ή άλλως είναι εκτός λειτουργίας να μη δουλεύουν τις ημέρες της ψήφισης του νόμου, οι υπό πώληση μονάδες).

Στο σταθμό Αγ. Δημητρίου κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ

Κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμίδη βρέθηκε τα μεσάνυχτα έξω από την πύλη του μεγαλύτερου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της χώρας, του Αγ. Δημητρίου, όπου ενημέρωσε τους εργαζόμενους της νυκτερινής βάρδιας για την σημασία και τους στόχους της απεργιακής κινητοποίησης.

Διαβεβαίωσε ότι ο στόχος της απεργίας «δεν είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας», διευκρίνισε ότι η επάρκεια του συστήματος είναι μεγάλη αφού «από τα 17.000 MW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς, μόνο 5500 έως 6500 MW είναι η ζήτηση και μάλιστα στην μεγαλύτερη αιχμή κατά την διάρκεια του 24ώρου».

Μόσχου: Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μετά την ψήφιση του ν/σ

«Μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν ψηφισθεί, θα απεργούμε. Μετά θα πάμε σε μια άλλη μορφή κινητοποιήσεων» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο κ. Μόσχος Μόσχου πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ σωματείου παραγωγής ενέργειας.

«Μπορεί να ψηφισθεί από τη Βουλή αλλά εμείς λέμε ότι δεν θα υλοποιηθεί ποτέ γιατί δεν είναι προς όφελος ούτε της εθνικής οικονομίας ούτε της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο « αυτό που πάει να γίνει είναι έγκλημα , το επόμενο διάστημα αν ιδιωτικοποιηθεί η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού το λιγνιτικό ρεύμα θα είναι ένα είδος πολυτελείας και η πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Η χώρα μας ενεργειακά θα είναι εξαρτώμενη από εισαγωγές.

Και αντιλαμβάνεστε σε μια περίοδο κρίσης με την Τουρκία, το φυσικό αέριο περνάει μέσα από την Τουρκία , καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνει« κατέληξε.

Στο 100% η συμμετοχή στην απεργία

Η συμμετοχή αγγίζει το 100%, εργάζεται μόνο το προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με τον νόμο και τα συστήματα της αποκομιδής της τέφρας, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες που βρίσκονται στο σύστημα. Σύμφωνα με το σωματείο «Σπάρτακος» στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα, ενώ, σε ένδειξη συμπαράστασης, μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε εργολάβους απέχει από την εργασία.

Εκτός λειτουργίας μονάδες

Στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας τρεις μονάδες: η I & II στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 2η στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδια για την μονάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου και αποφασίστηκε να παραμείνει συνδεδεμένος στο σύστημα, καθώς τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση του ακριτικού δήμου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, στο νότιο σύστημα της χώρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μια λιγνιτική μονάδα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και μια μονάδα Φυσικού αερίου στο Λαύριο.

Στην πύλη του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου παρέμειναν μέχρι να τεθεί εκτός λειτουργίας η πρώτη μονάδα του σταθμού ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης καθώς επίσης και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Κοζάνης, όπως και πολλοί εργαζόμενοι. Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε στον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αμυνταίου.
Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία της περιοχής, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των απεργών τα απεργιακά μέτρα θα ξεκινήσουν με την έλευση της πρωινής βάρδιας, στις 07.00.

Συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση του ν/σ

Στις 11 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πρόκειται να καταθέσουν τις απόψεις τους συνδικαλιστές, φορείς και εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών, ενώ έως την Τετάρτη η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει το σχέδιο που προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη καθώς και των ορυχείων που τα τροφοδοτούν.

Newsroοm Αθήνα 9.84
Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων