ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Γ.Κουμουτσάκος: «H κυβέρνηση κλιμακώνει την εσωτερική ένταση»

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Στάση των 2 ” με τον Αρη Τόλιο.

Αναλυτικά:

Αρης Τόλιος: Να ξεκινήσω από ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Βloomberg που αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο με πολλαπλές προκλήσεις και στα θέματα οικονομίας και σε εκείνα της εξωτερικής πολιτικής, Μακεδονικό και Ελληνοτουρκικά, με δεδομένο κλίμα πολιτικών συγκρούσεων στο εσωτερικό και ενστάσεων στο εξωτερικό και έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν ευθύνες γενικότερα.

Γ.Κουμουτσάκος: “ Οταν υπάρχει συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα , είναι αντιπαραγωγικό και έχει πάντα ως κύριο υπαίτιο την κυβέρνηση. Η εκάστοτε αντιπολίτευση κάνει τη δουλειά της.Η ΝΔ ασκεί μιαν αντιπολίτευση θα έλεγα μετρημένη. Επίμονη, αυστηρή, αλλά και μετρημένη. Δεν είναι δομική , όπως αυτή που είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια, όπως αυτή που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, αν υπάρχουν μια ένταση , κλιμάκωση και σύγκρουση πολιτική την πρώτη και κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση. Ειδικά η παρούσα, που προέρχεται από έναν χώρο που γεννήθηκε και υπάρχει μέσα από η σύγκρουση. Ουδείς πρέπει να ξεχνά μια ρήση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ,επιστρέφοντας από το Πεκίνο. Μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση. Αυτό είναι ένα κλίμα που πυροδοτεί η κυβέρνηση που έχει και την κύρια ευθύνη.

Η συνολικότερη εικόνα που παρουσιάζει το Μπλούμπεργκ , δυστυχώς, ανταποκρίνεται σε μια πραγματικότητα που βιώνουν οι Ελληνες και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι συνέπειες εφόσον αυτό εμπεδωθεί ως διεθνής εικόνα της χώρας.”

Αρης Τόλιος: Τελικά η υπόθεση Καμένος διεθνοποιείται δυστυχώς, αλλά πολλές φορές στην προσέγγιση των εθνικών θεμάτων χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την αντιπολίτευση για την προβολή των δικών της αντιστάσεων, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Γ. Κουμουτσάκος:Εμείς δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ την αλλοπρόσαλλη πολιτική του κ Καμένου,για να κάνουμε κριτική επί του πεδίου, δηλαδή στα συγκεκριμένα, σοβαρά θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο κ Καμένος είναι πρόβλημα που αφορά την κυβέρνηση. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι όταν υπάρχουν ζητήματα που επηρεάζονται σημαντικά από τη στάση του , όπως στο Μακεδονικό , στο οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει συνοχή, όπως πολλές φορές οι δηλώσεις του είναι εμπρηστικές και γίνονται κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους, ουδείς είπε αν μας προσβάλλει η άλλη πλευρά να μην υπάρχουν απαντήσεις, αλλά και το μέτρο και το περιεχόμενο των δηλώσεων και αυτά αξιολογούνται.

Θα ήθελα να αναφερθώ στις δηλώσεις του κ Τζανακόπουλου μετά τα όσα είπε ο κ Γιλντιρίμ επί των οποίων δεν έχω περισσότερα στοιχεία για να τοποθετηθώ με ακρίβεια, θα ήθελα να πω ότι η τελευταία ενημέρωση που είχε ο κ Τσίπρας για ένα γεγονός που έγινε την Παρασκευή, εάν έγινε, για μιαν ακόμη φορά, φαίνεται να επιβεβαιώνει μια αδυναμία πλήρους επίγνωσης μιας κατάστασης Οτι δεν ξέρει τι γίνεται σε μιαν εξέλιξη που συνέβη την περασμένη Παρασκευή».

Αρης Τόλιος: Εχετε δίκιο σε αυτό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια …

Γ.Κουμουτσάκος: “Λέγοντας η τελευταία ενημέρωση μας δημιουργείται η απορία , έχουν υπάρξει δηλαδή και άλλες ενημερώσεις; Και επίσης η άλλη έκφραση… συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε αφήνει ένα περιθώριο ότι κάτι συνέβη. Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου αφήνει πολλά κενά αυτή τη στιγμή. Δεν θα ήθελα να το υπερδραματοποιήσω, αλλά δεν μπορώ και να μην το επισημάνω. Και την ώρα που επισκέπτεται την Τουρκία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ο οποίος ως γνήσιος εκφραστής της Συμμαχίας τηρεί ίσες αποστάσεις,αυτές τις αποστάσεις θα πρέπει να τις ξαναδεί. Διότι όταν δηλητηριάζονται οι συμμαχικές σχέσεις από κάποιον σύμμαχο όπως από την Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο , θα πρέπει να το ξαναδεί.Κάποια στιγμή και η Συμμαχία θα πρέπει να αξιολογήσει τις συμπεριφορές των συμμάχων.”

Αρης Τόλιος :Σήμερα έχουμε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, πολύ σημαντικό για μιαν Ευρώπη που ακόμη δεν μπόρεσε να βρει συνοχή στο θέμα της Συρίας και θα ήθελα να μου πείτε πως αξιολογείτε τη στάση της Ελλάδος . Διπλωματικέ και πολιτικές λύσεις ..

Γ.Κουμουτσάκος: “Θέλω να ξέρω τι ακριβώς θα κρίνω.Τις διαρροές ανωνύμων αξιωματούχων του Μαξίμου, ή τη μόνη επίσημη και δεσμευτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ το Σάββατο ή του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια θέση λοιπόν να κρίνω της ελληνικής πλευράς, διότι έχουμε ουσιαστικά τρεις αποχρώσεις. Η κάθετα αρνητική, η κομματική του ΣΥΡΙΖΑ.Η μεσοβέζικη των διαρροών ανώτατων ,απρόσωπων πάντα, αξιωματούχων κοντά στο Μαξίμου, μια επαμφοτερίζουσα του ΥΠΕΞ που πάντως δεν κατήγγειλε τα χειρουργικά αυτά χτυπήματα και την καθαρή θέση που πήρε η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας όπως προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται ότι όλοι οι σύμμαχοι και η Ελλάδα, αποδέχθηκαν την ανάλυση των τριών ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά από τον Ασαντ κατά Συρίων και επίσης έδωσαν πλήρη στήριξη σε αυτά τα πλήγματα. Επομένως αν με ρωτάτε να κρίνω τη θέση της ελληνικής πλευράς, πρέπει να ξέρω για ποια μιλάμε. Η επίσημη θέση ως προς τη διάσταση ότι κατέστησαν αναπόφευκτα τα συλλογικά χτυπήματα κατά της Συρίας τη στιγμή που απέτυχε η διπλωματία στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και εφόσον υπάρχει χρήση χημικών όπλων, νομίζω ότι είναι στη είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό που πρέπει να μας ευαισθητοποιεί δεν είναι τα χειρουργικά κτυπήματα, τα οποία δεν είχαν ούτε έναν πολίτη ως θύμα, αλλά η χρήση των χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή που αν δεν αποτραπεί, μπορεί να γίνει γενικευμένη πρακτική, καθώς είναι καταστροφικά αλλά δεν έχουν μεγάλο κόστος. Αντί λοιπόν να βάζουμε ως προμετωπίδα την αποτροπή της χρήσης χημικών σε μια τόσο κοντινή μας περιοχή , χημικά όπλα που ευθύνονται και για τα μεγάλα κύματα προσφύγων , μπαίνουμε σε μια κατάσταση να καταγγέλλουμε τις ΗΠΑ κλπ.

Λέω λοιπόν ότι η Ελλάδα πρέπει πάντα να δίνει προτεραιότητα στην άσκηση και εξάντληση των διπλωματικών προσπαθειών και βέβαια δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να είναι επιχειρησιακά εμπλεκόμενη σε αυτό. 

Εμείς ως ΝΔ ζητήσαμε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΟΗΕ και της ΕΕ που έχει τηρήσει μια ακατανόητη στάση απόστασης. Από αύριο όμως θα έχει η διπλωματία μια ακόμη ευκαιρία, καθώς θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια πρόταση της Γαλλίας που αφορά και τα χημικά και την ειρήνευση στη περιοχή και την οποία στηρίζουν ΗΠΑ, Βρετανία και άλλα κράτη και θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας.”

                                                    «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων