ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Τον Απρίλιο του 2007 εν μέσω μιας κρίσης για την προεδρική εκλογή ήταν ο Μπαχτσελί που έπεισε τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ώστε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

Το εθνικιστικό κόμμα σέρνει για ακόμα μια φορά την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές

Άρθρο του Μουράτ Γετκίν στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ»

Ο γνωστός αρθρογράφος της Hurriyet υπενθυμίζει ότι ήταν το κόμμα του Μπαχτσελί που “έσυρε” την Τουρκία σε πρόωρες εκλογές, από το 2002, τον Ιούλιο τότε ο επικεφαλής του MHP είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές παρά το γεγονός ότι το MHP ήταν απλά εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι εκλογές έγιναν τον Νοέμβριο και έφεραν στην εξουσία το AKP και άφησαν το κόμμα του εκτός κοινοβουλίου.

Τον Απρίλιο του 2007 εν μέσω μιας κρίσης για την προεδρική εκλογή ήταν ο Μπαχτσελί που έπεισε τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ώστε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

Στις εκλογές του Ιουλίου εκείνη τη χρονιά βγήκε ενισχυμένο το AKP και με τη στήριξη του MHP εξέλεξε τον 11ο πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Και τον Ιούνιο του 2015 όταν το AKP έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία ήταν ο Μπαχτσελί ξανά που είπε ότι θα ήταν καλύτερα να προκληθούν πρόωρες εκλογές από τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 το AKP κέρδισε εκ νέου την κυβερνητική πλειοψηφία και άρχισε να πιέζει να αλλάξει σε προεδρική δημοκρατία η Τουρκία, κάτι που ζητούσε άλλωστε ο Ερντογάν από το 2007. (…) Γιατί όμως τώρα;

Κάποιοι λόγοι μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Ο Μπαχτσελί φαίνεται να είπε πως δεν υπάρχει κανένα νόημα να περιμένει κανείς να αλλάξει το προεδρικό σύστημα του χρόνου. Ο Ερντογάν φαίνεται ότι συμφώνησε παρά την αρχική πρόθεση του να παραμείνει στην προεδρία έως τον Νοέμβριο του 2019. Ως αντάλλαγμα, φαίνεται ότι ο Μπαχτσελί ίσως θα θέλει κάποιες αλλαγές στο προσχέδιο της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του κράτους, το οποίο ενδεχομένως να θεωρεί ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο προς όφελος του Ερντογάν.

Η οικονομία δεν τα πάει τόσο καλά. Η ανάπτυξη είναι “υψηλή” όμως υψηλό είναι και το έλλειμμα αλλά και ο πληθωρισμός, ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την προκήρυξη των εκλογών η λίρα άρχισε να ανεβαίνει κάτι που δείχνει ότι οι αγορές στηρίζουν αυτή την απόφαση, με την ελπίδα ότι θα φέρει ένα τέλος στις αβεβαιότητες.

Η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον της επέκτασης του PKK εκεί έχει ήδη ολοκληρωθεί. Είναι τώρα η ώρα για τη διπλωματία, κάτι που σημαίνει πως το εθνικιστικό συναίσθημα που αυξήθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης ίσως καταλαγιάσει και αυτό θέλουν να προλάβουν το AKP και το MHP. Γι’ αυτό και ίσως σκέφτηκαν: όσο πιο γρήγορα οι εκλογές, τόσο το καλύτερο.

Μια χρονική επέκταση στη συμμαχία του AKP με το MHP θα θέσει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη συνέχιση της στήριξης των συντηρητικών Κούρδων ψηφοφόρων προς την Ερντογάν. Πάντως το φιλοκουρδικό κόμμα HPD δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 10%, το όριο εισόδου στη Βουλή, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του NTV, που προβλήθηκε χθες.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων