ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
κοτζιάς

Κοτζιάς προς πΓΔΜ: Δε γίνεται διαπραγμάτευση μέσω συνεντεύξεων

Μήνυμα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας «ότι δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση μέσω συνεντεύξεων και συνεχών δημοσίων δηλώσεων» απηύθυνε ο υπουργος Εξωτερικων, Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας παράλληλα οτι «θα πρέπει να επιδείξουν σοβαρότητα και να αποδεχτούν μία μέθοδο που θα μας οδηγήσει στη λύση».

Στις δηλώσεις αυτές προέβη, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικων Υποθεσεων στο Λουξεμβούργο όπου συζητήθηκε εκτενώς και η σχεση ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων, όπου ο κ Κοτζιας ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την πΓΔΜ, στον απόηχο της συνέντευξης Ζαεφ όπου ο πρωθυπουργός της γείτονος τάχθηκε υπερ μιας διπλής ονομασίας απορρίπτοντας τη χρήση “Erga Omnes” για εξωτερική και εσωτερική χρήση της νέας ονομασίας, ενω απέρριψε και το αίτημα της Αθήνας για συνταγματικές αλλαγές.

Σε ο,τι αφορά το θέμα της Συρίας, όπου επικεντρώθηκαν οι σημερινές συνομιλίες ο κ Κοτζιας τόνισε οτι «πέρα από την καταδίκη της χρήσης χημικών όπλων που πρέπει να είναι ολοκληρωτική, πρέπει να καταδικαστεί κάθε είδους πολεμική ενέργεια, όπως και αυτή που συμβαίνει στο Αφρίν». Συγκεκριμένα, είπε πως ένα απο τα επόμενα βήματα είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ενώ υπογρώμμισε οτι «σήμερα ότι ο χημικός πόλεμος στη Συρία σημαίνει παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του Δικαίου του πολέμου, δηλαδή του τελευταίου σημείου που υπάρχουν ακόμα χαρακτηριστικά ανθρώπινων σχέσεων και ότι, επίσης, η Τουρκία με την επίθεση στο Αφρίν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, διότι καταπάτησε τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η ΕΕ θα πρέπει να βρει τρόπους για το «πώς θα υπερασπιστούμε και τον κουρδικό πληθυσμό». Σε ο,τι αφορα τη Ρωσια, ο κ Κοτζιας σημειωσε ότι «θα πρέπει να υπάρχει δημοκρατική συζήτηση για κάθε θέμα που μας απασχολεί και ταυτόχρονα οι αποφάσεις που παίρνουμε να εφαρμόζονται» δίνοντας το παράδειγμα οτι «πολλές χώρες πιέζουν για να ληφθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και ταυτόχρονα οι ίδιες αναπτύσσουν το εμπόριό τους». Σημείωσε παράλληλα οτι ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι μόλις 26η χώρα σε όγκο εμπορίου με τη Ρωσία και μόλις 27η όσον αφορά την ανάπτυξη του εμπορίου. Κατά συνέπεια, η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ αναπτύσσει το εμπόριό της με τη Ρωσία πέρα και έξω από το θέμα των κυρώσεων».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων