ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

«Πώς γράφεται το Σύνταγμα;» του Ξενοφώντα Κοντιάδη

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος επανέρχεται τακτικά, συχνά για λόγους επικοινωνιακούς, ή με τρόπο άναρχο, που δεν ανταποκρίνονται στη σημασία και τη σοβαρότητα της διαδικασίας.

Με ποια εργαλεία και ποια μέθοδο θα έπρεπε ένα τόσο θεμελιακό για τη δημοκρατία μας εγχείρημα να προχωρήσει;
Στο βιβλίο του «Πώς γράφεται το Σύνταγμα», ο Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, υποστηρίζει ότι απαιτείται η σύμπραξη του πολιτικού κόσμου με την επιστημονική κοινότητα αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, αναφερόμενος στα πρόσφατα παραδείγματα της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας. Ωστόσο επισημαίνει ότι οι θεσμοί λαϊκής συμμετοχής ενέχουν δυσκολίες και κινδύνους, τόσο στην ενδεχόμενη χειραγώγηση των πολιτών, μέσω δημαγωγικής ρητορικής, όσο και στη θέσπιση ρυθμίσεων που θεωρητικά δείχνουν ελκυστικές, αλλά στην πράξη μπορεί να γεννήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλούνται να επιλύσουν.

Το βιβλίο του καθηγητή Κοντιάδη δεν απευθύνεται μόνο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά σε κάθε αναγνώστη και πολίτη, επειδή θέτει κρίσιμα ερωτήματα και προτείνει συγκεκριμένες οδούς για την επίλυσή τους. Οι αναγνώστες θα το βρουν διαφωτιστικό, επειδή εξετάζει την συνταγματική νομοθέτηση συνολικά και επεξηγεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Το βιβλίο του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Πώς γράφεται το Σύνταγμα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Έλενα Χατζηιωάννου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων