ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search

«Η Πίπα του Στάλιν και άλλα (αντι)σοβιετικά ανέκδοτα» – Εισαγωγή, ανθολόγηση, απόδοση Γιώργος Τσακνιάς

Εκατό χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη το βιβλίο «Η πίπα του Στάλιν και άλλα (αντι)σοβιετικά ανέκδοτα».

Ο ιστορικός Γιώργος Τσακνιάς ανθολογεί και μεταφράζει περίπου 170 αντιπροσωπευτικά ανέκδοτα με τα οποία διακωμωδούσαν οι κάτοικοι της ΕΣΣΔ και του πρώην «ανατολικού μπλοκ» τα καθεστώτα στις χώρες τους, από τα πρώτα χρόνια μέχρι την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Παρά τις απαγορεύσεις και τις διώξεις, οι πολίτες που κάποτε πίστεψαν σε έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης , λοιδωρούσαν την ανελευθερία του, τις φιγούρες των ηγετών, την κομματική προπαγάνδα, τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Όπως παρατηρεί ο ανθολόγος στη εισαγωγή του , τα αυθόρμητα αυτά δημιουργήματα του λαϊκού πολιτισμού αποτελούν μοναδικό ιστορικό φαινόμενο και διακρίνονται για το υψηλό χιούμορ τους και για τον γλυκόπικρο αυτοσαρκασμό των δημιουργών τους.

Η έκδοση κλείνει με το εξής χαρακτηριστικό ανέκδοτο: «Τα καλύτερα ανέκδοτα είναι εκείνα με το οποία εξακολουθείς να γελάς ύστερα από δέκα χρόνια — και μάλιστα γελάς τόσο πολύ, που πρέπει να κρατιέσαι από τις μπάρες στο παράθυρο του κελιού».
Εισαγωγή, ανθολόγηση, απόδοση Γιώργος Τσακνιάς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη

Έλενα Χατζηιωάννου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων