ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Αλλάζουν τα πάντα στην Υγεία – Μέσω οικογενειακού γιατρού οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Σε κλειδοκράτορα του συστήματος υγείας αναδεικνύεται ο οικογενειακός γιατρός, στην πλήρη εφαρμογή του θεσμού.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας ξεκινά το νέο σύστημα που θα προβλέπει την παραπομπή των ασθενών από τον οικογενειακό γιατρό για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Ανάστατοι οι γιατροί: Τέλος στα δικαιώματα των ασθενών

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που καλύπτει τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.
Μάλιστα η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει «τον επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό και θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του για την υπουργική απόφαση υπ’αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018), «με την οποία καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του καθώς τίθεται αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό δεν είναι υποχρεωτική , αφού ακόμα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι στα σπάργανα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος στις πρόσφατες προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων από τους γιατρούς.

Ωστόσο όποιος επιλέξει την παραπομπή από οικογενειακό γιατρό, θα εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα σε σχέση με τον πολίτη που θα απευθυνθεί μόνος του απευθείας στον ειδικό γιατρό.

Μάλιστα για τις ανάγκες του συστήματος παραπομπών, οι γιατροί των κέντρων Υγείας θα πρέπει να «δεσμεύουν» -σε πρώτη φάση- το 40% των προγραμματισμένων ημερήσιων επισκέψεων. Διευκρινίζεται ότι το σύστημα παραπομπών αφορά μόνο στα τακτικά περιστατικά.

Όπως αναφέρεται σε απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο οικογενειακός γιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, και εφόσον δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται τρεις κατηγορίες παραπομπών: η άμεση παραπομπή με ισχύ δέκα ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό γιατρό, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερών για μία επίσκεψη και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για όσες επισκέψεις απαιτούνται στον ειδικό γιατρό.

Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά, και έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την HΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), το σχετικό έντυπο θα εκτυπώνεται και ο πολίτης θα το πρέπει να το προσκομίσει στη Κέντρο Υγείας, το νοσοκομείο ή τον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.

Οπως τονίζεται στην απόφαση, «για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό μετά από παραπομπή, απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για το προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (e-ραντεβού της ΗΔΙΚΑ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα».

Σε δεύτερη υπουργική απόφαση, διευκρινίζεται ότι ποσοστό που αρχικά καθορίζεται στο 40% -και το οποίο θα βαίνει αυξανόμενο- των ημερήσιων προγραμματισμένων επισκέψεων των ειδικών γιατρών των Κέντρων Υγείας, θα δίδεται κατά προτεραιότητα σε πολίτες που θα έχουν λάβει παραπομπή.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, τουλάχιστον το 70% του μηνιαίου προγράμματος των γιατρών Κέντρων Υγείας καλύπτεται από προγραμματισμένες επισκέψεις, έως 10% από περιπτώσεις κατ’ οίκον ιατρικής περίθαλψης και διενέργεια δράσεων στην κοινότητα, και έως 20% από επισκέψεις εκτός προγράμματος. Η χρονική διάρκεια των προγραμματικών επισκέψεων όλων των ιατρικών ειδικοτήτων καθορίζεται στα 15 λεπτά, με εξαιρέσεις τις ειδικότητες της ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής (45 λεπτά), της παιδιατρικής, νευρολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας και οφθαλμολογίας (20 λεπτά), και της οδοντιατρικής, ορθοδοντικής (30 λεπτά).

Εγγραφή πολιτών στους Οικογενειακούς γιατρούς

Με παλαιότερη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ιατροί κλάδου ΕΣΥ, ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, που υπηρετούν και παρέχουν υπηρεσίες στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εγγράφουν εφ’ εξής πληθυσμό ευθύνης ως Οικογενειακοί Ιατροί».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι διοικήσεις των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να αναρτήσουν τη νέα εγκύκλιο σε εμφανές σημείο, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό.

Η υπαγωγή στους οικογενειακούς γιατρούς αφορά όλους τους πολίτες που διαθέτουν ΑΜΚΑ.

Ρόλο οικογενειακού ιατρού αναλαμβάνουν:

α) οι οικογενειακοί ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας

β) οι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής των Κέντρων Υγείας, τα οποία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, συνεχίζουν την λειτουργία τους με τον ίδιο ως τώρα τρόπο, χωρίς εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης, παρέχοντας υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο λοιπό πληθυσμό, και

γ) οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατροί, γενικής ιατρικής ή παθολογίας ή παιδιατρικής.

Μέχρι στιγμής όμως έχουν ανοίξει μόλις 20 ΤΟΜΥ όπου στην Αττική λειτουργούν μια μονάδα στην περιοχή της Ευγένειας στο Κερατσίνι μια στην Νίκαια, στο Περιστέρι και στα Καμίνια.

Ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης ορίζεται σε αναλογία ένας ιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες και ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά και ακόμη αναζητούνται οι γιατροί που θα στελεχώσουν το σύστημα.

Νίνα Κομνηνού

 

 

Print Friendly, PDF & EmailOne thought on “Αλλάζουν τα πάντα στην Υγεία – Μέσω οικογενειακού γιατρού οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων