ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
actionaid_imera _ginekas

Είσαι πολύ δυνατή. Το ξέρεις;

Εστιάζοντας στη δύναμη των γυναικών, η ΑctionAid, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, παρουσιάζει, ένα πολύ συγκινητικό βίντεο και μας παρακινεί να πούμε στις γυναίκες που υπάρχουν στη ζωή μας: Είσαι πολύ δυνατή. Το ξέρεις;

Ο στόχος

Σε όλες τις χώρες δράσης της οργάνωσης, σκοπός της ActionAid είναι πάντα η ενδυνάμωση των γυναικών. Να μπορούν οι ίδιες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά του. Να σταθούν στα πόδια τους και να συνειδητοποιήσουν αυτή τη δύναμη, που όπως φαίνεται και στο βίντεο, όλες οι γυναίκες έχουν μέσα τους. Δύναμη στην οποία στηρίζονται και αλλάζουν τον κόσμο.

Το video

Γυναίκες από την Ουγκάντα, την Ελλάδα, το Ιράν, το Ιράκ, την Γκάνα, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν. Γυναίκες που αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τους φόβους τους, που ξεπερνούν τα εμπόδια και καθημερινά καταγράφουν μικρές και μεγάλες νίκες, στέλνουν ένα μήνυμα ενδυνάμωσης στις γυναίκες όλου του κόσμου.

Η ActionAid

Η ActionAid από την αρχή της ίδρυσής της, έχει επιλέξει να είναι δίπλα στις γυναίκες στον αγώνα τους για μία πιο δίκαιη ζωή, χωρίς βία και διακρίσεις. Στοχεύει στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωσή τους. Δουλεύει για την πρόσβαση όλων των κοριτσιών στην εκπαίδευση και τις στηρίζει να αποκτήσουν ίσο ρόλο στην οικογένεια και την κοινωνία.

«Εδώ και 20 χρόνια η ActionAid Ελλάς είναι στο πλευρό εκατομμύρια γυναικών», λέει στον Αθήνα 9.84 η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης Σίσσυ Γκουρνέλου. «Για εμάς κάθε κορίτσι που επιστρέφει στο σχολείο, κάθε γυναίκα που μαθαίνει και διεκδικεί τα δικαιώματά της, κάθε γυναίκα που κινητοποιείται και αλλάζει τη ζωή της είναι μία μεγάλη νίκη. Σκοπός του βίντεο που δημιουργήσαμε φέτος, είναι να υπενθυμίσει σε όλες τις γυναίκες ότι είναι δυνατές και ότι χάρη σε αυτή τη δύναμη καταφέρνουν να ξεπερνούν μικρά και μεγάλα προβλήματα. Είναι κάτι που μπορεί στην καθημερινότητά μας ίσως να ξεχνάμε. Η ActionAid θέλει φέτος να υπενθυμίσει σε όλες τις γυναίκες αυτή ακριβώς τη δύναμη που υπάρχει στέλνοντας ένα μήνυμα ενδυνάμωσης. Η ενδυνάμωση των γυναικών είναι άλλωστε στον πυρήνα της δράσης της οργάνωσης τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα».

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, στο Επίκεντρο, η οργάνωση στηρίζει τις γυναίκες παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομικές και λογιστικές συμβουλές, βοήθεια για εύρεση εργασίας ενώ δημιουργεί και ποικίλα ομαδικά εργαστήρια ενδυνάμωσης.

actionaid

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 1995 μόλις 13 χώρες είχαν θεσπίσει νόμους κατά της ενδοοικογενειακής βίας ενώ το 2016 ο αριθμός είχε φτάσει τις 137. Το 2011 το ποσοστό των γυναικών που είχαν δικό τους τραπεζικό λογαριασμό έφτανε 47% ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 2014 ήταν 58%.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου τα δύο τρίτα των χωρών στις αναπτυσσόμενες περιοχές πέτυχαν την ισότητα των φύλων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ σε 46 χώρες, οι γυναίκες σήμερα κατέχουν πάνω από το 30% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια.

actionaid_imera _ginekas

Μέσα σε ένα χρόνο η ActionAid στήριξε 324.000 γυναίκες σε 30 χώρες να κινητοποιηθούν και να ανακόψουν τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών. Ακόμα, 55.000 γυναίκες σε 20 χώρες απέκτησαν δικό τους εισόδημα και κατάφεραν να έχουν έτσι πιο ισότιμη θέση στην κοινότητά τους. Οι ίδιες δεν δέχονται πια να παντρεύουν τα παιδιά τους πρόωρα, να υπόκεινται σε πρακτικές κλειτοριδεκτομής ή να τους ασκείται ενδοοικογενειακή βία. Έχουν ενδυναμωθεί και απαιτούν δικαιοσύνη όταν καταπατώνται τα δικαιώματά τους.

actionaid

Φωτογραφίες: ActionAid

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων