ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
via_kata_ginekon

Ένα καταφύγιο για τις γυναίκες θύματα βίας στην Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Αθήνα 9.84 ξανα -συστήνει τον Ξενώνα Φιλοξενίας για γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους, του δήμου Αθηναίων.

Με την ελπίδα και την ευχή πως στο μέλλον θα μιλάμε για μέτρα πρόληψης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και όχι τόσο για τα μέτρα αντιμετώπισής του.

via_kata_ginekon

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί την δέκατη κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες ηλικίας 16 έως 44 ετών.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2017, έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων. Ωστόσο, αν λάβει κάποιος υπόψη του το λεγόμενο «σκοτεινό αριθμό» της εγκληματικότητας τα πραγματικά ποσοστά δεν μπορούν να είναι γνωστά, αφού περίπου μόνο 1 στα 20 περιστατικά καταγγέλλονται στην αστυνομία.

Ο Ξενώνας 

Ο Ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του δήμου Αθηναίων λειτουργεί από το 2014, καθημερινά όλο το 24ωρο.

Παρέχει προσωρινή (3 μήνες με δυνατότητα παράτασης), ασφαλή φιλοξενία, πληροφόρηση και ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες θύματα σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας και τα παιδιά τους. Επίσης παρέχεται και νομική συμβουλευτική μέσω παραπομπών στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γ.Γ.Ι.Φ.
Στο προσωπικό του ξενώνα συγκαταλέγονται: ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, παιδοψυχολόγος.
Έχει δυναμικότητα 20 δωματίων και έχει φιλοξενήσει στα 4 χρόνια της λειτουργίας του, 100 γυναίκες με τα παιδιά τους εκ των οποίων 44 Ελληνίδες, 34 πρόσφυγες και 42 μετανάστριες.

via_kata_ginekon

«Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με ενδοοικογενειακή βία λέει στον Αθήνα 9.84 η Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του δήμου Αθηναίων. «Είναι ο μοναδικός ξενώνας στην Ελλάδα που λειτουργεί όλο το 24ωρο και δέχεται και έκτακτα περιστατικά. Όταν το συμβάν είναι επείγον οι γυναίκες δεν χρειάζεται να περάσουν την διαδικασία του Συμβουλευτικού Κέντρου, που συνήθως προηγείται μιας προγραμματισμένης ένταξης στον ξενώνα.

«Αυτήν τη περίοδο στον Ξενώνα φιλοξενούνται 8 γυναίκες.¨Όλες οι υπόλοιπες κατάφεραν να βρουν τον δρόμο τους» τονίζει η κα Στρατηγάκη. «Ελάχιστες επέστρεψαν στους συζύγους τους. Προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες έτσι ώστε να σταθούν στα πόδια τους, να βρουν δουλειά, να ανεξαρτητοποιηθούν. Ταυτοχρόνως φροντίζουμε να γραφτούν τα παιδιά στο σχολείο, να βρεθούν θέσεις στα κοντινότερα σχολεία, να γίνει ο εμβολιασμός των παιδιών και ό,τι άλλο». χρειάζεται.

Πρόληψη

«Το θέμα της πρόληψης του φαινομένου της έμφυλης βίας είναι πολυδιάστατο, εξηγεί η κα Στρατηγάκη. «Μέχρι τώρα η πολιτεία έχει εστιάσει σε μέτρα και καμπάνιες αντιμετώπισης. Πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι φορείς. Οι κακοποιημένες γυναίκες δύσκολα κάνουν το βήμα να καταγγείλουν τους συζύγους τους ή τον σύντροφό τους. Πολλές γυναίκες περιμένουν να φτάσει η κατάσταση στα άκρα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει και θάνατο. 

«Από την άλλη πλευρά ακόμα κι αν αποφασίσουν να καταγγείλουν το θέμα στην Αστυνομία συχνά οι αστυνομικοί προσπαθούν να τις πείσουν να επιστρέψουν σπίτι τους. Επίσης υπάρχει και το θέμα της κοινωνικής ανοχής. Τις περισσότερες φορές οι γείτονες αν γίνουν μάρτυρες ενός βίαιου περιστατικού δεν θα αντιδράσουν. Υπήρξαν περιστατικά που γείτονες κατήγγειλαν κάποιον βίαιο άντρα και το αποτέλεσμα ήταν να κατηγορηθoύν οι ίδιοι, για συκοφαντική δυσφήμιση. Παράλληλα η οικονομική κρίση και η ανεργία είναι ένας, ισχυρά, ανασταλτικός παράγοντας για μια γυναίκα που θέλει να αποδράσει από μια βίαιη σχέση.

via_kata_ginekon

«Πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά τα παιδιά μας. Να αλλάξουν μέσω της εκπαίδευσης τα στερεότυπα των φύλων και αυτό βεβαίως να γίνει και στην κοινωνία, στους νόμους, στα μέσα ενημέρωσης κλπ. Ενδεικτικό είναι ότι στην χώρα μας μόλις το 2006 ο βιασμός μέσα στον γάμο αναγνωρίστηκε ως εγκληματική πράξη».

Η γραμμή SOS 15900

Από το Μάρτιο του 2011 λειτουργεί η γραμμή SOS 15900, εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail: [email protected]

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων