ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Γιώργος Κατρούγκαλος: » Η Τουρκία δεν έχει σκοπό τη σύρραξη, γιατί θα έχει ανυπολόγιστο κόστος»

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ υπεύθυνος για θέματα Ευρωπαικών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Στάση των 2 ” με τον Αρη Τόλιο.

Αναλυτικά:


Α.Τόλιος: Εχουμε μια πραγματικά σημαντική συνεδρίαση σήμερα στο Λουξεμβούργο για μια Ευρώπη αν όχι διχασμένη, πάντως σε σύγχυση, για μια ακόμη φορά, για τη Συριακή κρίση.

Γ. Κατρούγκαλος: “Δεν έχετε άδικο. Από τα μεγάλα ζητούμενα είναι να έχουμε κοινή διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής , πάντοτε η Ελλάδα είναι υπέρ αυτών που ζητούν να μιλάει η ΕΕ με μια φωνή. Τώρα συνεδριάζουν πράγματι οι ΥΠΕΞ,μαζί τους και ο Νίκος Κοτζιάς,για αν δούμε πως μπορούμε να έχουμε μια στάση σε ένα πράγματι μείζον θέμα,όχι μόνον από ανθρωπιστικής πλευράς, αλλά και γεωπολιτικά. Είναι ουσιαστικά ένας πόλεμος δι αντιπροσώπων στη Συρία όπου όλες οι περιφερειακές δυνάμεις και κάθε μια για δικό της λόγο, προσπαθεί να κερδίσει πόντους σε βάρος της άλλης. Η στάση της ελληνικής πλευράς ήταν και είναι ότι τα θέματα λύνονται με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο και πρέπει να αναζητούμε λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών.”

Α.Τόλιος: Οσο όμως και εάν η Αθήνα παίρνει αποστάσεις από το πρόσφατο κτύπημα και την οποιαδήποτε κλιμάκωση στη Συριακή κρίση κύριε Κατρούγκαλε, το θέμα είναι ότι λόγω θέσης,θέλει δεν θέλει μπλέκεται, λόγω και της παρουσίας των Αμερικανικών βάσεων, που θεωρούνται κομβικές για κάτι τέτοιο.

Γ.Κατρούγκαλος: “Προσπαθούμε η παρουσία μας στην περιοχή να μην είναι απλώς του παρατηρητή ή ηθικού κριτή των γεγονότων, αλλά να διαδραματίζουμε ρόλο μεσολαβητή και όχι μόνον. Το ΥΠΕΞ έχει πάρει μια σημαντική πρωτοβουλία για ένα περιφερειακό σύστημα ασφαλείας, την λεγόμενη διάσκεψη της Ρόδου, στην οποία συμμετέχουν χώρες από την Ευρώπη και την εγγύς Ανατολή, με σκοπό ακριβώς αυτό. Να έχουμε τη δυνατότητα συνεννόησης στην περιοχή μας.

Ως προς δε τα τελευταία γεγονότα είναι προφανές αποφύγαμε να καταδικάσουμε κάθε επίθεση με χημικά όπλα και θέλουμε ο οργανισμός ο οποίος και έχει την ευθύνη επίβλεψης της συμφωνίας για την απαγόρευση χρήσης των χημικών όπλων, να επιτελέσει την αποστολή του.”

Α.Τόλιος: Με αυτή την έννοια, γιατί του έχουν δώσει διορία 30 ημερών του Οργανισμού προκειμένου να αποφανθεί εάν η Συρία έχει χημικά όπλα, το ερώτημα είναι αν έχει χρησιμοποιήσει η Συρία χημικά, πρέπει να γίνει επέμβαση από τη Δύση; Γιατί μιλάμε πλέον για μια ανθρωπιστική κρίση, τεραστίων διαστάσεων.

Γ.Κατρούγκαλος: “Ακούστε για αυτό το λόγο προβλέφθηκε η συνθήκη για την απαγόρευση χρήσης των χημικών όπλων. Εχει ένα άρθρο 12 μέσω του οποίου διαπιστώνονται τυχόν παραβιάσεις και εφόσον διαπιστώνονται , επιβάλλονται κυρώσεις και μέτρα για την καταστροφή τους. Αυτό έπρεπε να συμβεί από την αρχή ,αλλά ας συμβεί έστω τώρα.”

Α.Τόλιος: Η Αθήνα είναι ,από τις σπάνιες φορές μάλλον, μαζί με το Βερολίνο απ ό,τι καταλαβαίνω στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και απέναντι κάπως σε Γαλλία και Βρετανία, που είναι πιο σκληρές και θέλουν επέμβαση.

Γ.Κατρούγκαλος: “Δεν είμαστε απέναντι, με δεδομένο ότι στα όργανα της ΕΕ τώρα γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή θέση. Είναι πάγια θέση της ελληνικής πλευράς η μη συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις, παρά μόνον εφόσον έχουμε αποφάσεις του ΟΗΕ, κάτι που συνιστά πάγια εθνική πολιτική.”

Α.Τόλιος: Εμείς έχουμε έτσι και αλλιώς αρκετά θέματα ανοικτά. Το άλλο θέμα που τρέχει και δεν τρέχει καλά κύριε υπουργέ, αφορά στο Μακεδονικό και τις δηλώσεις Ζάεφ ότι δεν υπάρχει περίπτωση για ονομασία erga omnes, όποιο όνομα και αν βρεθεί. Ηδη, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά, θεωρώντας ότι αυτές οι δηλώσεις αναιρούν το πλαίσιο συνεργασίας, βάσει της λεγόμενης εθνικής γραμμής. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Γ.Κατρούγκαλος: “Μα πρόκειται περί ακριβώς του αντιθέτου. Εμείς διαπραγματευόμαστε με βάση την εθνική γραμμή, επί της οποίας η ΝΔ ταλαντεύεται ως εκκρεμές και προφανώς η διαπραγμάτευση κρίνεται στο τέλος της και όχι στο μέσο της. Η άλλη πλευρά, εξ αρχής γνωρίζαμε, ότι στα θέματα που εμείς θεωρούμε εκ των ουκ άνευ για συμφωνία, είχε διαφορετική θέση. Για αυτό γίνεται η διαπραγμάτευση και δεν είχαμε την υπογραφή της συμφωνίας εξ αρχής.”

Α.Τόλιος: Το ερώτημα είναι εάν σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχουμε κάποιες κόκκινες γραμμές, υπό την έννοια ότι ζητάμε να προηγηθούν οι αλλαγές του συνταγματικού χάρτη, που αυτό θα ορίσει τελικά και το erga omnes , ή μπορεί να δώσουμε ένα …τράτο να το πούμε για κάποιο διάστημα , με κάποιες διεθνείς εγγυήσεις στη πΓΔΜ , να το λύσει. Εκεί είναι ένα ζήτημα αρκετά ευαίσθητο που θα φέρει συγκρούσεις και στο εσωτερικό.

Γ.Κατρούγκαλος: “Μα όχι .Αυτό που λέγαμε εξ αρχής και επιμένουμε είναι ότι η λύση πρέπει να είναι σφαιρική, να αγκαλιάζει όλα τα θέματα αλυτρωτισμού και όχι μόνον το όνομα και να έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας, δηλαδή να περιλαμβάνει και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτά, αποτελούν πράγματι συστατικά που εάν δεν τα έχει η συμφωνία , δεν θα υπάρξει συμφωνία. Αυτό ανέκαθεν το λέγαμε. Νομίζω ότι οι δηλώσεις του κ Ζάεφ δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο. Θυμίζω, ότι δήλωσε πώς είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία , κατά τη γνώμη του, παρά ποτέ. Προσωπικά, δεν θέλω να σχολιάζω μια εν εξελίξει διπλωματική προσπάθεια γιατί εξακολουθεί να ισχύει αυτό που λέγαμε από την αρχή. Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, αλλά σε καμία περίπτωση η συμφωνία δεν είναι δεδομένη, δεν είναι το τσεπακι τους.”

Α.Τόλιος: Στα ελληνοτουρκικά τώρα,έχουμε νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Γιλντιρίμ. Διάβασα δηλώσεις σας ότι ούτε η Τουρκία, ούτε φυσικά η χώρα μας επιθυμεί κάποια σύγκρουση στο Αιγαίο, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Γ.Κατρούγκαλος: “Πάντοτε όταν συσσωρεύεται ένταση και με αποκλειστική ευθύνη της άλλης πλευράς , μπορεί να συμβεί ένα ατύχημα. Και εμείς δεν το λέμε αυτό -ξανά- ως παρατηρητές,αλλά κάνουμε δύο πράγματα ώστε να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο. Πρώτον, μέσω των διπλωματικών μας ενεργειών, να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες ώστε να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν κερδίζει αλλά χάνει από αυτές τις ενέργειες , και όχι μόνον σε επίπεδο αιμορραγίας διπλωματικού κεφαλαίου, είδατε την τελευταία ανακοίνωση του Ευρωπαικού Συμβουλίου, αλλά υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, που μετρούν περισσότερο. Η λίρα αυτή τη στιγμή κατρακυλά, ο πληθωρισμός είναι στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 20ετίας και η αναπτυξιακή ορμή της Τουρκίας έχει ανασταλεί.

Το δεύτερο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργούμε διαύλους επικοινωνίας- αυτό είναι το βασικό νόημα της επίσκεψης Ερντογάν- ώστε αν συμβεί ατύχημα να μπορέσουμε να το ελέγξουμε και να μην μετεξελιχθεί κλιμακούμενο σε κάτι που να είναι αναπόδραστο. Αυτή είναι η βασική διαφορά σε σχέση με τα Ιμια του 1996. Δεν χρειαζόμαστε έναν τρίτο, όπως τότε τους Αμερικανούς .Υπάρχουν αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και πράγματι ενεργοποιήθηκαν, όταν είχαμε αυτή την προσπάθεια εμβολισμού.”

Α.Τόλιος: Αποδείχθηκε με την επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ, αλλά από την άλλη πλευρά επειδή είπατε ότι η άλλη πλευρά είναι που καλλιεργεί αυτή την εμπρηστική ατμόσφαιρα, έχουμε και δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων που παρακολουθούν αυτή την τακτική της Τουρκίας. Θεωρείτε πχ ότι ο κ Καμένος κινείται εντός εθνικής στρατηγικής ή κάπως αυτόνομα σε αυτή την ιστορία;

Γ.Κατρούγκαλος: “Μια είναι η πολιτική μας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και καθορίζεται από τον Πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν διαφορετικά εκφραστικά μέσα από πολιτικό σε πολιτικό, δεν βλέπω όμως σε αυτά μια διαφοροποίηση πράγματι ουσιαστική. Νομίζω ότι δεν θα έπρεπε, δεν λέω προς θεού ότι το κάνατε εσείς, έχουν γίνει όμως από ορισμένους πολιτικούς προσπάθειες ας πούμε εξίσωσης των ευθυνών. Οτι τάχα για την κλιμάκωση φταίνε και οι δύο πλευρές. Πιστεύω ότι η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο έχει αποκλειστικά Τουρκική υπογραφή.”

Α.Τόλιος: Το λέω επειδή κατηγορηθήκατε και εσείς από πλευράς Τουρκίας ότι κάνατε δηλώσεις, που χαρακτηρίστηκαν ανόητες. Χρειάζεται όλοι να είναι περισσότερο ρεαλιστές στις προσεγγίσεις τους.

Γ.Κατρούγκαλος: “Συμφωνώ απολύτως. Κάθε αντίδραση πρέπει να γίνεται με τη διπλωματική γλώσσα και πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντίδραση όταν καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων σε επίπεδο διεθνούς Δικαίου και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να υιοθετούμε εμπρηστική φρασεολογία. Εγώ πάντως είπα κάτι το οποίο επανέλαβα και σήμερα.Οτι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες σύρραξης στο Αιγαίο γιατί ξέρει ότι θα έχει ανυπολόγιστο κόστος αν το επιχειρήσει.”

Α.Τόλιος: Οχι , είπατε ότι δεν θα το κερδίσει, είναι διαφορετικό.

Γ.Κατρούγκαλος:”Ναί, δεν είπα ότι εμείς θα κερδίσουμε έναν τέτοιο πόλεμο , είπα ότι η Τουρκία δεν θα τον κερδίσει και αυτό είναι αλήθεια. Δεν μπορεί η Τουρκία να ελπίζει ότι θα έχει κέρδη από έναν τυχοδιωκτισμό αυτής της έντασης στο Αιγαίο. Αυτό πρέπει να το ξέρουν, χωρίς να σημαίνει ότι εμείς επενδύουμε σε οποιοδήποτε αίσθημα πολεμοκάπηλου εθνικισμού. Είναι εντελώς μακρυά και από την πάγια εθνική πολιτική και πολύ περισσότερο από την πολιτική αυτής της κυβέρνσης.”

                                            «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων