ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Πρόδρομος Προδρόμου: “Για να συνεχίσει να συζητά με την ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής, στη Βάρνα”

Η Τουρκία για να συνεχίσει να συζητά με την ΕΕ θα πρέπει, στη Βάρνα, να δώσει δείγματα γραφής” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Βασίλη Πάικο , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδόμου.


Αναλυτικά :

 

                                      *ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Παίζεται ένα παιγνίδι έντασης από την Τουρκία και η επιδίωξή της είναι και εδώ ενδεχομένως να δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπάρχουν αμφισβητήσεις ή εκατέρωθεν διεκδικήσεις, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Τουρκική πλευρά δεν έχει ανανεώσει την Navtex που είχε εκδώσει προηγουμένως. Εχει εκδώσει νέα ειδοποίηση η οποία πρέπει να το πούμε ότι δεν επηρεάζει την διέλευση .

Εμείς προσπαθούμε παραμένουμε ψύχραιμοι. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιγνίδι της έντασης που θέλει η Άγκυρα.Το ενεργειακό πρόγραμμα προωθείται κανονικά και αυτό που συνέβη στην προηγούμενη περίπτωση με την ΕΝΙ, ήταν ένα επεισόδιο. Οι εργασίες από την EXON ξέρουμε ότι θα γίνουν και από την ίδια την εταιρεία και έχει βγει και κάποια ανακοίνωση. Ούτε αυτή η συζήτηση με τον Αμερικανικό στόλο νομίζω ότι σχετίζεται. Ο Αμερικανικός στόλος είναι εδώ συνήθως και για άλλους λόγους.”

                          *ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ

Η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πριν από 4-5 ημέρες, ότι η στάση των ΗΠΑ παραμένει η ίδια, όχι μόνον αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ευνοεί και τη συνέχιση των ερευνών από Κυπριακής πλευράς, καλώντας μάλιστα την Τουρκία να σταματήσει τη λογική της έντασης”

                                                      *ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Βλέπουμε πως διαμορφώνεται το διεθνές σκηνικό.Η Τουρκία συμπεριφέρεται πλέον με λεονταρισμούς έναντι κάθε πλευράς , είναι κάποιες πολιτικές, οι οποίες ξεφεύγουν ακόμα και από τα δικά μας δεδομένα, εννοώ τα Κυπριακά, τα Ελληνοτουρκικά γενικότερα και ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει αυτή τη λογική. Εμείς επιμένουμε διότι έχουμε και τους Τουρκοκυπρίους, που προσπαθούν να εκτρέψουν τη συζήτηση για λύση του Κυπριακού σε συζήτηση για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί ως κράτος και είναι τα κράτη που έχουν ΑΟΖ. Δεν είναι ούτε ομάδες μέσα στα κράτη,ούτε κοινότητες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εκ μέρους όλων των πολιτών και το όφελος που θα υπάρχει , θα είναι για όλους. Και για τους Ελληνοκυπρίους και για τους Τουρκοκυπρίους, για τους πάντες”

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΒΕΤΟ ΣΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Να πούμε ξεκάθαρα ότι εμείς δεν λειτουργούμε με λογική αντιποίνων. Δεν είναι αυτό που επιδιώκουμε, ούτε είναι σκοπός μας να ξεκόψουμε την Τουρκία από την ευρωπαϊκή πορεία. Όμως, έχουμε κάποιους μοχλούς πίεσης επιρροής των πραγμάτων, φθάνοντας στο σημείο να αποτελέσει ζήτημα το αν μπορεί να γίνει η συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα,υπό αυτές τις περιστάσεις. Και αν γίνει όμως, θα είναι μια ευκαιρία να τεθούν ξανά κάποιες προϋποθέσεις. Εκεί θα τεθεί και κάτι που μετράει για την Τουρκία. Το μεγάλο κονδύλι , τα δισεκατομμύρια ως ανταπόδοση για το προσφυγικό. Άρα λοιπόν και στη περίπτωση που θα γίνει η συνάντηση στη Βάρνα, θα πρέπει να μπει ξεκάθαρα το θέμα ότι η Τουρκία για να συνεχίσει να συζητά με την ΕΕ θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής”

                                                     «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων