ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Λευτ.Παπαγιαννάκης: «Αναγκαίο κοινό μέτωπο των πολιτικών κομμάτων απέναντι στη Χρυσή Αυγή»

Ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων με αρμοδιότητα θέματα μεταναστών και Προσφύγων και μέλος της GOLDEN DOWN WATCH, Λευτέρης Παπαγιαννάκης μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “ΝΤΑΜΕΣ ΣΠΑΘΙ ” με τις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου.

 

Αναλυτικά:

Ελεωνόρα Ορφανίδου: Να μας συστήσετε κύριε Παπαγιαννάκη το Golden Dawn Watch.

Λευτ Παπαγιαννάκης: “Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής, για να έχουμε έναν τρόπο να την παρακολουθούμε. Η συζήτηση στην αρχή ήταν για το ποιος θα καλύπτει τη δίκη , εάν θα υπάρχει καταγραφή, έγινε μάλιστα και αρκετός θόρυβος επ αυτών και νομίζω χάθηκε και χρόνος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα για το τι πληροφορία θα προσφέρουμε στη κοινή γνώμη,διότι όντως ως ζήτημα αρχής τα πράγματα που δεν αποφασίστηκαν τότε που έπρεπε ήταν αρκετά ενοχλητικά.Το κενό ήρθε να καλύψει το GOLDEN DOWN WATCH

Ελευθ.Κουμάντου :Αναφέρεστε στο ότι δεν υπάρχει καταγραφή της δικαστικής διαδικασίας

Λευτ Παπαγιαννάκης: “Οντως και όποιες πληροφορίες έχουμε,που δεν είναι δημόσιες αλλά για εσωτερική χρήση των δικαστικών αρχών, τις παίρνουμε από τον γραμματέα του δικαστηρίου. Ξέρετε, επειδή έχουμε μπει πλέον και στην επόμενη ημέρα από τη στιγμή που βλέπουμε με όλο και μεγαλύτερη σιγουριά το τέλος, όλο αυτό το υλικό, κάπως πρέπει να διατηρηθεί, να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί, να διακινηθεί…Θα υπάρξουν σίγουρα ερευνητές, άνθρωποι που θα ενδιαφερθούν και θα δουλέψουν με αυτό το υλικό, που είναι πλέον δημόσιο, αλλά και εμείς έχουμε την ανάγκη να δούμε τι θα κάνουμε την επόμενη ημέρα και εάν το Παρατηρητήριο τελειώνει με την ολοκλήρωση της δίκης της ΧΑ ή μετασχηματίζεται. Νομίζω πως είναι εξαιρετικά σημαντική η δουλειά που γίνεται και από την πολιτική σκοπιά των πραγμάτων. Εκτιμώ μάλιστα ότι ενδεχομένως θα μνημονεύεται στα επόμενα χρόνια.”

Ελευθ. Κουμάντου: Οπως βλέπουμε και διαπιστώνουμε, ήταν σωστή η επιλογή να γίνει το Παρατηρητήριο

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “Φαίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται. Οταν υπάρχει κάποια σημαντική μαρτυρία , ή μαρτυρία ενός γνωστού, προβεβλημένου προσώπου όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ή η Μάγδα Φύσσα, προκαλείται ενδιαφέρον, όμως υπήρξαν και μαρτυρίες λιγότερο γνωστών ή αγνώστων στους πολλούς προσώπων που θα πέρναγαν χωρίς να γνωστοποιηθούν ή να αξιοποιηθούν. Πολλοί άνθρωποι και δημοσιογράφοι αξιολογούν ως σημαντικές πληροφορίες που δημοσιοποιούμε και μου λένε ότι διαφορετικά δεν θα το γνώριζαν και δεν θα μπορούσαν να το σχολιάσουν

Ελεων. Ορφανίδου: Επίσης, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ,ενημερώνει και επιστήμονες, παρατηρητές και ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ.

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “Οντως , αλλά δυστυχώς έχουμε χάσει ένα σημαντικό κομμάτι που είναι η μετάφραση και θα δούμε πως θα το λύσουμε, επειδή τίθενται και θέματα βιωσιμότητας του Παρατηρητηρίου, αλλά θα δούμε πώς θα τα λύσουμε. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό το ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους και αποτελεί την καλύτερη ανταμοιβή για εμάς,επειδή δείχνει ότι ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας μας.”

Ελευθ. Κουμάντου: Κάποιες φορές θα πρέπει να πούμε ότι το πολιτικό σύστημα και συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεν διαχειρίζεται όπως θα έπρεπε δημόσια τις κινήσεις υποδίκων βουλευτών της ΧΑ όπως πχ στο Καστελλόριζο, στην άφιξη του Αγίου Φωτός.

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “Είναι ένα θέμα πολιτικής στάσης που αφορά όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής. Προφανώς, η κυβέρνηση έχει έναν κεντρικό ρόλο, αλλά ο χειρισμός που έχει ξεκινήσει από το 2015 και μετά και είναι αρκετά προβληματικός. Να θυμίσω τη θέση της πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου όσον αφορά τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής επειδή απουσίαζαν οι υπόδικοι, επειδή ο εισαγγελέας έκανε τη δουλειά του και αποφάσισε να μην τους αφήσει να παραστούν στη συνεδρίαση, όλα αυτά δημιουργούν ένα πλέγμα στοιχείων που αν μπουν σε μια σειρά, δημιουργείται μια αλυσίδα αντιμετώπισης, η οποία ας πούμε ότι αφήνει κενά. Με αφορμή διάφορα ζητήματα όπως πχ το Μακεδονικό, εμφανίζονται πολλοί να λένε ότι ανησυχούν για τη διαφαινόμενη συντηρητική στροφή της κοινωνίας και τα συλλαλητήρια, που εξέθρεψαν ξανά τον εθνικισμό .Αυτό φαινόταν και πριν από ένα χρόνο, άρα θεωρώ ότι ήταν μια κοντόφθαλμη, μη αυστηρή αντιμετώπιση από όλους μας και η λίγη υπάρχουσα αθωότητα για τα συγκεκριμένα ζητήματα, νομίζω ότι γύρισε μπούμερανγκ. Θέλει ενιαία στάση εξ αρχής, συγκροτημένη. Τα κόμματα θα ήταν καλό εξ αρχής να πουν -πέρα από τις διαφορές τους- ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει ούτε χαραμάδα διαφορετικής αντίδρασης.”

Ελευθ. Κουμάντου: Δηλαδή, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο.

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “Δεν είναι δύσκολο. Σε κοινοβούλια κρατιδίων της Γερμανίας, το όποιο ναζιστικό κόμμα αντιμετωπίστηκε με συντονισμένη στάση όλων των κομμάτων. Εχουν γίνει προσπάθειες,εδώ όμως όχι και αυτό είναι το ζήτημα, διότι και σημαντική είναι εδώ -δυστυχώς- η παρουσία της ΧΑ και συμπεριφορά της δείχνει ότι κάθε τόσο επανεμφανίζεται, με διάφορες αφορμές, έχει μια τακτική. Αυτά που έχουν συμβεί δεν έχουν γίνει κατά λάθος.

Υπάρχει μια ροή στη συμπεριφορά των χρυσαυγιτών, που δείχνει ότι αν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση, θα επανεμφανίζεται στο οποιοδήποτε κενό.”

Ελεων. Ορφανίδου: Δεν αντανακλά και στην κοινωνία αυτή η συμπεριφορά;

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “ Εννοείται.Τα κόμματα και οι βουλευτές πρέπει να πάρουν μια πιο γενναία στάση, βλέποντας τα πράγματα προοπτικά και μια διάθεση πολιτικής επένδυσης, σε σχέση με το συγκεκριμένο χώρο και την ιδεολογία της ΧΑ . Να υπερβούν και λίγο αυτό που νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν σε σχέση με τους ψηφοφόρους τους. Χάνονται ευκαιρίες, όπως στη συζήτηση για την άνοδο της εξτρεμιστικής βίας με τις συλλήψεις μελών της COMBAT 18.”

Ελευθ. Κουμάντου: Δεν έγινε σύλληψη ενός διαρρήκτη της σειράς, αλλά ανθρώπων οργανωμένων που με πρόγραμμα πήγαν να κάνουν μια εγκληματική ενέργεια.

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “Και αυτό φαίνεται από τα λίγα στοιχεία που έχουμε. Εκαναν βιντεοσκόπηση, ανέβασαν το υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένα οργανωμένο πράγμα. Η COMBAT 18 είναι ένα εισαγόμενο πράγμα”

Ελευθ. Κουμάντου: Η μητρική οργάνωση στη Βρετανία έχει πραγματοποιήσει πολλές, ας τις πούμε, παρεμβάσεις

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “ Και με αυτή συνδέονται, εδώ και καιρό, η μουσική σκηνή, το γήπεδο, οι ποδοσφαιρικές ομάδες, οι φίλαθλοι. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα, αλλά οι πληροφορίες δεν κυκλοφορούν.”

Ελευθ. Κουμάντου: Πρέπει όμως να διαβάζουμε και λίγο πίσω από τι λέξεις για να δούμε τι σημαίνουν κάποια πανό στις κερκίδες.

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “Ακόμα και πώς χρησιμοποιείται η εθνική μας ομάδα γιατί να θυμίσω ότι υπήρξαν φαινόμενα σε παιχνίδια τα οποία αντιμετωπίστηκαν ως ενέργειες κάποιων ακραίων, που αμαύρωσαν την εικόνα κλπ. Δεν είναι έτσι, αυτό είναι λίγο πιο μεγάλο και συγκεκριμένο. Δεν μιλάμε για τη ρίψη φωτοβολίδας ή ενός ρολού από χαρτί, αλλά για ενέργειες εκτός γηπεδικής λογικής και με άλλο στόχο.”

Ελεων. Ορφανίδου: Επιστρέφοντας στο ρόλο της δίκης της ΧΑ σε όλο αυτό το πλέγμα που συζητάμε, κύριε Παπαγιαννάκη παρατηρούμε ότι ενώ στην έναρξη και κατά το πρώτο διάστημα διεξαγωγής της δίκης της ΧΑ , υπήρξε μια υπαναχώρηση της οργάνωσης, τώρα βλέπουμε μια επιστροφή της. Αυτό συνδέεται με το ότι έχει κρατήσει πολύ και δεν προβάλλεται η δίκη;

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “Αν το περιορίσουμε εκεί, νομίζω ότι χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Η ιστορία με την Τουρκία, οι επικείμενες εκλογές πχ μπορούν αν συνδυαστούν με τη διάθεση για επανεμφάνιση της ΧΑ. Δεν μπορείς να ξέρεις πότε θα συμβεί ένα γεγονός και πώς θα το εκμεταλλευτούν αυτοί. Δεν μπορούμε όμως εμείς να μαντεύουμε. Θα έλεγα επίσης ότι το επιχείρημα πως η δίκη διαρκεί θα το δεχόμουν στην αρχή,οπότε υπήρξαν και πολλές καθυστερήσεις. Τώρα πλέον αυτά τελείωσαν, η διαδικασία έχει μπει σε έναν καλό ρυθμό και έχουμε προχωρήσει πολύ. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για 69 κατηγορούμενους, οι οποίοι αν και δεν φαίνονται, υπάρχουν και έχουν δικαιώματα. Υπάρχουν συνήγοροι, διαδικασία κλπ”

Ελευθ. Κουμάντου: Το ότι δεν υπάρχει φωτογραφία του Νίκου Μιχαλολιάκου στο εδώλιο δεν σημαίνει ότι δεν είναι κατηγορούμενος.

Ελεων. Ορφανίδου: Ούτε και ότι η διαδικασία πρέπει να είναι fast track.

Λευτ. Παπαγιαννάκης: “Ακριβώς. Θέλει προσοχή , μιαν ισορροπία και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια δικαστική -εν εξελίξει- διαδικασία. Είναι μια μεγάλη, πολύ σημαντική δίκη και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, όπως συχνά τονίζουν οι δικηγόροι. Να επαναλάβω μάλιστα ότι ουδείς διασφαλίζει το αποτέλεσμά της, αλλά όπως άκουσα από υπεύθυνα χείλη τα στοιχεία δημιουργούν ένα βάρος το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πρέπει να έχουμε την υπομονή να αφήσουμε να εξελιχθεί η διαδικασία. Νομίζω ότι εδώ και καιρό, είμαστε μπροστά σε ένα πολύ σημαντικό πολιτικό και κοινωνικό γεγονός .Η δίκη της ΧΑ είναι από τις πολύ σημαντικές δίκες. Η επιρροή, ο αντίκτυπός της θα μας ακολουθούν για πολύ καιρό. Η ολοκλήρωσή της θα προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά πρέπει να πάρουμε και μαθήματα. Να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης ανάλογων καταστάσεων ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία. Για αυτό το μόρφωμα κάποτε ουδείς ενδιαφερόταν, κάποιο μιλούσαν για γραφικότητα , μέχρις ότου ξαφνικά δημιουργήθηκε το “νόμιμο”κόμμα.”

                                «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων