ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
Νόνη Καραγιάννη

Φοβόμαστε τις απώλειες που στενεύουν τη σκέψη μας

Νόνη ΚαραγιάννηΚοιμηθήκαμε με το «τέλος» του Μέγκα, ξυπνήσαμε με τον θάνατο του Στίβεν Χόκινγκ. «Δεν υπάρχει Παράδεισος, έλεγε, η μετά θάνατον ζωή, αυτό είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι». Φοβόμαστε το σκοτάδι, το μαύρο το γκρίζο. Φοβόμαστε τις απώλειες σχεδόν καθημερινές. Αυτές που στενεύουν την σκέψη μας, γκριζάρουν την αισθητική μας, ρίχνουν σκιές και κλείνουν «παράθυρα» δημοκρατίας. Γιατί είναι θέμα ποιότητας και εύρους της δημοκρατίας η ενημέρωση.

Κι όταν κλείνει ένα Μέσο Ενημέρωσης στενεύουν, μικραίνουν και τα περιθώρια δημοκρατίας. Δεν θα μπω στην συζήτηση που λέει ότι τα ΜΜΕ είναι επιχειρήσεις κι ακολουθούν τους νόμους της αγοράς. Και δεν θα μπω γιατί είμαι σίγουρη ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μου στο Μέγκα που συνέχισαν να κάνουν τη δουλειά τους απλήρωτοι, δεν το έκαναν γιατί πίστευαν στην κερδοφορία η μη της επιχείρησης που δούλευαν, αλλά για να υπερασπιστούν την ενημέρωση συστατικό στοιχείο, φύση της δουλειάς όλων όσοι εργαζόμαστε στα ΜΜΕ.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ειπωθούν για τις τεράστιες ευθύνες των επιχειρηματιών -ένας εξ αυτών βρέθηκε πρόσφατα στην λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη-η σκιά όμως της πολιτικής ευθύνης θα είναι πάντα βαριά και θα ακολουθεί την κυβέρνηση.

Όπως ακριβώς ακολουθούσε και την προηγούμενη το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Δεν θα ισχυριστώ ότι στα ΜΜΕ ο κόσμος είναι αγγελικά πλασμένος, δεν είμαι και βέβαιη άλλωστε ότι χρειαζόμαστε αγγέλους.

Ορισμένες σταθερές βάσεις χρειαζόμαστε και κάποιες νησίδες ποιότητας κι αισθητικής. Χρειαζόμαστε ακόμα κι ορισμένους υψηλούς συμβολισμούς. Ένας από αυτούς είναι και η ποιότητα στην ενημέρωση, την πληροφορία, την είδηση.

*Το άρθρο είναι ο πρόλογος της κυρίας Νόνης Καραγιάννη στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων