ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
iraklidon_thisio

Ο λιλιπούτειος αρχαιολογικός χώρος του Θησείου

Στην οδό Ηρακλειδών στη συμβολή της με την Ερυσίχθονος, στο Θησείο υπάρχει ένας καλαίσθητος λιλιπούτειος αρχαιολογικός χώρος.

Διατηρεί την αίγλη του παρότι βρίσκεται περικυκλωμένος από παλιές πολυκατοικίες και παραμελημένες νεοκλασικές κατοικίες. Τρία ξύλινα παγκάκια συμπληρώνουν το «υπαίθριο μουσείο» που αποτελεί και το τέλος του πεζόδρομου της Ηρακλειδών.

Μυστικό αρχαιολογικό χώρο , της γειτονιάς τους τον χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

iraklidon_thisio

Ιστορία

Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας Αθήνας, γνωστό ως Προτείχισμα, το οποίο ανεγέρθηκε το 4ο π.χ. αιώνα. Αποκαλύφθηκε κατά την διενέργεια 2 ανασκαφών το 1907 και το 1985.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στο σημείο τοποθετούνται κατά κανόνα οι Πειραϊκαί Πύλαι του τείχους.
Παρότι μόνο το βόρειο τμήμα τους έχει ανασκαφεί και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για την ταυτοποίησή τους, η μέθοδος κατασκευής τους και η ανακάλυψη ενός αρχαίου δρόμου που οδηγούσε εδώ από τον Πειραιά συνηγορούν στην υπόθεση ότι πρόκειται για την Πειραϊκή Πύλη.

iraklidon_thisio

Η γραφική συνοικία του Θησείου έτσι ή άλλως αποτελεί «υπαίθριο μουσείο» τέχνης και αρχιτεκτονικής με μνημεία και κατάλοιπα όλων των εποχών, που αφηγούνται τη μακραίωνη ιστορία της Αθήνας.

iraklidon_thisio

 

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων