ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Πως θα εξασφαλίσετε παροχές Υγείας – Όροι και προϋποθέσεις

Τους όρους για την υγειονομική κάλυψη των ασφαλισμένων από τον ΕΦΚΑ, καθορίζει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.

Στον Κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ υπάγονται για παροχές υγειονομικής περίθαλψης οι άμεσα ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και τα μέλη οικογενείας τους, των πρώην Κλάδων Υγείας των παρακάτω ασφαλιστικών οργανισμών που εντάχθηκαν από 1.1.2017 στον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα οι υπαγόμενοι στην ασφάλιση:

α) του τ. Κλάδου Ασθένειας του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., του Τομέα Ασφαλισμένων του Δημοσίου και του Τομέα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων,
β) του τ. Κλάδου Υγείας του Ο.Α.Ε.Ε.,
γ) του τ. Κλάδου Υγείας του Ο.Γ.Α.,
δ) του τ. Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Α.,
ε) του τ. Κλάδου Υγείας του Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. και
στ) του τ. Κλάδου Υγείας του Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.

Ένσημα

Ειδικότερα, το όριο των ενσήμων ανά περίπτωση για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από την 1.3.2018 έως 28.2.2019, ορίζεται ως εξής:

Για τους μισθωτούς, απαιτούνται 75 ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την προσέλευση ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Για τους μη μισθωτούς απαιτούνται τρεις μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την προσέλευση ή την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου, εφόσον έχουν καταβάλει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Για τους εργάτες γης απασχολούμενους σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ – αμειβόμενους με εργόσημο παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει 150 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα κάλυψης για υγειονομική περίθαλψη των υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ κατά τη διάρκεια της άδειας άνευ αποδοχών που λαμβάνουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων πέραν του ενός μηνός. Προϋπόθεση είναι να καταβάλλουν οι ίδιοι την μηνιαία εισφορά ασφαλισμένου και εργοδότη.

Ειδικές περιπτώσεις

Σύμφωνα με την τροπολογία, θα μπορούν να ασφαλίζονται από τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και τα άγαμα τέκνα που σπουδάζουν σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα /Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ή στο «Μεταλυκειακό έτος- τάξη μαθητείας».

Το ίδιο ισχύει και για τα ανάδοχα τέκνα, τα τέκνα με αναπηρία άνω του 67% που εργάζονται ή απασχολούνται είτε για βιοποριστικούς λόγους είτε για λόγους εργασιοθεραπείας ή  απασχολησιοθεραπείας και τα γεννημένα χωρίς γάμο των γονέων τους εγγόνια, εφόσον ο γονέας δεν ασφαλίζεται από ίδιο δικαίωμα.

Επιπλέον, παρατείνονται εκ νέου μέχρι τις 28.02.2019 (έληξε 28.02.2018) η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγειονομικής περίθαλψης των:

– Εργαζομένων στην επιχείρηση με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος.

– Αναβατών ιπποδρομιών, των μαθητευόμενων αναβάτων και των προπονητών δρομώνων ίππων,και των μελών της οικογένειας τους, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.

Χορηγείται ασφαλιστική κάλυψη για παροχές υγειονομικής περίθαλψης έως τις 28.02.2019 και στα πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως μέλη Δ.Σ. Α.Ε. και λαμβάνουν αμοιβή, καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους.

Άνεργοι, υπερήλικες, οφειλέτες

Παρατείνονται εκ νέου έως τις 28.02.2019 (έληξε 28.02.2018) η κάλυψη από τον Ε.Φ.Κ.Α. για παροχές ασθένειας σε είδος των:

– Ασφαλισμένων του τέως Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (τ. Ο.Α.Ε.Ε.).
– Ασφαλισμένων του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, του Τομέα Ασφάλισης Νομικών και του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (τ. Ε.Τ.Α.Α.).
– Υπερηλίκων ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α.
– Ανέργων, ηλικίας άνω των 29 μέχρι 55 ετών.

Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα μέχρι και 28.02.2019 και σε ασφαλισμένους του πρώην Ο.Γ.Α. που έχουν οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α., εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας για όσο χρονικό διάστημα ορίζει η απόφαση αυτή.

Δημήτρης Κωστάκος

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων