ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

Οι σχέσεις Ε.Ε – Μ.Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή βασικό θέμα του διεθνούς Τύπου

Το έγγραφο που θα δημοσιεύσει σήμερα η Κομισιόν σχετικά με τη μεταβατική περίοδο για τη μελλοντική σχέση της Ε.Ε με τη Βρετανία είναι ένα από τα βασικά θέματα στο διεθνές Τύπο.

Για Brexit: “Η Τερέζα Μέι θα αρνηθεί οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit που θα απειλήσει την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου” αναφέρει ο Guardian. Η Τερέζα Μέι πρόκειται να προειδοποιήσει την Ε.Ε ότι δεν θα υπογράψει “τίποτα που να απειλεί τη συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου” την ώρα, που ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται ότι αποκρύβει την επανεισαγωγή των “σκληρών συνόρων” με την Ιρλανδία. Ανώτατη κυβερνητική πηγή απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ολοκληρώσει σήμερα τη σύνταξη ενός νομικού εγγράφου που θα περιλαμβάνει την πρόνοια σύμφωνα με την οποία στη χειρότερη περίπτωση το Μπέλφαστ θα παραμείνει υπό το καθεστώς των ευρωπαϊκών κανόνων της ενιαίας αγοράς. Μια τέτοια πρόταση όμως θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της κυβέρνησης Μέι με το DUP – στο οποίο βασίζεται κοινοβουλευτικά – καθώς θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέους κανονισμούς σε ό,τι αφορά τα σύνορα μεταξύ Β. Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Euroactiv, ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Βrexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε χθες το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι με τις υφιστάμενες διαφωνίες δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η χορήγηση μεταβατικής περιόδου που ζητάει το Λονδίνο με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων. Ο κ. Μπαρνιέ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ο χρόνος περνάει, δεδομένου ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξόδου και να υπάρξει κοινή δήλωση των δύο πλευρών για τη μεταβατική περίοδο και τη μελλοντική σχέση, εντούτοις από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα καταγράφονται σημαντικές διαφωνίες. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, για να καταδείξει τη σοβαρότητα του προβλήματος, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τη δήλωση που έκανε την περασμένη Παρασκευή μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με την οποία: “η αντίληψη του Λονδίνου για τη μελλοντική σχέση με την Ευρώπη βασίζεται σε μια ψευδαίσθηση”. Ο κ. Τουσκ εννοούσε την προσπάθεια των Βρετανών να αποσπάσουν μια “α λα καρτ” συμμετοχή στην ενιαία αγορά. Ο κ. Μπαρνιέ ενημέρωσε χθες τους υπουργούς των κρατών – μελών της Ε.Ε. που είναι επιφορτισμένοι με το Brexit, ενώ, όπως επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και πρόεδρος του Συμβουλίου Εκατερίνα Ζαχάρεβα, τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή στηρίζουν όλα τα κράτη-μέλη. Σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει ένα έγγραφο 168 άρθρων νομικού περιεχομένου, το οποίο θα αναφέρεται στην καταρχήν συμφωνία του Δεκεμβρίου για τα τρία βασικά ζητήματα της εξόδου, δηλαδή τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τον “λογαριασμό” του Brexit που θα πληρώσουν οι Βρετανοί και το ζήτημα της διασφάλισης “μαλακών συνόρων” στην Ιρλανδία.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή το κείμενο θα κάνει επίσης αναφορά και στη μεταβατική περίοδο, όπου εντοπίζονται τα προβλήματα, ενώ σε σχέση με τη μελλοντική σχέση, η Ε.Ε. αναμένει μέχρι τον Μάρτιο από το Λονδίνο να αποφασίσει τι είδους συμφωνία θέλει. Αναφορικά με τη μεταβατική περίοδο, η πρώτη διαφωνία έχει να κάνει με τη διάρκεια, όπου σύμφωνα με τον κ. Μπαρνιέ, αρχικά η Τερέζα Μέι είχε μιλήσει για δύο χρόνια μετά την έξοδο, δηλαδή μέχρι τις 29 Μαρτίου 2021, ενώ τώρα το Λονδίνο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θέλει ημερομηνία λήξης. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πάνε πέρα από τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Από εκεί και πέρα, οι Βρετανοί θέλουν να συμμετέχουν στην ενιαία αγορά στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αλλά στην ουσία δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς, που είναι η ελεύθερη εγκατάσταση εργαζομένων. Αυτό που ζητάνε είναι όσοι Ευρωπαίοι εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit και σε όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου να μην έχουν αυτόματα και το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Θέλουν επίσης να έχουν δικαίωμα άρνησης στην εφαρμογή των αποφάσεων που θα λαμβάνονται στην Ε.Ε. και σε διάφορους τομείς στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ενώ ζητούν να έχουν δικαίωμα λόγου για αποφάσεις που λαμβάνονται στους τομείς δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.

Δικό της νομοσχέδιο για το Brexit φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση της Σκωτίας, με την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον να δηλώνει στο BBC ότι το τοπικό κοινοβούλιο δεν θα ψηφίσει τη νομοθεσία που θα κατατεθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο όσον αφορά το Brexit. “Δεν θα προσυπογράψω κάτι που ουσιαστικά υπονομεύει ολόκληρα τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει χτιστεί η αποκέντρωση” δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC η Νίκολα Στέρτζον, της οποίας το κόμμα τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Όπως έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συστήνει την έγκριση του νομοσχεδίου, είπε.

Στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης Βρετανίας – Ε.Ε. παρενέβη χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι μία τελωνειακή ένωση μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. μετά το Brexit θα ήταν εφικτή, απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο πλήρους πρόσβασης στην ενιαία αγορά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας. Ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου με τη Νορβηγή ομόλογό του για την πιθανότητα να υπάρξει τελωνειακή ένωση Βρετανίας – Ε.Ε., ο Μακρόν απάντησε: “υπάρχει ήδη, είναι η σχέση που η Ε.Ε. έχει με την Τουρκία. Είναι λοιπόν μια πιθανότητα, μια με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά δεν θα επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά”.

Για Συρία: Το ενδεχόμενο συμμετοχής στις αμερικανικές στρατιωτικές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Συρίας θα εξετάσει η Βρετανία αν υπάρξουν ικανοποιητικές αποδείξεις ότι χρησιμοποιούνται χημικά όπλα κατά αμάχων, δήλωσε χθες στο BBC ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον είπε πως ελπίζει η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να μη μείνουν απαθείς στην περίπτωση επίθεσης με χημικά, εκφράζοντας την υποστήριξή του σε περιορισμένες επιδρομές αν υπάρξουν “αδιάσειστα στοιχεία” ανάμειξης της συριακής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε χθες νέες αεροπορικές επιδρομές κατά της ανατολικής Γούτα, ενώ ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον ανταρτοκρατούμενο θύλακα παρότι έχει τεθεί σε ισχύ η καθημερινή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που αποφάσισε η Μόσχα.
“Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε από τις 09:00 το πρωί συνολικά εννέα πλήγματα, από τα οποία έξι με οβίδες πυροβολικού, δύο με βαρέλια με εκρηκτικά και μία αεροπορική επιδρομή” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana έκανε λόγο, από την πλευρά του, για εκτόξευση ρουκετών από τους αντάρτες με στόχο ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή του καταυλισμού Αλ Ραφίντεν με σκοπό, σύμφωνα με το Sana, να εμποδιστούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την περιοχή. Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε από τα αεροπορικά πλήγματα στην ανατολική Γούτα.

Δημοσίευμα των NYTimes αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα αποστέλλει εξοπλισμό στη Συρία, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χημικών όπλων σύμφωνα με ευρήματα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών. Τα υλικά περιλαμβάνουν πλακάκια ανθεκτικά στο οξύ, βαλβίδες και σωλήνες, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δεν έχει βγει ακόμα στη δημοσιότητα αλλά την έχουν στην κατοχή τους οι NYTimes αναφέρει ότι ειδικοί στη χρήση και εκτόξευση πυραύλων της Πιόνγιανγκ έχουν εντοπιστεί σε χώρους που το συριακό καθεστώς φέρεται να κατασκευάζει όπλα. Οι κατηγορίες αυτές έρχονται την ώρα που νέα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για χρήση αερίου χλωρίνης από τις δυνάμεις του Άσαντ, κάτι που διαψεύδει η Δαμασκός.

Στη Γερμανία: Μετά το έκτακτο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο και την έγκριση από τους συνέδρους με συντριπτική πλειοψηφία της κυβερνητικής συμφωνίας συνεργασίας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, τα βλέμματα στρέφονται στην Κυριακή, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του κομματικού δημοψηφίσματος στο SPD. Η ψηφοφορία των 463.000 μελών του SPD ολοκληρώνεται αύριο, το αποτέλεσμα ωστόσο ανακοινώνεται την Κυριακή. Πριν από την ψηφοφορία προηγήθηκε μια πραγματική εκστρατεία πειθούς των μελών σε μια σειρά από περιφερειακές διασκέψεις. Η απόφαση της ηγεσίας (Μάρτιν Σουλτς) να μετάσχει το κόμμα σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό τη Μέρκελ, έχει προκαλέσει δημοσκοπική κατάρρευση του SPD. Σύμφωνα με την κυριακάτικη Bild, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν δύο ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκονται στο 17%. Η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU παραμένει αμετάβλητη στο 33%.
“Η νέα ηγέτης του SPD φλερτάρει τους Γερμανούς ψηφοφόρους με εκκλήσεις αλλά και προκλήσεις” αναφέρουν οι FT. Χρειάστηκαν μόλις 7 λεπτά για αναλάβει την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών η Άντρεα Νάλες. Η στιγμή ήρθε στα μισά του προηγούμενου συνεδρίου του SPD όταν η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας έκανε αυτό που δεν μπορούσε να κάνει ο Μάρτιν Σουλτς: να πείσει τους 600 σύνεδρους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από έναν μεγάλο συνασπισμό με το συντηρητικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, όσο αντιδημοφιλής και αν ήταν μια τέτοια συμμαχία. “Χωρίς εκείνη δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε καταφέρει. Η ομιλία της άλλαξε τα πάντα” παραδέχεται ο Νιελς Ανεν, κοινοβουλευτικό στέλεχος του SPD από το Αμβούργο. Ο κ. Σουλτς παραιτήθηκε από αρχηγός του κόμματος λίγες εβδομάδες μετά, αφήνοντας την κ. Νάλες στη θέση του και σε ένα κόμμα που είναι βαθιά “τραυματισμένο” εδώ και μήνες λόγω εσωτερικών συγκρούσεων και χάους που έχει προκαλέσει άλλωστε και τη δημοσκοπική κατάρρευση του. Από τότε η Νάλες δεν έχει σταματήσει να ταξιδεύει σε όλη τη Γερμανία επιχειρώντας να πείσει τα 460,000 μέλη του SPD να στηρίξουν στο εσωτερικό δημοψήφισμα του κόμματος, τη συμφωνία για τον “μεγάλο συνασπισμό”. Το αποτέλεσμα που αναμένεται αυτή την Κυριακή θα είναι καθοριστικό για τη χώρα αλλά και για το ίδιο το κόμμα. Αν η βάση του SPD στηρίξει αυτή τη συμφωνία, θα πιστωθεί στην κ. Νάλες αυτή η επιτυχία. Αν τα μέλη του κόμματος απορρίψουν την επιθυμία της για “μεγάλο συνασπισμό” τότε η Γερμανία θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές και το SPD για πιθανή μνημειώδη αποτυχία στις κάλπες, καθώς βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστά κάτω του 20%. Πηγές από το SPD αναφέρουν ότι η αγωνιστική διάθεση της Νάλες είναι η μόνη που μπορεί να φέρει νίκη στο κόμμα. Η 47χρονη κόρη ενός οικοδόμου είναι μέλος του SPD από την εφηβεία της όταν η ίδια δημιούργησε παράρτημα νεολαίας του κόμματος της – των Jusos- στο χωριό της στο Αϊφελ, που βρίσκεται στα δυτικά σύνορα της Γερμανίας. Ηγήθηκε της νεολαίας του SPD σε εθνικό επίπεδο, του πιο “σκληροπυρηνικού” κινήματος του κόμματος. Κάποτε ηγείτο της αριστερής πτέρυγας του SPD αλλά πλέον έχει μετατοπιστεί στο “κέντρο”. Ως υπουργός Εργασίας στην τελευταία κυβέρνηση προώθησε για πρώτη φορά τον κατώτατο μισθό καθώς και γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις, γεγονός που της αποκόμισε αρκετούς πολιτικούς φίλους αλλά και εχθρούς. Η κ. Μέρκελ φαίνεται ότι έχει καλές σχέσεις με την κ. Νάλες. Ο Χορστ Ζεεχόφερ ο πρόεδρος του CSU επίσης την είχε χαρακτηρίσει “πολύ καλή υπουργό”. “Ακόμα και όταν ήταν επικεφαλής της νεολαίας, η Άντρεα Νάλες ήταν εκείνη που επιχειρούσε πάντα να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούσαν στο κίνημα. Πετύχαινε πάντα αυτό που ήθελε στις διαπραγματεύσεις. Και αυτός είναι ο ρόλος που θα παίξει πλέον στο SPD” ανέφερε ο Μπέντζαμιν Μικφελντ, που ανέλαβε μετά τη Νάλες την ηγεσία των Jusos και τώρα είναι επικεφαλής της πολιτικής στο υπουργείο Εργασίας. Εκτός κόμματος, ωστόσο, η Νάλες δεν είναι τόσο γνωστή για τις διαπραγματευτικές της ικανότητες, αλλά κυρίως για τις ομιλίες της που είναι πάντα προκλητικές καθώς και για το γεγονός ότι μάλλον είναι πολλές φορές “άξεστη” στον τρόπο που χειρίζεται ακόμα και ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Μιλώντας στη τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ως υπουργός Εργασίας η κ. Νάλες απευθύνθηκε με ιδιαίτερα εύθυμο τρόπο στους συναδέλφους της από το συντηρητικό κόμμα λέγοντας: “Από αύριο, βγάζετε τον σκασμό” είπε χαρακτηρίζοντας λίγο πολύ τους συναδέλφους της “ανόητους”. Για τους υποστηρικτές της εντός του κόμματος η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα της Νάλες είναι μάλλον ένα σπάνιο πολιτικό χαρακτηριστικό: αυτό της αυθεντικότητας. “Οι ψηφοφόροι μάλλον απογοητεύονται από τον τρόπο που μιλάνε οι πολιτικοί. Δεν ακούνε. Για τον λόγο αυτό, ο τρόπος αυτός είναι τόσο δυνατός” τονίζει ο κ. Άννεν. “Η Άντρεα είναι κάποια που δεν κρατά τα προσχήματα”. Αν η υποψηφιότητα της εγκριθεί στο συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο, η Νάλες θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του SPD, που μετρά 154 χρόνια ζωής. Δεν θα γίνει μέλος της επόμενης κυβέρνησης αλλά θα έχει εξαιρετικά μεγάλη δύναμη ως επικεφαλής του κόμματος και εντός του κοινοβουλίου. Ο Όλαφ Σολτς, δήμαρχος του Αμβούργου και στενός της σύμμαχος θα γίνει υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής καγκελάριος. Η κ. Νάλες θα μπορέσει να εργαστεί πάνω σε έναν φιλόδοξο στόχο: να κρατήσει ένα διακριτό προφίλ του SPD παρά το γεγονός ότι θα μετάσχει σε μια ακόμα κυβέρνηση συνασπισμού με την κ. Μέρκελ. Αυτή που γνωρίζουν καλά την κ. Νάλες την περιγράφουν ως αρκετά προσιτή και φιλική. Ζει σε ένα πολύ μικρό χωριό στο Βάιλερ, όπου εκεί γεννήθηκε και μεγαλώνει τώρα την 7χρονη κόρη της. Πηγαίνει κάθε Κυριακή στην Καθολική Εκκλησία του χωριού της. “Η Άντρεα ήταν πάντα προσγειωμένη. Μεγάλωσε εδώ και εδώ επιστρέφει όποτε μπορεί” αναφέρει ο Χέρμαν Γιόσεφ Τέλεν, δήμαρχος του Βάιλερ. “Μπορεί να είναι αυθάδης κάποιες φορές αλλά πάντα λέει αυτό που σκέφτεται. Είναι αρκετά αυθόρμητη”. Η κ. Νάλες έχει ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να ηγηθεί του SPD είτε τα μέλη του απορρίψουν είτε εγκρίνουν τη συμφωνία για “μεγάλο συνασπισμό”. Γνωρίζει ότι έχει κληρονομήσει ένα χάος: κάποιες πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα βρίσκεται πίσω από την “Εναλλακτική για τη Γερμανία”. Ούτε τα δημοσκοπικά ευρήματα για την ίδια είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του RTL μόλις το 14% των Γερμανών ψηφοφόρων θα την στήριζαν για καγκελάριο, όταν η Μέρκελ απολαμβάνει αντίστοιχα 48%. Η κ. Νάλες όμως έχει αποδείξει ότι μπορεί να τρέξει “μαραθώνιο”… Άλλωστε τρεις δεκαετίες πίσω ως μαθήτρια έγραφε πως στο μέλλον θα γινόταν “είτε καγκελάριος, είτε νοικοκυρά”.

Για Ιταλία: Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η Ιταλία, καθώς οι εκλογές της Κυριακής θεωρείται απίθανο να βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και τον καταδικασθέντα για φοροδιαφυγή πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αναδεικνύονται σε πιθανούς ρυθμιστές των μετεκλογικών εξελίξεων, αναφέρει η WSJ. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός των προκλητικών εμφανίσεων των νεοφασιστών της Κάζα Πάουντ και ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις μόνο το 50% των νέων θα πάει να ψηφίσει. Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν προβλέπεται πλέον μπόνους για το πρώτο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων. Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι για να μπορέσει να κυβερνήσει κάποιο κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει σχεδόν 40%, κάτι εντελώς απίθανο με βάση τις δημοσκοπήσεις. Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν στα μέσα Φεβρουαρίου, αναμένεται να αναδειχτεί το αντιευρωπαϊκό λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που ίδρυσε ο δημοφιλής κωμικός Μπέπε Γκρίλο το 2009. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων εκτιμάται ότι θα αναδειχτεί στο μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία με ποσοστό 28%. Παραμένει αμφίβολο, ωστόσο, αν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Κατά το παρελθόν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων απέρριπτε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τα κόμματα του “κατεστημένου” και ζητούσε δημοψήφισμα για το ευρώ. Η πρόσφατη δυναμική εμφάνιση των νεοφασιστών του κόμματος της Κάζα Πάουντ απειλεί, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, την επιστροφή της χώρας σε σκοτεινές εποχές

Για Ελλάδα: Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις τάξεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ενόψει των τεστ αντοχής για τις τράπεζες της χώρας καταγράφει σε ανταπόκρισή της -στην έντυπη έκδοση- η Handelsblatt. «Ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτήν την Τετάρτη (28.02) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στην ΕΚΤ όλα τα σημαντικά στοιχεία για το επικείμενο stress test. Ο τραπεζικός κύκλος ατενίζει τον έλεγχο με αισιοδοξία». Εκπρόσωποί του εκτιμούν σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα». Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η ΕΚΤ ελέγχει φέτος μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) 37 τράπεζες πανευρωπαϊκά. «Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Για τις ελληνικές τράπεζες όμως οι έλεγχοι επισπεύδονται. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει έως τα μέσα Μαΐου σαφήνεια (σ.σ. ως προς την κατάσταση των τραπεζών) πριν η χώρα αποδεσμευθεί από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας στο τέλος Αυγούστου». Το δημοσίευμα υπενθυμίζει μεταξύ άλλων πόσο σοβαρά επλήγησαν οι ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά και στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα εξαιτίας της αντιπαράθεσης με τους δανειστές, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ανταπόκριση καταλήγει με την εκτίμηση ότι «εάν διαπιστωθούν από το stress test νέες κεφαλαιακές ανάγκες, δεν θα επρόκειτο μόνο για μια υποτροπή για τις τράπεζες και τους ιδιώτες μετόχους τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επισκιαζόταν και η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη 

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων