ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Νόνη Καραγιάννη

Απέναντι σε μια ανθρώπινη απώλεια

Νόνη ΚαραγιάννηAπέναντι σε μια ανθρώπινη απώλεια πολλά είναι εκείνα που υποχωρούν για να δώσουν τη θέση τους σε άλλα που συμπυκνώνονται σε λέξεις όπως, θλίψη, οδύνη, θρήνος, σεβασμός.

Από την άλλη, η απώλεια ενός πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, εν ώρα πτήσης και επιχειρησιακής δραστηριότητας στο Αιγαίο, προσδίδει στο θάνατκι του, διαστάσεις εθνικού πένθους.

Κι αυτό δεν έχει ή δεν πρέπει να έχει την παραμικρή σύνδεση με εξάρσεις πατριδοκαπηλείας, εθνικιστικές κορώνες κι ανοησίες περί αναχαίτισης από Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα.

Υπάρχει και κάτι άλλο κανένας νεκρός δεν είναι ανώνυμος. Γιώργος Μπαλταδώρος είναι το όνομα του σμηναγού. Γιου, συντρόφου, πατέρα, φίλου, συναδέλφου. Κι αποτελεί ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού οχι μόνο στην μνήμη του, αλλά σε αυτά τα λίγα τα 34 χρόνια της ζωής του, η αναφορά στο όνομα του. Αν όχι στις μεταξύ μας συζητήσεις η τις σπασμωδικές αντιδράσεις στα social media αλλά στις ανακοινώσεις της Πολιτείας κι όσων επισήμως την εκπροσωπούν.

Για την ανακοίνωση του θανάτου του Γιώργου Μπαλταδώρου από τον Πάνο Καμμένο μέσω Τwitter, δεν υπάρχουν λόγια. Αν πει κανείς ντροπή είναι λίγο, αν μιλήσεις για καπηλεία είναι σαν να περιμένεις κάτι άλλο από τον Καμμένο. Στην αθλιότητα μέσω Τwitter του Καμμένου υπάρχει κι ένας χαρακτηρισμός: «μαχόμενος».

Δεν ξέρω τι ακριβώς φαντασιώνεται στα επιτραπέζια παιχνίδια του ο Καμμένος. Ξέρω ότι, στην Πολεμική Αεροπορία είναι πολλοί εκείνοι που παίρνουν τη δουλειά τους σοβαρά. Γιατί στα σοβαρά τώρα, εκεί έξω πάνω από το Αιγαίο, τα πράγματα είναι δύσκολα, πάντα ήταν δύσκολα. Δεν είναι τα επιτραπέζια του κάθε Καμμένου που φαντασιώνεται παιχνίδια πολέμου. Η πατριδοκαπηλεία δεν είναι ανέξοδο σπορ, ούτε οι εθνικιστικές εξάρσεις. Έχουν θύματα και κόστος.

Το άδικο, το αδιανόητο είναι ότι στην πλειοψηφία τους, οι εθνικιστές, οι επικίνδυνοι, παίζουν με τη ζωή των άλλων. Κι εδώ πάει το «Ντροπή» που δεν είναι ψυχολογική αντίδραση στο σοκ του θανάτου, είναι πολιτική θέση.

*Το άρθρο είναι ο πρόλογος της κυρία Νόνης Καραγιάννη στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα»

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων