14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κίτρινη γραμμή υπέρ των δημόσιων χώρων

Διαβάστε επίσης

Με μια ευδιάκριτη κίτρινη γραμμή στους πεζόδρομους, ο δήμος Αθηναίων ρίχνεται στη «μάχη» για την προάσπιση δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα.

Πρόκειται για ένα μέτρο, που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολυσύχναστους πεζόδρομους της πρωτεύουσας. Μια κίτρινη γραμμή, οριοθετεί τα σημεία εντός των οποίων τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορούν να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα.

Οι πρώτες κίτρινες γραμμές έχουν ήδη σχεδιαστεί στους πεζόδρομους της Αγ. Ειρήνης, στο κέντρο της πόλης και της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι. Με βάση τον προγραμματισμό, το μέτρο, θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο Κολωνάκι, καθώς και στην περιοχή Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη.

Η πρωτοβουλία είναι συνέχεια του νέου κανονισμού που εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2018, που προβλέπει ότι σε πεζοδρόμους πλάτους άνω των 5,5 μέτρων, θα πρέπει να αφήνεται ελεύθερος δρόμος για τους πεζούς σε πλάτος 3,5 μέτρων (δεν επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα σε πεζόδρομους μικρότερων των 5,5 μέτρων).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, η ενημέρωση για τη σηματοδότηση των ορίων, έγινε με ανοιχτή επιστολή του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, προς τους Αθηναίους. Πρόκειται για μια κίνηση με διπλό στόχο: από τη μία να εκθέσει τον επιχειρηματία που παρανομεί στα μάτια του κόσμου, από την άλλη να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τον δημόσιο χώρο.

Περιγράφοντας την κίτρινη γραμμή, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι θα είναι «η γραμμή που θα χωρίζει τη νομιμότητα από την αυθαιρεσία, την υγιή αντίληψη για τη χρήση του δημόσιου χώρου από την παρανομία, τα δικαιώματα των πολλών από την επιδεικτική αδιαφορία των λίγων».

Πολίτες με τους οποίους μιλήσαμε, καλούν τον δήμαρχο, να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση του μέτρου, ώστε να αποδοθούν, όπως λένε, στους πολίτες πεζόδρομοι και πλατείες που είχαν καταληφθεί εδώ και καιρό από καταστηματάρχες.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των καταστηματαρχών, θεωρεί σωστό το συγκεκριμένο μέτρο και συμμορφώνεται με την οριοθέτηση των χώρων για τα τραπεζοκαθίσματα. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις με μια μειοψηφία καταστηματαρχών να συνεχίζει να αγνοεί το μέτρο, συνεχίζοντας την αυθαιρεσία και την αντικοινωνική συμπεριφορά, καταλαμβάνοντας τους δημόσιους χώρους και «φλερτάροντας» με τα τσουχτερά πρόστιμα της δημοτικής Αστυνομίας.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα