ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Μίλτος Κύρκος «Λείπουν το μέτρο και η ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων»

Ο ευρωβουλευτής με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ Μίλτος Κύρκος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Στάση των 2 ” με τον Αρη Τόλιο.

Αναλυτικά:

Α.Τόλιος: Σημαντική κύριε Κύρκο η έκθεση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Μ.Κύρκος: “Η τοποθέτηση από πλευράς ευρωπαικών θεσμών όσον αφορά το δίκαιο της Ελλάδας στα θέματα του Αιγαίου,καθώς και της Κύπρου όπως και των γεωτρήσεων, ήταν πραγματικά πολύ σημαντική. Οπως πολύ σωστά είπατε, προκάλεσε τον εκνευρισμό της τουρκικής πλευράς,η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, παραπονέθηκε γιατί η ΕΕ υπερασπίζει την πλευρά της Ελλάδας. Αυτό είναι τελείως φυσικό. Είμαστε μέλος της ΕΕ και είναι λογικό να επιδεικνύουν μιαν αλληλεγγύη όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα, τα οποία η ίδια η ΕΕ δεν θεωρεί πως έχουν βάση . Οπως πχ τα θέματα που έχουν ανακινήσει από την τουρκική πλευρά για τις γκρίζες ζώνες.”

Α.Τόλιος: Από την άλλη πλευρά πάντως κ Κύρκο και με ευθύνη της Τουρκίας, όλο αυτό το κλίμα με τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, όσα γίνονται στο Αφρίν της Συρίας, όπου έχουμε και παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης, διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό , θυμίζοντας βεβαίως ότι δική μας επιλογή είναι να στηρίξουμε όσο το δυνατόν, τον ευρωπαικό προσανατολισμό της Τουρκίας. Υπάρχει ένα θέμα έτσι δεν είναι;

Μ.Κύρκος: Οι ελληνικές κυβερνήσεις παραδοσιακά υποστηρίζουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αυτό που θέλουμε δηλαδή είναι μια Τουρκία που θα έχει αποφασίσει πως θα συνάδει με το ευρωπαικό κεκτημένο. Οι συζητήσεις και όλη η δουλειά που γίνεται στην ενταξιακή διαδικασία δεν είναι πολιτική όπως λέμε πολύ όμορφα, πολλές φορές, στην Ελλάδα. Εχει συγκεκριμένους στόχους, μεταρρυθμίσεις που παρακολουθούνται και μόνο με την ολοκλήρωσή τους θα μπορούσε μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να ενταχθεί. Πιστεύω προσωπικά πως η ενταξιακή πορεία είναι ένα εργαλείο που πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι, δεν πρέπει να σταματήσει από ευρωπαικής πλευράς, για αυτό καταδικάζουμε με πιο δυνατή φωνή την ευκολία με την οποία πάρα πολλές φωνές λένε να την παγώσουμε και να την σταματήσουμε, να την ακυρώσουμε για πάντα και ταυτόχρονα να κόψουμε και τα χρήματα που δίνει η ΕΕ στους πρόσφυγες στους Σύρους που ζουν στην Τουρκία ή σε ΜΚΟ που ασχολούνται με την ελευθερία του Τύπου.”

Α.Τόλιος: Δεν το συζητώ, η ευρωτουρκική συμφωνία είναι σωτήρια και για εμάς, δεν είναι για τέτοιου τύπου κατευθύνσεις και δηλώσεις.

Μ.Κύρκος: “Αυτό θα ήθελα να το ξαναπείτε ειδικά σήμερα που είχαμε αυτή την απόφαση του ΣτΕ,που στην ουσία διαλύει τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας , διότι θεωρεί πως οι πρόσφυγες που εισέρχονται στα νησιά, από εδώ και πέρα και δεν καταλαβαίνω γιατί όχι από εδώ και πίσω,αλλά τέλος πάντων δικαιούνται να μετακινηθούν σε οποιοδήποτε μέρος της επικράτειας.”

Α.Τόλιος: Μιας και το θίξατε , έχει να κάνει και με θεσμικές αβελτηρίες της ελληνικής πλευράς...

Μ.Κύρκος: Στα θέματα ασύλου είμαστε πάρα πολύ πίσω. Πάντα τρέχουμε να κάνουμε νομοθετικά μπαλώματα, διότι ένα νομοθετικό έργο δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο εάν δεν παίρνει υπ όψιν τις πραγματικές ανάγκες.Τρύπες καλύπτουμε , μπαλώματα κάνουμε και μετά όταν δικαιολογημένα σε ένα δικαστήριο καταπίπτει .. διάβασα πχ σήμερα ότι το Υπουργείο υπόσχεται πολύ γρήγορα θα κάνει .. Δεν υπάρχει πάρα πολύ γρήγορα. Είμαστε τρία χρόνια σε αυτό, είναι τραγωδία.”

Α.Τόλιος: Ως αντιπρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής γνωρίζετε πολύ καλά στα ευρωτουρκικά και το τι γίνεται στις Βρυξέλλες, στο άλλο θέμα, εννοώ τη συζήτηση για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς, παραπέμπει σε ένα ψήφισμα – ράπισμα για την Αγκυρα.

Μ.Κύρκος: “Οχι, δεν μπορώ να πω ότι είναι ράπισμα. Το ψήφισμα καταθέτει τα πραγματικά στοιχεία , δηλαδή τη σύλληψη των στρατιωτικών εν ώρα εκτέλεσης καθήκοντος και υπεράσπιζαν τα ευρωπαικά σύνορα. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ράπισμα. Περιγράφει μια πραγματική κατάσταση και απαιτεί να ενεργήσει γρήγορα η δικαιοσύνη και αν απελευθερωθούν. Δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να βγάζουμε ψηφίσματα-ραπίσματα, ή να ποδο πατούμε την Τουρκία.Ο Γιούνκερ πήρε πολύ σωστά τη θέση ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να απελευθερωθούν. Στη Βάρνα μάλιστα είχε πει πρόσωπο με πρόσωπο τον Ερντογάν ότι οι στρατιώτες πρέπει να απελευθερωθούν διότι είναι ανθρωπιστικό θέμα και δεν εντάσσεται σε οποιοδήποτε άλλο παζάρι, το οποίο φυσικά και δεν κάνουμε. Βλέποντας την τουρκική διπλωματία κάθε απόφαση που ραπίζει τη χώρα,εμείς το λέμε αυτό, καθυστερεί κατά αρκετούς μήνες την απελευθέρωση των στρατιωτών μας. Η πολιτική μας, αυτή που καταλήξαμε να κάνουμε, θα έπρεπε να είναι χαμηλών τόνων, να μην εμπλακούν και αυτοί οι άνθρωποι και να ενταχθούν στο σύνολο των πολιτών ξένων κρατών , οι οποίοι βρίσκονται σε φυλακές στην Τουρκία .Εγώ είμαι υπέρ του να υλοποιούμε στόχους και όχι να δίνουμε ραπίσματα. Χθες ακούστηκε στο κοινοβούλιο ότι απήχθησαν οι Ελληνες στρατιώτες και ότι οι Τούρκοι μετακίνησαν τα σύνορα για να τους συλλάβουν..Ξέρετε σε αυτά τα θέματα δεν πρέπει να παίζουμε προσωπικά και πολιτικά παιχνίδια”

Α.Τόλιος: Πιστεύετε ότι θα πρέπει να σχεδιάσουμε και άλλες κινήσεις για μια διεθνοποίηση του θέματος η θα πρέπει με χαμηλούς τόνους να περιμένουμε να δούμε που θα εκβάλλει αυτή η ιστορία;

Μ.Κύρκος: «Τώρα έχουμε χάσει τους χαμηλούς τόνους που είχαμε την πρώτη στιγμή , όπως τους χάνουμε και όταν πυροβολούμε ήχους όπως λέει ένα υπουργείο ή όταν πυροβολούμε ελικόπτερα, που λέει άλλο υπουργείο. Πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο, μια ψυχραιμία το οποίο απ ό,τι βλέπω λείπει παντελώς και στενοχωριέμαι πάρα πολύ. Στο ΥΠΕΘΑ φαίνεται ότι κάτι τους ταίζουν τους ανθρώπους και όταν αναλάβουν μια θέση ευθύνης…. ποιος ο Φώτης Κουβέλης, που είναι η επιτομή της συναινετικής- ας πούμε- προσέγγισης, ξαφνικά ακούμε για ακήρυκτους πολέμους στο Αιγαίο και τρέμουμε γιατί αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο και ούτε πρέπει να λέμε εμείς τέτοια πράγματα καθώς περιμένουμε μιαν έντονη τουριστική περίοδο. Μην πυροβολούμε το ένα υπουργείο τα πόδια του άλλου».

                                       «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων