ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
job center

Job Center:Το πρώτο ολοκληρωμένο Κέντρο Επανένταξης στην εργασία έκλεισε έναν χρόνο λειτουργίας

Το Job Center επιχειρεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, με στόχο την επανένταξη δημοτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στον τομέα της απασχόλησης της εταιρείας British American Tobacco Hellas και στην Αθήνα λειτουργεί σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 14, για τους πολίτες που προτείνονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Η έναρξη και η εξέλιξη

Από τις 24 Ιανουαρίου 2017 που άνοιξε, ήρθε για να υποστηρίξει τα άτομα που διέμεναν στις περίπου 40 Κοινωνικές Κατοικίες του Δήμου Αθηναίων, ώστε οι άνθρωποι αρχικά να βρουν στέγη και, στη συνέχεια, εργασία.

Πρόκειται για Έλληνες και μετανάστες, ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, που βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και λίγο πριν από την αστεγία. Περισσότερο έχουν ανάγκη για εργασία, αλλά υπόκεινται και σε συγκεκριμένους περιορισμούς. Ένα παράδειγμα είναι μια γυναίκα με καταγωγή από τη Γκάνα, η οποία μπορεί να εργαστεί μόνο τις ώρες που τα παιδιά της είναι στο σχολείο (9-12 το πρωί).

Συνεργασία με φορείς του Δήμου Αθηναίων

Στη συνέχεια, ωστόσο, λόγω της τεράστιας ζήτησης που υπήρξε και της επιτυχημένης πορείας του, το Κέντρο επεκτάθηκε και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που είχαν προσφύγει στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Φορείς του Δήμου Αθηναίων, όπως τα Πολυδύναμα Κέντρα που προσφέρουν εργασιακή συμβουλευτική, το ΚΥΑΔΑ, ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, καθώς και το Κέντρο Κοινότητας του δήμου, παραπέμπουν τα άτομα στο Job Center.

Η πρώτη κίνηση είναι η διεξαγωγή μιας συνέντευξης του ενδιαφερομένου με τον υπεύθυνο συντονιστή, προκειμένου να διαπιστωθεί η εργασιακή του ικανότητα. Το επόμενο βήμα είναι η διασύνδεση με τις επιχειρήσεις μέσω της εργασιακής συμβούλου του Κέντρου. Αν κριθεί ότι υπάρχει ανάγκη παραπομπής για υποστήριξη (ψυχολογική ή ανάπτυξης δεξιοτήτων), οι διαδικασίες προχωρούν παράλληλα.

job-center-1
job-center-2
job-center-3
job-center-4

«Από το καλοκαίρι έχουμε μια στενότερη συνεργασία με φορείς του Δήμου, ώστε από δικές τους παραπομπές να βλέπουμε άτομα που είναι ικανά και πρόθυμα για εργασία», λέει στον Αθήνα 9.84 η Ελισάβετ Γεωργίου, εργασιακή ψυχολόγος και έχουσα την επιστημονική ευθύνη του Job Center. Το τελευταίο σχετίζεται με τη σωματική ή νοητική τους κατάσταση, αλλά και το δικαίωμά τους να εργαστούν νόμιμα στη χώρα μας. Γενικά, στα 100 άτομα, τα 60 είναι αλλοδαποί και τα 40 Έλληνες. Τα περισσότερα προέρχονται από την Αφρική (Νιγηρία, Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού) και από την Αλβανία.

Οι ωφελούμενοι

Κατά την εξάμηνη πιλοτική λειτουργία του Job Center (Φεβρουάριος– Ιούλιος 2017) οι ωφελούμενοι ανήλθαν σε 88. Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το Κέντρο επισκέφθηκαν έστω και μια φορά 149 ωφελούμενοι, εκ των οποίων οι 96 αποδείχθηκαν ικανοί για εργασία με ή χωρίς περιορισμούς και οι 66 εργάστηκαν ή συνεχίζουν να εργάζονται με σχέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους.

«Ανάλογα με το προφίλ και τις δεξιότητες του καθενός, προσπαθήσαμε να στοχεύσουμε εργοδότες που θα μπορούσαν να τους απασχολήσουν», συνεχίζει η κ. Γεωργίου. Έχει διαπιστωθεί ότι το δυσκολότερο κομμάτι είναι η παραμονή των ατόμων στην εργασία τους, για διάφορους λόγους.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι έρχονται με πολύ λίγα εφόδια: χωρίς να ξέρουν καλά ελληνικά ή χωρίς καθόλου επαγγελματική εκπαίδευση. «Διαπιστώσαμε ότι ήταν ευκολότερο να απορροφηθούν σε εταιρείες καθαρισμού, φύλαξης και φροντίδας ηλικιωμένων. Έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο εργοδοτών που κάνουν επιλογή προσωπικού χαμηλών προσόντων, αλλά δεν περιοριζόμαστε εκεί. Το τελευταίο διάστημα κλείνουμε συνεργασίες με ΜΚΟ, στις οποίες παραπέμπουμε άτομα για να αναπτύξουν δεξιότητες.

Παράλληλα, με τη χρηματοδότηση της British American Tobacco Hellas υλοποιείται και ένα πρόγραμμα κατάρτισης και επαγγελματικών δεξιοτήτων, με ειδικά σχεδιασμένα μαθήματα αγγλικών, εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και διοικητικής υποστήριξης που οδηγούν σε πιστοποίηση. Επίσης, κάνουμε βιωματικά εργαστήρια για να υποστηρίξουμε την εύρεση εργασίας, διαθέτουμε πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Έτσι, βλέπουμε την έννοια της απασχολησιμότητας ολιστικά. Φιλοσοφία μας δεν είναι μόνο η τοποθέτηση, αλλά το να παραμένει κανείς εργασιακά ενεργός και απασχολήσιμος».

Οι δυσκολίες

Όσο για τις δυσκολίες του πρώτου χρόνο; «Ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι άτομα από ευάλωτες ομάδες καλύφθηκαν εν μέρει με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κι έτσι αντιμετώπισαν ένα σοβαρό δίλημμα σχετικά με τη σκοπιμότητα της εύρεσης εργασίας. Αν το επίδομα τούς απέφερε 350 ευρώ, γιατί να ψάξουν για μια δουλειά με 300; Οπότε, δουλέψαμε το μοντέλο της ανταποδοτικότητας. Είναι κάτι που θέλουμε να περάσουμε ως ιδέα. Είχαμε την περίπτωση ενός κυρίου 71 ετών από τη Νιγηρία, ο οποίος για να μας δείξει την ευγνωμοσύνη του που βρήκαμε δουλειά στα δύο του παιδιά, έρχεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και μας βοηθάει εθελοντικά στα βιωματικά σεμινάρια που διοργανώνουμε».

Προς το παρόν, το Job Center είναι ανοιχτό Τρίτη και Πέμπτη, 10:00-16:00. Κάποιες ώρες της ημέρας, συνήθως μέχρι τις 12:00, η ροή του κόσμου είναι μεγαλύτερη. Από τις αρχές Απριλίου, λίγο μετά το Πάσχα, θα λειτουργεί καθημερινά, απλώς δεν θα είναι ανοιχτό για το κοινό όλες τις μέρες. Οι επαφές με τις επιχειρήσεις και η δουλειά υποστήριξης και προώθησης των βιογραφικών δεν μπορούν να γίνουν τις ώρες κοινού.

Επισκεψιμότητα

Η επισκεψιμότητα, όπως λέει η κ. Γεωργίου, αυξάνει διαρκώς λόγω των περισσότερων παραπομπών: «Από τους ωφελούμενους των Κοινωνικών Κατοικιών, πήγαμε και σε άλλους φορείς. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη έρχονται περίπου 10 άτομα για να εξυπηρετηθούν με ατομικές συνεδρίες και προσέγγιση. Αρκετές φορές ξαναέρχονται, κάτι που επιδιώκουμε κι εμείς. Ορισμένοι προσέρχονται πιο έτοιμοι και συνειδητοποιημένοι ότι το βασικό ζήτημα είναι η διασύνδεση, ωστόσο κάποιοι άλλοι χρειάζονται καθοδήγηση».

Σταδιακά, ο στόχος είναι ο δήμος Αθηναίων να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία του Job Center, με την British American Tobacco να έχει ήδη καλύψει τα βασικά έξοδα του πρώτου χρόνου.

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι πολύ καλή όταν δημιουργεί πράγματα που μπορούν να παραμείνουν κάπου ως κληρονομιά και να μη χαθούν», τονίζει με νόημα η κ. Γεωργίου.

Γιώργος Κυριακίδης 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων