ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
>
Search
alsos_pagratiou

Αναπνέοντας στην πόλη – Το Άλσος Παγκρατίου

30 στρέμματα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας σε μια πυκνοδομημένη γειτονιά αποτελούν δώρο θεού και ανθρώπων. Ο λόγος για το Άλσος Παγκρατίου.

Το Άλσος Παγκρατίου, ένας από τους εναπομείναντες «δασικούς πνεύμονες» της πόλης, με παιδική χαρά και γήπεδο μπάσκετ πολλά παγκάκια, πλακόστρωτα δρομάκια και πολλά σκαλάκια.

alsos_pagratiou

Παγκρατιώτες και μη απολαμβάνουν το χώρο. Αθλούνται ξεκουράζονται, παίζουν ντόμινο, βγάζουν τα παιδιά τους βόλτα, άλλοι τα σκυλάκια τους ή διοργανώνουν συναντήσεις και εκδηλώσεις. Οι έφηβοι ζουν τον έρωτα τους στα παγκάκια του. Τα πανύψηλα δέντρα, στην πλευρά του πάρκου που εκτείνεται παράλληλα με την οδό Ξενοκλέους, «μπαίνουν» στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών.

alsos_pagratiou

«Διατηρούμε το πάρκο καθαρό και συνεχώς αλλάζουμε τις λάμπες» λέει στον Αθήνα 9.84 υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Αθηναίων «καθώς οι βανδαλισμοί δεν λείπουν. Κάποιοι δυστυχώς δεν έμαθαν ποτέ να σέβονται αυτό που έχουν».

alsos_pagratiou

Η παιδική χαρά, τις ώρες που είναι ανοιχτή, φυλάσσεται και φροντίζεται από τους υπαλλήλους του ΟΠΑΝΔΑ. «Το βράδυ αργά όπως όλα τα πάρκα είναι λίγο επικίνδυνα» μας λέει ο φύλακας της παιδικής χαράς. «Υπάρχει και πρόβλημα με τον φωτισμό του πάρκου. Συχνά σπάνε τις λάμπες Εγώ προσωπικά δεν θα έμπαινα στο πάρκο μετά τις 10.00 το βράδυ».

alsos_pagratiou

«Χαρά θεού για την γειτονιά» χαρακτηρίζει την ύπαρξη του άλσους ο κ. Γιώργος ο οποίος κατοικεί στο Παγκράτι 20 χρόνια. «Έχει φωτισμό το βράδυ» τονίζει δεν θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο. Τώρα το χειμώνα δεν έρχεται κόσμος αργά αλλά το καλοκαίρι είναι γεμάτο μέχρι αργά τη νύχτα, είναι καθαρό και δεν μαζεύει χρήστες ναρκωτικών».

alsos_pagratiou

Ιστορία του Άλσους

Η ιστορία του Άλσους Παγκρατίου ξεκίνησε το 1908. Τότε φυτεύτηκαν με τη φροντίδα της πριγκίπισσας Σοφίας και της «Φιλοδασικής Εταιρείας» τα πρώτα πεύκα.

Το 1936 η «Φιλοδασική Εταιρεία» παραχώρησε την έκταση του Άλσους στο Δήμο Αθηναίων, για να λειτουργήσει ως ελεύθερος δημόσιος χώρος αναψυχής.

Έως τη γερμανική κατοχή φιλοξενούσε και ζωολογικό κήπο.

Στα πρώτα χρόνια της μετεμφυλιακής περιόδου λειτούργησε το θέατρο «Άλσος». Το κηποθέατρο συνδέθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 με το «Ελεύθερο Θέατρο», το οποίο άλλαξε την επιθεώρηση στην Ελλάδα αλλά και τη «ζωή» του άλσους και της συνοικίας.

Παράλληλα λειτούργησαν στο πάρκο, θερινός κινηματογράφος, καφενείο, περίπτερο και παιδική χαρά. Όλα αυτά κατεδαφίστηκαν ως αυθαίρετα το 1981.

Ακολούθησε η διαμόρφωση του χώρου με την κατασκευή της παιδικής χαράς και του γηπέδου μπάσκετ, αποκτώντας έτσι το Άλσος Παγκρατίου τη σημερινή του μορφή.

alsos_pagratiou

alsos_pagratiou

alsos_pagratiou

Καλλιόπη Ασλανίδου

Print Friendly, PDF & EmailOne thought on “Αναπνέοντας στην πόλη – Το Άλσος Παγκρατίου

  1. Θανασης απλός Αθηναιος πολίτης

    Μένω σχετικά κοντά στο πάρκο και όντως ειναι ενας πνεύμονας οξυγόνου και πρασίνου για την πυκνοκατοικημένη περιοχή μας.Τις Κυριακές αν εχει καλο καιρό,ειναι το καταλληλότερο για μια πρωινή ή απογευματινή βόλτα ειδικά τωρα σε καιρούς κρίσης που ο κοσμος δεν εχει να πηγαίνει στα ακριβα καφέ.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αν είσαι φίλος... * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

κατασκευή ιστοσελίδων