ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

«Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής»

«Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής» είναι ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που υπογράφει ο Χάβαρντ Μπούστνες και είναι παραγωγή Νορβηγίας, Φιλανδίας και Δανίας το 2017

του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη

Παίχτηκε χθες το βράδυ στο φετινό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και είμαι περίεργος το πως το πιο σχετικό δια μέσω με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα προέρχεται από το άλλο άκρο της Ευρώπης, τη Νορβηγία δηλαδή.

Ο σκηνοθέτης προσπαθώντας να αναζητήσει τα αίτια για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αντί να πλησιάσει τα λιγότερο ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, βρίσκει τρεις γυναίκες, μια μητέρα (του Γερμενή), μια σύζυγο (του Ηλιόπουλου) και μια κόρη (του Μιχαλολιάκου).

Τις ακολουθεί με την κάμερα του, στις καθημερινές τους δραστηριότητες, που συγχρόνως μιλάνε και στον φακό για τους δικούς τους ανθρώπους, την σχέση τους με το κόμμα αλλά και τη ζωή τους.

Η μάνα του Γερμενή δέχεται το πάθος μιας Ελληνίδας μανας, η γυναίκα του Ηλιόπουλου -που είναι και μια όμορφη γοητευτική γυναίκα- βγάζει το πάθος της ερωτευμένης συζύγου, η κόρη του Μιχαλολιάκου λατρεύει τον πατέρα της.

Η καμπή της δολοφονίας του Φύσσα

Μια από τις επιτυχίες του ντοκιμαντέρ είναι πως ο σκηνοθέτης ξεκινά την δουλειά του πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την συνεχίζει μετά, παρακολουθώντας το πως αυτές οι γυναίκες μετά ενόσω οι άντρες τους είναι στη φυλακή, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και αγωνίζονται αφενός για τους δικούς τους ανθρώπους, αφετέρου για το κόμμα τους.

Και βλέπεις το πως από μάνα, σύζυγος και κόρη, γίνονται μαινάδες αυτής της ιστορίας. Ο σκηνοθέτης Νορβηγός γαρ, έχει μείνει και λίγο άλαλος από αυτά που βλέπει από την ελληνική πραγματικότητα και προσπαθεί να εξηγήσει αυτά που βλέπει μέσα από την δική του εμπειρία.

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το ονομάσω ντοκιμαντέρ ακριβώς ή μία μεγάλη έρευνα, ένα ρεπορτάζ μιάμισης ώρας, πάντως γίνεται με αγαθές προθέσεις που δεν ξέρω κατά πόσο ευοδώνονται. Ένα πλήθος αρχαϊκού υλικού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που μάζεψα και εγώ συν το σχόλιο του σκηνοθέτη, συν κάποιες εικόνες, ακόμα και από τις ίδιες που θα έπρεπε να τρομάζουν λογικά τον μέσο άνθρωπο και τον μέσο ψηφοφόρο, φοβάμαι πως μόνο φόβο δεν προκαλούν αντιθέτως μεγαλώνουν περισσότερο τον «μύθο» της συγκεκριμένης παράταξης ως προς τους θαυμαστές της αλλά όχι μόνο.

Η μάνα, σύζυγος και η κόρη σε αυτή τη χώρα, θεωρούνται πρόσωπα ιερά ακόμα και να δρούν ενάντια στην κοινωνία

Μπορεί η γυναίκα σε πολλά θέματα να μην έχει καταφέρει να κατακτήσει τα δικαιώματα της στην Ελλάδα, αλλά η μάνα, σύζυγος και η κόρη σε αυτή τη χώρα, θεωρούνται πρόσωπα ιερά ακόμα και να δρούν ενάντια στην κοινωνία, ενάντια στη δημοκρατία, ενάντια σε όλα.

Η ιδιότητα τους μοιάζει ξαφνικά σαν να τους δίνει συγχωροχάρτι, πράγμα φυσικά όπου δεν είναι και το καλύτερο, σε ένα ντοκιμαντέρ που θα έπρεπε να προκαλεί ανατριχίλα με αυτά που δείχνει, αλλά στη μεγάλη αίθουσα του Ολύμπιον το κοινό που την είχε γεμίσει, ένα κοινό υποτίθεται ενός επιπέδου, περισσότερο απ’ ότι κατάλαβα γελούσε σε στιγμές που δεν έπρεπε παρά θύμωνε.

Υπάρχει μια θεωρία πως σε τέτοια πράγματα ειδικά είναι καλύτερο να τα αγνοείς παρά να τα προβάλλεις, έστω και αρνητικά, γιατί και αυτό το πράγμα τους δίνει τροφή να αναπτυχθούν. Φοβάμαι δε πως αυτή η θεωρία ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το ντοκιμαντέρ.

Η δημοσιογραφική δεοντολογία που πρέπει να εναποθέτουμε όλοι τις απόψεις τους δεν βοηθάει ιδιαίτερα, γιατί ο λόγος των δυο ανθρώπων, ο λόγος της ακροδεξιάς, ο λόγος του φασισμού, είναι ένας κοινώς αποδεκτός λόγος που λέει πράγματα γενικώς αποδεκτά και αρεστά, οπότε λίγο ως πολύ όλοι τον αποδέχονται χωρίς να σκεφτούν πιο στόμα τον εκφράζει.

Από την άλλη το πάθος αυτών των γυναικών τους δίνει μια ένταση συναισθηματική και επειδή ο καθένας μας έχει τη δική του αλήθεια, κινδυνεύεις στο τελός να ξεχάσεις την δική σου.

Η ταινία μοιάζει να ωφελεί τη Χρυσή Αυγή

Η ταινία «Τα κορίτσια της Χρυσής Αυγής», με όλη την ευγενική προσπάθεια του δημιουργού της για το αντίθετο, φαίνεται μάλλον να ωφελεί αντί να βλάπτει την Χρυσή Αυγή γιατί οι διαφορετικές και ήρεμες τοποθετήσεις του δημιουργού της πνίγονται από την ένταση των ανθρώπων και δη των «κοριτσιών».

Σύμφωνα με τη θεωρία του δημιουργού της ταινίας, ίσως η μεγάλη άνοδος της Χρυσής Αυγής πριν τις εκλογές του 2015 και μετά τη δολοφονία του Φύσσα, μπορεί να οφείλεται στο ότι βγήκανε αυτές οι γυναίκες μπροστά. Ίσως.

Τελικά η μη ισότητα των φύλων στην Ελλάδα από μια άποψη να ωφελεί, ακόμα και γυναίκες με τέτοια πιστεύω.

Πάντως η φωνή ενός ηλικιωμένου στη λαϊκή που απάντησε σε μια χρυσαυγίτισσα πως θυμάται ακόμα την κατοχή και το τι συνέβη τότε και δεν θέλει να τα ξαναζήσει, πνίγηκε σ’ έναν χείμαρρο γέλιου από την πλατεία του σινεμά.

Το μίσος που πηγάζει από αυτό το κόμμα και τα πρόσωπα που το αποτελούν, είναι ένα στοιχείο όπου θα έπρεπε να προσεχθεί από τους ανθρώπους που θα δουν αυτό το φιλμ. Τους ανθρώπους που σκέφτονται βέβαια, ενημερώνονται και μπορούν να διακρίνουν το καλό από το κακό και όχι από τους εξυπνάκηδες του ίντερνετ.

Πάντως μια έντιμη και σοβαρή δουλειά και με όλα τα ελατώμματά της που πιστεύω πως περισσότερο απ’ όλα πηγάζουν από την εθνικότητα του δημιουργού της -τόσο μακρινή από εμάς- αξίζει τον κόπο να έβλεπε κάποιος και οπωσδήποτε κάτι ανάλογο από Έλληνα δεν έχει γίνει.

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων