ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

ΟΗΕ: Να επιτρέψουν στον πρώην πρόεδρο Νασίντ να είναι υποψήφιος στις εκλογές

Οι Μαλδίβες πρέπει να ακυρώσουν την καταδίκη του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Νασίντ και να του επιτρέψουν να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, αναφέρει σε πόρισμά της πως η καταδίκη του Νασίντ με κατηγορίες για τρομοκρατία βασίσθηκε σε αόριστους νόμους, περιέχει σοβαρά ελαττώματα και παραβίασε το δικαίωμα του κατηγορουμένου σε μια δίκαιη δίκη.

«Τα πολιτικά δικαιώματα μπορεί να αναστέλλονται ή να περιορίζονται μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες και υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Και δικαστικές διαδικασίες, που παραβιάζουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, καθιστούν αυθαίρετη την απορρέουσα εξ αυτών απαγόρευση πολιτικών δικαιωμάτων», αναφέρει μέλος της Επιτροπής Σάρα Κλίβελαντ.

Ο Νασίντ καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών, όμως έφυγε στην εξορία στη διάρκεια επίσκεψής του για ιατρικούς λόγους στη Βρετανία. Του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να συμμετέχει σε προεδρικές εκλογές για 16 χρόνια.

Η Επιτροπή αναφέρει πως μέσα σε 180 ημέρες θέλει πληροφορίες από τις Μαλδίβες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για να λάβει υπόψη τις θέσεις της.

Πολιτική αναταραχή σημειώθηκε στις Μαλδίβες, όπου ζουν 400.000 άνθρωποι και οι οποίες είναι γνωστές ως ένας τουριστικός παράδεισος, όταν ο Νασίντ, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης της χώρας, εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση το 2012 έπειτα από εξέγερση της αστυνομίας.

 

Newsroom Aθήνα 9.84  (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters)

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων