ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
agios_ioanis_kinigos

Ένα ορφανό ναού, Άγιο Βήμα, ο Παπαδιαμάντης και ο Άγιος των Αθηνών

Περπατώντας στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, καταμεσής του δρόμου, ένα παλιό πέτρινο εκκλησάκι, με ωραίες τοιχογραφίες, ανοιχτό, θαρρείς ο χρόνος το έχει κόψει στα δύο, σπάει το αστικό τοπίο. Πρόκειται για ό,τι διασώθηκε από τον παλιό ναό του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού, δηλαδή μόνο το Άγιο Βήμα. Ο υπόλοιπος ναός, κτίσμα του 15ου αιώνα, δεν διασώθηκε.

agios_ioanis_kinigos

Το θαύμα

Η ύπαρξη του διασωθέντος Αγίου Βήματος, μέσα στη μέση του δρόμου και μάλιστα στην λεωφόρο Βουλιαγμένης, αποδίδεται από τους πιστούς σε θαύμα. Όταν γίνονταν εργασίες για την διαπλάτυνση της οδού Βουλιαγμένης και είχε αποφασισθεί η κατεδάφισή του, αποφεύχθη η καταστροφή του, καθώς όταν τα μηχανήματα μόλις έφταναν στο σημείο του Αγίου Βήματος, είτε έσβηναν, είτε χάλαγαν.

Ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Δίπλα στο Άγιο Βήμα, έχει στηθεί ένα μνημείο αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο τον Πλανά, ο οποίος υπήρξε ο εφημέριος του ναού για 50 χρόνια. Ο παπά Νικόλας ήταν γνωστός για την απλότητα, την ταπεινότητα και την σχεδόν ασκητική ζωή του.

agios_ioanis_kinigos

«Είναι ο ταπεινότερος των ιερέων και ο απλοϊκότερος των ανθρώπων… Είναι αξιαγάπητος. Είναι απλοϊκός και ενάρετος. Είναι άξιος του πρώτου των Μακαρισμών τού Σωτήρος», γράφει γι αυτόν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
Η γνωριμία τους οφείλεται στο γεγονός ότι 1884, ο παπά Νικόλας χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, στο Μοναστηράκι, στο οποίο έψελναν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο εξάδελφός του, Αλέξανδρος Μωραϊτίδης.

agios_ioanis_kinigos

agios_ioanis_kinigos

Στις 2 Μαρτίου 1932 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών. Το επόμενο πρωί το λείψανό του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα επί τριήμερο στον ναό του Αγίου Ιωάννου της οδού Βουλιαγμένης. Χιλιάδες κόσμου κατέφθασαν από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου Αττικής για να αποχαιρετήσουν τον σύγχρονο άγιο.

Η Εκκλησία ανακήρυξε επισήμως Άγιο τον Νικόλαο Πλανά, το 1992.

agios_ioanis_kinigos

Ο νέος ναός του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού

Λόγω της μεγάλης οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής τη δεκαετία του ’50, αποφασίσθηκε η ανοικοδόμηση του νέου μεγαλοπρεπούς Ναού.
Ο σημερινός Ιερός Ναός, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακρύτερα του παλιού, στην πλατεία Αγίου Ιωάννη στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, θεμελιώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 1955. Λόγω του μεγέθους του η αποπεράτωσή του άργησε να ολοκληρωθεί. Έτσι τα εγκαίνια έγιναν 15 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου 1970.

agios_ioanis_kinigos

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων